sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Satunnainen seksi

Parisuhteen loppumisen tai sen puuttumisen ei tarvitse merkitä seksielämän päättymistä tai puuttumista. Sinkun seksielämä voi olla muutakin kuin selibaatissa elämistä ja sooloseksiä. Sinkun seksielämä voi myös olla rikasta ja monipuolista eri tavalla kuin parisuhteessa ollessa, koska romanttisen kumppanin puuttuessa ei tarvitse olla huolissaan hänen mahdollisesta mustasukkaisuudestaankaan. Sinkku on vapaampi erilaisiin kokeiluihin (esim. kolmen kimppaan osallistumiseen) kun asiasta ei tarvitse neuvotella ainakaan oman tyttöystävän kanssa.

Itse olen monesti miettinyt sitä, miksi monet naiset paheksuvat esimerkiksi yhden yön juttuja tai pelkkään seksiin perustuvia suhteita. Omakin suhtautuminen satunnaiseen seksiin on ollut nihkeähkö, mutta loppujen lopuksi, miksei seksi saisi olla vain seksiä, ilman romantiikkaa tai sitoutumista? Seksistä on mahdollista nauttia erittäin paljon, vaikka seksikumppaniin ei liittyisi romanttisia tuntemuksia tai sitoutumista. Toki moni nainen tarvitsee seksistä nauttiakseen ihastumisen tai rakkauden tunteita, mutta se liittynee ennen kaikkea kykyyn rentoutua seksin aikana, sekä siihen, että tutun kumppanin kanssa on todennäköisemmin jo puhuttu omista mieltymyksistä ja seksi on sitä kautta tyydyttävämpää. Kaikki naiset eivät näitä tunteita kuitenkaan tarvitse. Usein pelkkä halu ja vetovoima riittävät seksistä nauttimiseen. Eikä siinä ole yhtään mitään väärää, kunhan ketään ei johdeta harhaan ja seksiä harrastetaan muutenkin vastuullisesti.

Henkilökohtainen preferenssini on edelleen vakituinen pitkä parisuhde, jossa seksi on laadukkaampaa, mutten luonnollisestikaan haluaisi olla pitkään täysin ilman seksiäkään. Koska olen kirjoittanut paljon seksistä nimenomaan pidemmän parisuhteen kannalta, seuraavaksi erilaisia vaihtoehtoja sinkulle, joka haluaa seksiä, muttei välttämättä ole löytänyt, tai ei edes halua parisuhdetta.

Satunnainen seksi

Satunnaiseksi seksiksi määritellään kaikki sellainen seksi, johon ei liity romanttista suhdetta partnerin kanssa. Yhden yön jutut, lomasuhteet, kaveriseksi, seksi eksän kanssa, parinvaihto, seksibileisiin osallistuminen jne. Koska tämä blogipostaus koskee sinkkujen seksielämää, en kirjoita parinvaihdosta tässä.

Käsityksemme satunnaisesta seksistä on usein negatiivinen, sitä jopa pidetään moraalittomampana ja häpeällisempänä toimintana kuin parisuhteessa olevaa seksiä. Ajatellaan, että naisen pitäisi säästää itseään parisuhteeseen ja ettei satunnaisia seksisuhteita harrastanut henkilö olisi yhtä uskollinen vakituisena kumppanina kuin sellainen joka ei ole satunnaista seksiä harrastanut. Me ikään kuin romantisoimme parisuhteessa olevan seksin ja pidämme satunnaisesta seksistä pidättäytymistä parempana vaihtoehtona. Naisten suhtautumisessa satunnaiseen seksiin ei näyttäisi olevan eroja, kolmen aiheesta tehdyn kyselyn mukaan hetero- ja muiden kuin heteronaisten asenteet eivät näyttäisi poikkeavan tässä toisistaan. Naisista pitävät naiset harrastavat satunnaista seksiä osapuilleen yhtä paljon kuin heteronaisetkin.

Satunnaisen seksin vaikutukset

Satunnaista seksiä koskevissa tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia sen vaikutuksesta muuhun hyvinvointiimme. On esimerkiksi väitetty, että satunnainen seksi huonontaisi henkistä hyvinvointiamme. Ongelmana tutkimuksissa on kuitenkin ollut se, ettei syitä satunnaiseen seksiin ole samalla kyselty tarkemmin. Erään tuoreen tutkimuksen mukaan on nimittäin oikeita ja vääriä, tai oikeastaan hyviä ja huonoja syitä harrastaa niin sanottua irtoseksiä. Mikäli motiivi, eli syy harrastaa satunnaista seksiä, on oikeanlainen, satunnainen seksi voi olla jopa hyväksi henkiselle hyvinvoinnillemme.

"Oikeita" syitä harrastaa irtoseksiä, yhden yön juttuja ja vastaavia, ovat tutkimuksen mukaan:
 • hauskanpito ja nautinnon hakeminen
 • kokeilunhalu ja oman seksuaalisuuden tutkiminen
 • sen uskominen, että satunnaisen seksin kokeminen on hyvä asia
Vääriä syitä harrastaa satunnaista seksiä ovat:
 • oman mielialan parantaminen tai negatiivisten tunteiden vältteleminen
 • jonkun muun henkilön miellyttäminen
 • jonkin edun, kuten palkinnon, hyödyn tai koston tavoitteleminen satunnaisen seksin avulla
 • satunnaisen seksin harrastaminen toivoen, että se johtaisi pysyvämpään suhteeseen partnerin kanssa
 • satunnaisen seksin harrastaminen, vaikka sitä ei halua, esimerkiksi painostettuna, huijattuna tai niin päihtyneenä ettei osaa kieltäytyä
Miten hyvät ja huonot syyt sitten vaikuttavat henkiseen hyvinvointiimme? Yhdysvalloissa 2014 collegeopiskelijoille tehdyn tutkimuksen mukaan satunnaista seksiä huonoista syistä harrastaneilla oli huonompi itsetunto ja he kokivat enemmän ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja fyysisiä oireita kuin ne opiskelijat, jotka eivät olleet harrastaneet satunnaista seksiä. Niillä opiskelijoilla, jotka puolestaan harrastivat satunnaista seksiä hyvistä syistä, oli parempi itsetunto, ja he kokivat osapuilleen saman verran masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta kuin opiskelijat, jotka eivät olleet harrastaneet satunnaista seksiä.

Näyttää siis siltä, että huonoista syistä tapahtuva irtoseksi huonontaa henkistä ja fyysistä hyvinvointiamme, mutta hyvistä syistä tapahtuva satunnainen seksi jopa jossain määrin parantaa sitä. Jos siis olet löytänyt itsesi aamulla vieraasta sängystä ja se madaltaa mielialaasi, on ehkä hyvä miettiä omia motiiveja ja toimintatapoja sekä sitä kautta vaihtoehtoisia tapoja toimia vastaavissa tilanteissa.

Omassa tuttavapiirissä satunnaisen seksin kokemuksia olivat harmitelleet ne naiset:
 1. Jotka päätyivät jonkun luo liian humalassa
 2. Joilla oli tunteita seksikumppaniaan kohtaan ja toivoivat pidempääkin suhdetta
 3. Jotka yrittivät parantaa mielialaansa seksin avulla esimerkiksi eron jälkeen
 4. Tulivat jollain tavalla harhaanjohdetuiksi seksiin, esimerkiksi niin, että partneri uskotteli olevansa vapaa
 5. Joiden seksikokemus oli ollut muuten huono (jompikumpi ei nauttinut seksistä)
Eli juuri ne naiset, jotka päätyivät yhden yön juttuun ns. vääristä syistä. Valitettavasti en tunne kovinkaan monta naisista pitävää naista, jotka harrastaisivat satunnaista seksiä "oikeista" syistä, koska Helsinki on loppujen lopuksi aika pieni kaupunki. Todella monet naiset, joita yhden yön jutut tai satunnainen seksi muuten kiinnostaisivat, eivät harrasta niitä, koska ovat huolissaan omasta maineestaan. Se on mielestäni surullista, koska satunnaisen seksin harrastamisessa ei ole yhtään mitään pahaa silloin kun vakituista suhdetta ei ole ja molemmat osapuolet tahtovat sitä.

Satunnaisen seksin etiketti

Kuten jo kirjoitin blogissa aiemmin, myös naisten välisessä seksissä voi saada seksitautitartunnan. Mikäli harrastat yhden yön juttuja tai muita satunnaisen seksin muotoja, on äärimmäisen tärkeää suojautua tartunnoilta, jottet tietämättäsi levitä oireetontakaan seksitautia uusille seksikumppaneille. Esimerkiksi klamydia, joka leviää suojaamattomassa suuseksissä, on oireeton 90 % tartunnan saaneista naisista.

Toinen tärkeä sääntö on olla ehdottoman rehellinen. Älä huijaa. Älä uskottele toivovasi tai hakevasi vakavampaa suhdetta seksikumppanin kanssa, jos haluat pelkästään seksiä hänen kanssaan. Sinun ei välttämättä tarvitse erikseen korostaa, että kyseessä on sinun puoleltasi pelkkä seksi, mutta mikäli partneri vähänkään vihjaa tai vaikuttaa toivovansa muutakin, kerro oma kantasi ennen kuin päädytte sänkyyn. Mikäli partnerisi tajuaa jälkeenpäin, että halusit vain seksiä, hän voi kokea itsensä todella loukatuksi ja hyväksikäytetyksi.

Satunnainen seksi mielletään herkästi itsekkäämmäksi seksin harrastamisen tavaksi. Sitä sen ei todellakaan tarvitse olla. Kolmas hyvä ohjenuora onkin pitää huolta myös kumppanin nautinnosta. Satunnainen seksi on silloin parhaimmillaan kun mukana on myös toisen ihmisen tarpeista huolehtimista. Kysy siis partneriltasi mitä hän seksiltä toivoo ja toteuta se mahdollisuuksiesi mukaan. Anna positiivista palautetta hänelle. Mikäli kaipaat yhden yön juttuun muutakin kuin pelkkää seksin harrastamista, olkaa helliä toisianne kohtaan myös seksin jälkeen. Kysy, haluaisiko hän tulla syliisi. Olkaa lähekkäin ja jutelkaa toinen toistenne kanssa. Suudelkaa, jos siltä tuntuu. Tarjoa partnerillesi myös aamiaista. Osoitat näin arvostavasi häntä sekä kokemusta hänen kanssaan. Hänkin saattaa kaivata ihan vaan toisen ihmisen läheisyyttä ja kosketusta.

Yhden yön jutut

Tavallisin satunnaisen seksin muoto naisten välisessä seksissä on varmastikin yhden yön juttu, joka saa alkunsa yleensä baarista. Valitettavasti naisille ei ole ainakaan vielä olemassa homomiehille suunnatun Grindr:n kaltaista seksiseuran hakuun keskittyvää sovellusta ainakaan täällä Suomessa. Satunnaista seksiseuraa voikin ravintolan lisäksi etsiä lähinnä tavallisista deittipalveluista, joissa suurin osa käyttäjistä etsii luonnollisestikin jotain vakavampaa. Olen kuullut, että parhaiten naisseksiseuraa löytyisi heteroidenkin suosimasta Iskurista, mutta koska omaa kokemusta ei ole, kyseessä on toisen käden tieto.

Deittipalveluista helpoiten yhden yön seuraa saanee bi-uteliaista naisista. Heistä, jotka haluaisivat kokeilla miltä naisen kosketus tuntuu tai ovat liikkeellä kumppaninsa luvalla etsimässä uusia kokemuksia. Kannattanee kuitenkin varautua siihenkin, että henkilö jänistää viime hetkellä tai on epävarma otteissaan ja kaipaa opetusta kun aiempaa kokemusta ei ole. Moni heistä myös haluaa tavata ensin eli ns. treffit lienevät välttämättömyys, kun taas baarista löydetyn partnerin kanssa mahdollinen kipinä, tai oikeastaan sen puute, selviää heti.

Jos haluat löytää yhden yön jutun, seuraavat asiat parantavat todennäköisyyksiäsi ravintolaolosuhteissa hiukan humoristisenkin Autostraddlen artikkelin mukaan:
 1. "Mestoilla" asuminen eli mitä lähempänä esimerkiksi ravintoloita asut, sitä helpommin saat seuraa omaan kotiisi
 2. Jos asut kommuunissa tai kimppakämpässä, älä pidä huoneessasi mitään muita huonekaluja joilla voisi istua kuin sänky
 3. Älä omista allergiaa aiheuttavia lemmikkejä
 4. Pidä kotonasi aina vähintään yksi avaamaton pullo yleisesti tunnettua (= helposti juotavaa) alkoholia, esim. valkoviinipullo
 5. Hanki jääkaappiisi tarvikkeet ainakin yhtä ateriaa varten
 6. Nukkukaa mahdollisimman vähissä vaatteissa
 7. Jos käytät piilareita, kuljeta piilarinesteitä aina mukanasi. Mikäli et käytä piilareita, voit luonnollisestikin hankkia niitä kotiisi mahdollista yövierasta varten
 8. Hanki kotiisi ylimääräinen hammasharja
Itse lisäisin yllä olevaan listaan vielä sen, että itseään ei kannata juoda liian humalaan. Kunnioita toisen osapuolen kieltäytymistä, äläkä tunge liian lähelle toista osapuolta, mikäli et ole täysin varma hänen kiinnostuksestaan.

Miinukset

 • Sattuma: seksi voi olla todella huonoa, tai loistavaa, tai kaikkea niiden väliltä
 • Jonkinasteinen keskustelu turvaseksistä on käytävä jokaisen uuden kumppanin kanssa 
 • Hyvää seksikumppania ei välttämättä tapaa koskaan uudestaan
 • Turvallisuusriskit

Plussat

 • Helppous 
 • Kumppania ei tarvitse välttämättä tavata uudelleen
 • Tunteita ei ehdi kehittyä samalla tavalla kuin pitkäkestoisemmissa suhteissa

Lomasuhteet

Toinen satunnaisen seksin tapa ovat tietenkin lomasuhteet. Kumppani, jota ei näe lomamatkan jälkeen uudelleen, voi olla hyväkin vaihtoehto tilanteessa, jossa ei halua muiden tietävän suhteesta. Suhde loppuu yleensä silloin kun matkakin ja molemmat osapuolet osaavat siten hyväksyä suhteen loppumiseen jo valmiiksi, ellei lomasuhteen aikana nouse jostain syystä esiin syvempiäkin tunteita.

Mikäli haluat nimenomaan löytää seksiseuraa lomamatkasi aikana, eri paikkakuntien pridetapahtumat ja niiden naistenbileet ovat siihen varmastikin otollisimpia paikkoja paikallisten vähemmistöravintoloiden lisäksi. Pridejen lisäksi naisille järjestetään myös muita biletapahtumia ja festivaaleja, joissa on todennäköisempää löytää itselleen ainakin yhden yön seuraa. Tunnetuin näistä on jokavuotinen Yhdysvaltojen Palm Springsissä järjestettävä, L-Koodissakin nähty Dinah Shore-viikonloppu. Euroopassa tunnetuimpia naistenbileitä ja -festivaaleja ovat Britanniassa järjestettävä L Fest, Saksassa järjestettävä L-Beach, Mallorcalla järjestettävä Ella International Festival, Kreikassa järjestettävä Sappho Women - International Eressos Women's Festival sekä Espanjassa järjestettävä OlaGirls.

Miinukset

 • Rakastumisen riski
 • Sattuma: seksi ei välttämättä ole kovin hyvää

Plussat

 • Suhteen määräaikaisuus, loppumisajankohta on ennalta tiedossa
 • Muiden ihmisten ei tarvitse tietää suhteesta 
 • Ihminen on usein lomalla parhaimmillaan ja seikkailunhaluisin. Lomasuhde voi olla hyvin virkistävä ja ikimuistoinen kokemus jo senkin vuoksi
 • Lomasuhteen kautta on mahdollista kokea matkakohdekin syvällisemmin, jos partnerilla on hyvä paikallistuntemus

Friends with benefits

Kolmas satunnaisen seksin vaihtoehto on friends with benefits-suhde (FWB) eli seksisuhteet, joita kutsutaan myös kaveriseksisuhteiksi. Joskus puhutaan myös fuck buddyistä, panokavereista ja panokaveruudesta, mutta monien naisten mielestä ne ovat hiukan alentaviakin ilmauksia. Varsinkin kun naisten välisessä seksissä on kyse usein muustakin kuin pelkästä "naimisesta" ja "panemisesta".

FWB-kaveri voi olla hyvä ystävä, jonka on tuntenut jo pitkään tai vaikkapa vaan facebook-kaveri, jonka kanssa ei olla muuten tekemisissä kuin seksin merkeissä. Kaveriseksisuhteet ovat tutkimusten mukaan yleistyneet ainakin heteroiden välisissä suhteissa viime vuosina yhden yön juttuihin verrattuna. Muun muassa Lovehoneyn tekemässä kyselyssä 64 % naisista on joskus harrastanut kaveriseksiä.

Kaveriseksisuhteiden etu on se, että niissä seksi on säännöllisempää kuin yhden yön jutuissa. Kumppanin tarpeet ja toiveet ovat usein myös tutumpia (jos niistä on keskusteltu) ja seksi sitä kautta laadukkaampaa. Kaveriseksisuhteessa on myös helpompaa tehdä muitakin asioita yhdessä kuin vain harrastaa pelkkää seksiä. Muu ajanvietto kuin seksin harrastaminen ei kuitenkaan välttämättä kuulu kaveriseksisuhteeseenkaan.

Erona vakituisiin muihin suhteisiin on puolestaan se, että tulevaisuuden suunnitelmia ei tehdä eivätkä kumppanit ole sitoutuneita toisiinsa romanttisessa mielessä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mitään sääntöjä ei olisi. FWB-partnerit voivat halutessaan sopia vaikkapa ettei mahdollisten muiden kumppanien kanssa harrasteta suojaamatonta seksiä. FWB-kumppanille on myös helpompaa kertoa mikä juttu seksissä ei omasta mielestä toimi, koska kumppanin miellyttämiseen ei liity yhtä paljon paineita kuin pitkään vakituiseen suhteeseen usein liittyy. Seksiä tulee myös harrastettua useimmin, jos suhteeseen ei liity seksistä kiinnostusta vieviä arjen haasteita (kotityöt, työstressi jne) ja partneria tavataan pelkän seksin takia.

Koska kaveriseksisuhteesta puuttuu romanttinen sitoutuminen ja tulevaisuuden suunnittelu, ja toisaalta koska seksin myötä osapuolten välille kehittyy kiintymyshormonien seurauksena herkästi romanttisiakin tunteita, on tärkeää keskustella mahdollisista tunteista, ihastumisesta, mustasukkaisuudesta jne. avoimesti pettymysten välttämiseksi. On myös erittäin tärkeätä varautua siihen, että kaveriseksisuhde loppuu äkillisesti, jos partneri löytää vakituisen parisuhteen. Mikäli on olemassa vaara, että ripustaudut FWB-kaveriisi tai ihastut häneen, on parempi välttää muuta kuin seksuaalista kanssakäymistä ja keskittyä pelkkään seksiin muun ajanvieton sijasta.

On myös asioita, joita olisi hyvä tehdä tai olla tekemättä silloin kun ollaan FWB-suhteessa erityisen hyvän ystävän kanssa
 1. Ole rehellinen motiiveistasi. Jos haluaisit myös seurustella hänen kanssaan, älä harrasta seksiä hänen kanssaan siinä toivossa, että suhteestanne kehittyisi vakavampikin parisuhde
 2. Vastaavasti, älä mene sänkyyn hyvän ystäväsi kanssa, jos hän puolestaan toivoisi teidän seurustelevan
 3. Panosta seksiinkin ystävän kanssa. Jos kaikki muukin sujuu hyvin välillänne, et halua aiheuttaa kokemusta joka mahdollisesti aiheuttaisi kitkaa välillenne
 4. Kun olette harrastaneet seksiä, jatkakaa ystävyyttänne entiseen malliin. Kohtele häntä yhtä hyvin kuin ennenkin. Älä roiku hänessä, äläkä häpeä tai kadu yhteistä kokemustanne. Älä kohtele häntä valloituksenasi tai kerro intiimejä yksityiskohtia seksistänne yhteisille ystävillenne

Miinukset

 • Seksi ei yhtä hyvää kuin pitkässä vakituisessa suhteessa, koska kumppania ei tunne yhtä hyvin
 • Hyvää ja toimivaa kaveriseksisuhdetta voi olla vaikea löytää
 • Kaveriseksisuhde voi olla vaikeampi selittää mahdolliselle uudelle vakituiselle kumppanille
 • Ystävyyssuhdekin saattaa katketa, jos kuvaan tulee myös romanttisia tunteita ja/tai mustasukkaisuutta partnerien tai heidän uusien vakituisten kumppaniensa taholta
 • Seksisuhde saattaa loppua äkillisesti kun toinen osapuoli löytää vakituisen kumppanin

Plussat

 • Seksi on parempaa kuin yhden yön jutuissa
 • Usein myös muuta läheisyyttä on enemmän kuin yhden yön jutuissa
 • Tuttu ja turvallisempi kumppani kuin yhden yön jutuissa
 • Säännöllisempää seksiä kuin yhden yön jutuissa, jos kumppanien tarpeet vastaavat toisiaan
 • Seksin kehittyminen: mahdolliset uudet seksuaaliset kokeilut (BDSM jne.) kun suhteeseen ei liity samanlaista onnistumisen painetta kuin vakituisessa romanttisessa suhteessa
 • Vapaus etsiä vakituista kumppania joutumatta samalla luopumaan säännöllisestä seksistä
 • Keskustelua turvaseksistä ei tarvitse käydä joka kerta
 • Mahdollinen muu ajanvietto

Deittailukumppanit

Neljäs, varsin uusi termi satunnaisten seksisuhteiden sateenvarjon alla ovat deittailukumppanit (dating partners). Deittailukumppani on partneri, jonka kanssa harrastetaan seksiä ja käydään "treffeillä", mutta jonka kanssa ei koeta tarpeelliseksi edetä monogaamiseen suhteeseen tai käydä keskusteluja suhteen suunnasta. Deittailukumppanisuhteisiin voi kuulua hyvää seksiä, syvä emotionaalinen yhteys ja emotionaalisen tuen saamista, mutta niistä puuttuu tarve sitoutua vain yhteen kumppaniin - yhteenmuuttoon, perheen perustamiseen sekä tarve suhteen tarkempaan määrittelyyn. Deittailukumppania ei välttämättä esitellä sukulaisille tai ystäville, eivätkä deittailukumppanit esiinny tai esittäydy tilanteissa pariskuntana.

Mikäli deittailukumppaneita on yhtä aikaa useampia, on hyvä muistaa muutama sääntö:
 1. Ole aina rehellinen eli kerro deittailukumppaneille se, että tapailet muitakin.
 2. Ole kiinnostunut deittailukumppanista muutenkin kuin seksin osalta.
 3. Älä tekstaile tai viestittele muille naisille silloin kun olet yhden heistä seurassa.
 4. Älä juoruile muista naisista joita tapailet.
 5. Älä treffaile useampaa naista samana päivänä, jotta välttyisit venyneiden treffien aiheuttamilta peruutuksilta.
 6. Älä postaa sosiaaliseen mediaan kuvia deittailupartnereistasi mustasukkaisuuden yms. välttämiseksi. Älä myöskään twiittaile heistä tai kirjoita naisia koskevia söpöilykommentteja sosiaaliseen mediaan. Te ette ole pariskunta ja suhteiden julkinen kommentointi on pariskuntien juttu.
 7. Älä anna lahjoja, sillä antamalla lahjan asetat jonkun erityisasemaan.
 8. Älä ylianalysoi tilannettasi, mutta pyri olemaan kartalla omista tuntemuksistasi kunkin partnerin suhteen
 9. Tiedä, milloin on hyvä lopettaa tapaileminen.

Miinukset

 • Seksi ei yhtä hyvää kuin pitkässä vakituisessa suhteessa, koska kumppania ei tunne yhtä hyvin
 • Hyvää ja toimivaa deittailukaveria voi olla vaikea löytää
 • Seksisuhde saattaa loppua äkillisesti kun toinen osapuoli löytää vakituisen kumppanin
 • Aikatauluttaminen, naisten tyytyväisenä pitäminen ja mahdollinen mustasukkaisuus, jos tapailee montaa naista samanaikaisesti

Plussat

 • Seksi on parempaa kuin yhden yön jutuissa kun kumppani on tutumpi
 • Myös muuta läheisyyttä on enemmän kuin yhden yön jutuissa
 • Tuttu ja turvallisempi kumppani
 • Säännöllisempää seksiä kuin yhden yön jutuissa, jos kumppanien tarpeet vastaavat toisiaan
 • Seksin kehittyminen: mahdolliset uudet seksuaaliset kokeilut (BDSM jne.), kun suhteeseen ei liity samanlaista onnistumisen painetta kuin vakituisessa romanttisessa suhteessa
 • Vapaus etsiä vakituista kumppania joutumatta samalla luopumaan säännöllisestä seksistä
 • Keskustelua turvaseksistä ei tarvitse käydä joka kerta

Eron jälkeinen seksi

Satunnainen seksi voi siis olla jopa hyvinvointiamme parantava asia, jos sitä harrastetaan hyvistä, eikä huonoista syistä. Ero on usein se tilanne, jonka jälkeen ihmiset hakeutuvat herkemmin satunnaisiin seksisuhteisiin. Varmasti pitkältikin siksi, että niiden uskotaan tuovan lohtua ja toisaalta siksi, että niihin vaan on mahdollisuus pidemmän suhteen päätyttyä. Eron jälkeiset laastarisuhteiden motiivit eivät vain välttämättä ole parhaita mahdollisia henkisen hyvinvointimme kannalta.

Satunnaista seksiä eron jälkeen kannattaisikin välttää seuraavissa, jo mainitsemissani tilanteissa:
 • omaa mielialaa parantaakseen tai negatiivisia tunteita välttääkseen
 • jonkun muun henkilön miellyttämiseksi
 • jonkin edun, kuten palkinnon, hyödyn tai koston tavoittelemiseksi satunnaisen seksin avulla
 • satunnaisen seksin harrastaminen toivoen, että se johtaisi pysyvämpään suhteeseen partnerin kanssa
 • satunnaisen seksin harrastaminen, vaikka sitä ei itse halua, esimerkiksi kumppania miellyttääkseen tai niin päihtyneenä ettei osaa kieltäytyä

Laastarisuhteet

Yksi tyypillinen eron jälkeisen seksin muoto ovat ns. laastarisuhteet eli siirtymäsuhteet, kun emme ole vielä valmiita uuteen kunnolliseen suhteeseen eron jälkeen. Laastarisuhteissakaan ei ole mitään pahaa, kun tilanne on selvä molemmille, eikä toinen osapuoli odota liikoja suhteen tulevaisuudelta. Osapuolten on pystyttävä hyväksymään se, että suhteella ei ole pidempää tulevaisuutta. Rehellisyys onkin laastarisuhteessa erittäin tärkeätä.

Jos motiivi laastariseksiin tai ylimenosuhteeseen ryhtymiseen on puhtaasti vain oman mielialan parantaminen ja erosta johtuvien ikävien tunteiden vältteleminen, suhteella tuskin on kovin pitkää tulevaisuutta ja itsensä pelkäksi laastariksi kokeminen voi tuntua vastapuolesta loukkaavaltakin.

Mikäli motiivi kuitenkin on jokin satunnaisen seksin "hyvistä" motiiveista eli:
 • hauskanpito ja nautinnon hakeminen
 • kokeilunhalu ja oman seksuaalisuuden tutkiminen tai
 • sen uskominen, että satunnaisen seksin kokeminen on hyvä asia
...laastarisuhde voi tehdä hyvääkin. Se voi muun muassa auttaa uskomaan uuden pysyvän kumppanin löytymiseen sekä siihen, että muidenkin kuin entisen kumppanin kanssa voi olla toimiva seksielämä. Se, että "kelpaa" yhä muillekin, voi olla itsetuntoa kohottava kokemus. Laastarisuhde voi myös helpottaa siirtymistä pitkästä parisuhteesta sinkkuuteen, sopeutumaan siihen, ettei läheisyyttä ole yhtä usein kuin vakikumppanin kanssa oli. Laastarisuhde voi lisäksi auttaa hahmottamaan minkälaisen kumppanin haluaisi jatkossa.

Laastarisuhde saattaa toki muuttua oikeaksi pitkäksi parisuhteeksi ajan kanssa. Tärkeintä on kuitenkin olla rehellinen sekä itselle, että toiselle osapuolelle ja hyväksyä se, ettei uuteen vakavaan suhteeseen ole välttämättä valmis kovin pian edellisen suhteen jälkeen. On myös hyvä tiedostaa, että lohtuseksistä tulee hetkellisesti hyvä olo, mutta laastarisuhteella ei saisi korvata eron suremista ja käsittelyä.

Miinukset:
 • Riski loukata toista osapuolta, jos hän haluaisi vakavamman suhteen
 • Rakastumisen riski, mikä voi olla huono asia silloin kun kumppaneilla on eri käsitys suhteen tulevaisuudesta
 • Hyvää ja toimivaa laastarisuhdetta voi olla vaikea löytää

Plussat:
 • Siirtyminen parisuhteesta sinkkuuteen voi helpottua
 • Säännöllisempää seksiä kuin yhden yön jutuissa
 • Läheisyyttäkin on todennäköisesti enemmän kuin yhden yön kumppanien kanssa olisi
 • Tuttu ja turvalliseksi koettu kumppani mahdollistaa seksuaaliset kokeilut
 • Keskustelua turvaseksistä ei tarvitse käydä joka kerta
 • Laastarisuhteelta voi saada tukea ja voimaa eron aiheuttamaan kipuun

Eksäseksi

Tunteiden heräämiseen on seksissä eksän kanssa tavallistakin suurempi riski. Silloin kun välit ovat kunnossa, eikä kumpikaan enää haikaile toisen perään, seksi eksän kanssa voi olla turvallinen vaihtoehto. Seksi on helppoa kun kumppanin jo tuntee ja seksi voi olla jopa parempaa kuin parisuhteessa ollessa, kun seksiin liittyy "kielletyn" ja "tuhman" seksin mielikuvia arjen ongelmien puuttuessa. Riippuen tietenkin siitä, toimiko seksielämä yhdessä ollessa.

Seksi eksän kanssa voi hankaloittaa suhteesta ylipääsemistä, jos sitä on liian pian eron jälkeen. Sen vuoksi seksissä eksän kanssa on hyvä olla tarkkana omien ja toisen motiivien suhteen. Parhaassa tapauksessa hyvä seksi voi auttaa kumppaneita löytämään toisensa uudelleen, mutta usein se hidastaa erosta ylipääsemistä ja sitä kautta uuden suhteen löytämistäkin.

Seksi eksän kanssa on melko yleistä, ainakin eronneiden heteroparien keskuudessa. Heistä jopa yli 20 % oli harrastanut seksiä entisen aviopuolison kanssa. Kaikkinensa seksi eksän kanssa on satunnaisen seksin muodoista ehkä kaikkein mutkikkain, koska pelissä voi olla paljon tunteita ja on hyvin yksilöllistä, kuinka seksi eksän kanssa vaikuttaa kuhunkin meistä. Joillekin seksi eksän kanssa heti eron jälkeen voi olla hyväkin asia, sillä se saattaa vähentää eron aiheuttamaa stressiä ja tuoda kaivatun päätöksen suhteelle. Seksi eksän kanssa voi auttaa tajuamaan aiemman suhteen todellisen tilan, jos se nostaa pintaan negatiivisia tuntemuksia tai jos sen seurauksena ymmärtää ihannoineensa kyseistä suhdetta väärällä tavalla.

Seksiä eksän kanssa on luonnollisestikin suositeltavaa välttää silloin, jos jompikumpi edelleen toivoo yhteenpaluuta tai jos eroon liittyy katkeruutta, vihaa tai kostonhalua. Tilanteet ovat yksilöllisiä ja ne riippuvat myös siitä mistä syystä ja millä tavoin on erottu, ja sen vuoksi universaaleja ohjeita seksiin eksän kanssa on vaikea antaa.

Ennen seksiä eksän kanssa olisi hyvä pohtia kuitenkin ainakin seuraavia asioita:
 1. Miksi erositte? Oliko siihen hyvä syy? Muuttaako seksin harrastaminen tilanteen?
 2. Onko sinulla vielä vahvoja tunteita eksääsi kohtaan vai pelkäätkö vain yksinäisyyttä?
 3. Harrastatteko seksiä siksi, että jompikumpi teistä haluaisi suhteen jatkuvan sen sijaan, että vain hyväksyisitte suhteen päättyneen ja siihen liittyvän kivun?
 4. Sotkeeko seksin harrastaminen asioita välillänne? Jos suunnittelet välimatkan ottamista eksästäsi, intiimi kanssakäyminen ei ole eteenpäin menemistä
 5. Onko teillä muita seksikumppaneita? Jos on, muistakaa turvaseksi tartuntojen välttämiseksi
 6. Miltä sinusta tuntuisi, jos kumppanisi kertoisi tapailevansa jotakuta muuta?

Miinukset:
 • Tunteiden kannalta monimutkaista monien parien kohdalla, voi nostaa esiin negatiivisia tunteita, surua, vihaa jne.
 • Saattaa hidastaa erosta ylipääsemistä ja siirtää uuden suhteen löytämistä

Plussat:
 • Helppoa ja käytännöllistä kun tietää mitä saa
 • Seksuaalisten kokeilujen mahdollisuus (esim kolmen kimppa), jos molemmat ovat aidosti päässeet suhteesta yli, eivätkä enää koe mustasukkaisuutta

Kostoseksi

Kostoseksiksi kutsutaan seksiä, jolla on tarkoitus aiheuttaa entiselle kumppanille pahaa mieltä. Mitä riitaisampi ero, sitä todennäköisemmin jätetty tai petetty osapuoli syyllistyy kostoseksiin tutkimusten mukaan.

Motiivi kostoseksiin on tällöin kuitenkin huono, viha, katkeruus ja kaunat eivät poistu toisen ihmisen kanssa seksiä harrastamalla. Hyvin todennäköisesti entinen kumppani ei osapuilleen edes huomaa asiaa tai sillä ei ole hänelle mitään merkitystä. Se ei tee sinulle itsellesikään hyvää, jos teet seksistä pelkän koston välineen tai toisesta, eroonne täysin syyttömästä ihmisestä koston välikappaleen. Pahan olon purkaminen jonkun toisen ihmisen välityksellä ei tule parantamaan sinun mieltäsi ja sinun haavojasi.

Tästä huolimatta kostoseksi on silti yleistä, 23 % erääseen tutkimukseen osallistuneista opiskelijoista oli harrastanut kostoseksiä edellisestä kumppanista erottuaan. Kostoseksi on satunnaisen seksin muodoista kuitenkin se tapa, jota seksuaalineuvojat, terapeutit ja psykologit eivät suosittele.

Seksuaaliset kokeilut

Sinkkuus mahdollistaa sellaisten asioiden kokeilemisen, joita ei parisuhteessa ollessaan välttämättä voi tehdä. Esimerkiksi ryhmäseksikokeilut ja seksibileisiin osallistumisen. Niistä seuraavaksi.

Seksibileet

Pelkästään naisille suunnattuja seksibileitä ei ymmärtääkseni järjestetä Suomessa tällä hetkellä (korjatkaa kommenttikenttään, jos olen väärässä). Jokin ryhmä järjesti ilmeisesti seksibileitä naisille 2012-2013, mutta ne eivät ilmeisesti olleet riittävän suosittuja. Kinkypiireissä järjestetään toki kaikille sukupuolille suunnattuja seksibileitä, mutta niissä BDSM:llä on luonnollisestikin merkittävä rooli.

Yhdysvalloissa pelkästään naisille tarkoitettuja seksibileitä (play party, sex party) on ainakin ennen järjestetty isoimmissa kaupungeissa. Lontoossa, Manchesterissa, New Yorkissa ja Miamissa on jopa bileitä, jotka on suunnattu vähemmän kokemusta omaaville biseksuaaleille ja bi-uteliaille naisille.
Niinpä monissa lesboseksiä koskevissa oppaissa on lyhyesti mainittu jotain seksibileistäkin. Niistä parhaana pitämäni, joskin jo hieman vanhaa tietoa sisältävä, The Whole Lesbian Sex Book, mainitsee yhdeksän sivun mittaisessa seksibileitä koskevassa kirjoituksessa seuraavia hyviä syitä osallistua seksibileisiin:
 1. Mahdollisuus ekshibitionismiin, esiintyä ja olla lukuisten ihmisten katsottavana seksin aikana
 2. Aistien ylikuormittaminen seksuaalisilla ärsykkeillä seksiä harrastaessa
 3. Voit unohtaa estosi ovelle ja heittäytyä mielikuvituksellisiin seikkailuihin
 4. Kehonkuvasi paranee, kun näet eri kokoiset ja näköiset naiset vähäpukeisina tai alastomina
 5. Voit huutaa nautinnosta miettimättä kuulevatko naapurisi
 6. Tulet saamaan paljon kannustusta tuhmana olemiseen. Jotkut saattavat jopa taputtaa, kun saat orgasmin.
 7. Voit löytää uusia ystäviä ja seksikumppaneita
 8. Voit harrastaa ryhmäseksiä ja seksiä tuntemattomien kanssa turvallisessa ympäristössä
 9. Voit käyttää laadukkaita seksivälineitä (panokeinut, telineet yms.), jotka ovat kalliita eivätkä mahtuisi kotiisi
 10. Voit kokea seksiä julkisella paikalla-fantasian ilman riskiä siitä, että poliisi puuttuisi asiaan 
 11. Voit harrastaa seksiä ilman treffailuun liittyvää vaivaa
 12. Jos olet parisuhteessa, voitte hakea lisäkipinää suhteeseen osallistumalla seksibileisiin yhdessä
Seksibileisiin osallistumisen huonoja puolia on se, että niihin ei ole välttämättä helppoa päästä. Niistä ei ilmoitella kovinkaan avoimesti häiriköiden välttämiseksi. Kutsut naisten seksibileisiin kulkevat kuulemma monesti tuttavalta tuttavalle. Bi-naisille suunnattu Skirt Club on toki poikkeus, heillä on oma webbisivukin, jossa voi liittyä jäseneksi ja saada tietoa bileistä. Muita hyviä informaation lähteitä ovat Felice Newmanin mukaan paikalliset S/M-organisaatiot ja seksileluja myyvät liikkeet.

Seksibileisiin osallistuminen ei myöskään ole halpaa lystiä. Kuluilla katetaan tyypillisesti myös ruoka, turvaseksivälineet, tilavuokrat jne. Jotta kokemus olisi mahdollisimman turvallinen kaikille bileisiin osallistuville, osallistujia informoidaan bileiden etiketistä tarkasti. Lähtökohta on aina se, että mitään ei ole pakko tehdä kenenkään kanssa. Bileissä voi vain katsoa, tai olla itse aktiivinen seksuaalisessa kanssakäymisessä. Turvaseksiin on myös tarjolla ohjeita, esimerkiksi se, ettei kehon nesteitä vaihdeta, mikä tarkoittaa, että käytetään suuseksisuojia ja/tai kertakäyttökäsineitä. Lisäksi voidaan esimerkiksi edellyttää luvan pyytämistä ennen kuin saa koskettaa jotakuta tai sitä, että muiden tekemisiä ei saa millään tavalla keskeyttää.

Koska seksibileisiin osallistuminen ei ehkä ole kovin monien naisista pitävien naisten intresseissä, en kirjoita aiheesta tämän enempää. Lisätietoa aiheesta, esimerkiksi siitä mitä pitää huomioida, jos itse järjestää seksibileet, löytyy esimerkiksi The Whole Lesbian Sex Bookista ja Queer Fat Femmen blogipostauksesta.

Ryhmäseksi

Jos olet joskus halunnut kokeilla seksiä kahden tai useamman naisen kanssa kerrallaan, sinkkuna ollessa on siihen otollisin ajankohta, kun sinun ei tarvitse olla huolissasi kumppanin mahdollisesta mustasukkaisuudesta.

Helpoiten seuraa naisten väliseen kolmen kimppaan löytynee nettideittipalveluista. Toinen mahdollinen pokauspaikka ovat luonnollisestikin vähemmistöjen suosimat bileet ja ravintolat. Kolmas, mahdollisesti jopa toimivin vaihtoehto on hankkia ensin partneri satunnaiseen seksiin ja mikäli hänkin on kiinnostunut ryhmäseksikokeilusta, etsiä seuraa yhdessä joko nettideittipalvelusta tai ravintolasta.

Draaman välttämiseksi en suosittelisi suoraa tuntemattomien pariskuntien lähestymistä. Ryhmäseksiin liittyy monilla hyvin kielteisiä käsityksiä ja voit vahingossa aiheuttaa mustasukkaisuutta pariskunnan välille. Jätä siis baareissa parit rauhaan ja hae seuraa joko netin välityksellä tai partnerin kanssa yksinäisistä naisista.

Koska ryhmäseksiin liittyy monia käytännöllisiä ja kaikki osapuolet huomioivia ohjeita, kirjoitan aiheesta oman postauksen jossain vaiheessa.

Kuva: fourchambers.tumblr.com/

Yhteenvetona

Satunnainen seksi on tutkimusten hyvä asia niille henkilöille, jotka suhtautuvat siihen avoimesti ja positiivisesti, sekä haluavat sitä. Jos taas uskontosi, kasvatuksesi ja/tai moraaliset käsityksesi ovat kielteisiä satunnaista seksiä kohtaan, tai koet omaavasi liian paljon estoja satunnaisen seksin harrastamiseen, älä harrasta sitä.

Satunnaista seksiä pidetään edelleen naisille ei-niin-suositeltavana asiana. Satunnainen seksi ei tosiaankaan sovi kaikille naisille, mutta voisimme tehdä toisillemme sen palveluksen, ettemme tuomitsisi niin herkästi toinen toisiamme. Meidän pitäisi tukea toisiamme päätösten tekemisessä, ei tehdä päätöksiä toinen toistemme puolesta. Jos et itse harrasta satunnaista seksiä, hieno juttu. Älä kuitenkaan tuomitse muita sen vuoksi, että he haluavat pitää huolta omista seksuaalisista tarpeistaan silloinkin, kun he eivät ole vakituisessa parisuhteessa kenenkään kanssa.

2 kommenttia:

 1. Kiinnostava juttu jälleen kerran ja hyvin kirjoitettu, vaikka itselleni ei oikeastaan uutta infoa tullutkaan :) Ja sit tietty tästä jäi mainitsematta polyamorinen ja vapaa suhde -mut se onkin kinkkisempi juttu, kun vaikea määritellä, kuuluuko parisuhteen vai satunnaisuuden kirjoon. Ite esim. oon syvässä, pitkässä suhteessa miesystävän kanssa, mut satunnaiset seikkailut, syvät suhteet muihin -kaikki sallittu. Eli vähän kuin polya, sinkkua, suhdeanarkistia..kaikkea sekaisin itselleni sopiva soppa ja avoimesti uusille ihmisille kertoen :)

  VastaaPoista
 2. Totta, jätin polyamoriset ja vapaat suhteet mainitsematta, koska niitä on mielestäni haastavampi kategorioida ja toisaalta siksikin, että koin tarvetta kirjoittaa satunnaisesta seksistä nimenomaan sinkun naisen näkökulmasta.

  Täytyy yrittää ainakin perehtyä jossain vaiheessa naisten välisiin polyamorisiin suhteisiin, sillä niistä näkee aika vähän juttua missään. Ei varsinkaan suomeksi, englanniksi sentään jotain.

  VastaaPoista