maanantai 29. helmikuuta 2016

Arvio: HER-yhteisösovellus

Välillä muutakin kuin asiaa seksistä. HER-niminen yhteisösovellus, joka on suunnattu naisista pitäville naisille, tuli vihdoin saataville myös Suomessa 22. helmikuuta. Naisille suunnattuja appeja on toki nähty ennenkin, niitä löytyy Applen ja Googlen sovelluskaupoista useita mm. hakusanoilla "lesbian dating", mutta HER on luultavasti niistä lupaavin.

HER, alkuperäiseltä nimeltään Dattch (yhdistelmä sanoista date ja catch), oli alun perin deittailusovellus, joka syntyi pari vuotta sitten naisten tarpeita paremmin palvelevaksi deittailupaikaksi kuin heteroille tai homomiehille suunnitellut palvelut olivat. Dattch oli aluksi saatavilla vain Yhdysvalloissa suurimmissa kaupungeissa, Britanniassa ja Irlannissa, koska deittailusovelluksilla on kaikkialla sama ongelma – mikäli käyttäjiä ei ole tarpeeksi, ne vähätkin käyttäjät poistuvat palvelusta. Vuonna 2015 Dattch sai miljoonan lisärahoituksen tunnetuilta rahoittajilta ja uudelleenbrändättiin HERiksi, palveluksi, joka on suunnattu kaikille naisista pitäville naisille heidän yhteiseksi foorumikseen ja verkostoitumispaikakseen, eikä pelkästään treffailua varten.

Kriitikoilta HER on saanut hyvän vastaanoton. Se muun muassa valittiin elokuussa 2015 After Ellenissä parhaimmaksi LGBT-naisten deittailuappiksi. Taakse jäivät mm. Tinder ja OkCupid. Palvelun perustanut ja sitä varten kymmenen viikon ohjelmointikurssinkin käynyt parikymppinen Robyn Exton on onnistunut keräämään palvelulleen riittävän rahoituksen ja tullut sittemmin tunnetuksi brittitelevisio-ohjelmiin (mm. How To Be a Young Billionaire) osallistumalla. Nuori ja kaunis brittinainen, joka tekee ongelmalle jotakin, eli opettelee vaikka tarvittaessa itse koodaamaan toteuttaakseen naista etsiville naisille deittailusovelluksen ja lähtee tavoittelemaan sille rahoitusta Piilaaksosta asti, on varmastikin monen mielestä kiinnostava henkilönäkin.

Nyt HER on saatavilla Suomessakin, mutta valitettavasti tällä hetkellä vain iOS:lle. Extonin mukaan androidappi tulisi kuitenkin saataville jo maaliskuussa 2016. Windows Phonelle appia tuskin saadaan, sillä vaikka me suomalaiset Lumioistamme pidämmekin, Windows Phonen 2,5 % maailmanlaajuinen markkinaosuus ei tee siitä kovin houkuttelevaa alustaa sovelluskehityksen kannalta. Etenkään silloin kun resurssit ovat rajalliset. Toisaalta, Windows Phonelle ei saa muitakaan deittailusovelluksia, ei esimerkiksi Tinderiä tai OkCupidiakaan tai moniakaan sovelluksia, jotka olisi suunnattu sateenkaariväelle ylipäätään.

Verkostoituminen LGBT-naisten kanssa on kiinnostanut minua itseänikin pidempään ja olen käyttänyt useimpia deittailusovelluksiakin vuosien aikana sinkkuna ollessani. Hektisen työelämän ja vapaa-ajan yhteensovittaminen ei ole ollut helppoa. Olin myös kuullut HERistä jo hyvän aikaa sitten ja odotukseni olivat korkealla. Olin yksi niistä suomalaisista, jotka pyysivät palvelun avaamista myös Suomeen heidän verkkosivuillaan viime vuoden puolella. Koska kovin monet eivät ole palvelusta vielä kuitenkaan kuulleet, käyn sen perustoiminnot läpi tässä.


Profiilit ja haku

Esimerkiksi Tinderistä HER eroaa siten, että se ei ensinnäkään ole pelkkä deittailusovellus. Kirjautuminen HERiin tapahtuu joko Facebook- tai Instagram-tunnuksin. Samoin kuin Tinderissä, profiiliin tuodaan automaattisesti henkilön etunimi, ikää ja pituutta voi itse muokata. Seksuaalista suuntautumistaan koskevaan kohtaan voi valita jonkun seuraavista: lesbian, queer, gay, bisexual, bi-curious, fluid, pansexual, flexisexual, polysexual, asexual, TBD, questioning, – tai straight. Myös parisuhdettaan koskevan kohdan voi valita muillekin näytettäväksi samaan tapaan kuin Facebookissakin.

HER: Profiilisivu

HER: Profiilin muokkaus

Käyttäjä voi lisätä palveluun ilmeisesti rajattoman määrän kuvia joko Facebookista, Instagramista tai omasta puhelimestaan. Eräs palvelun erikoisuus on se, että vapaalle profiilitekstille ei ole tehty omaa erillistä laatikkoa tai kohtaa. Tekstiä saa lisättyä profiiliinsa samasta valikosta kuin kuvankin ja tekstistä tehdään kuvamainen laatikko, jota voi scrollata alaspäin. HERistä syntyvää vaikutelmaa onkin sanottu hyvin visuaaliseksi, jopa pinterestmäiseksi.


HER: Tekstin tai kuvan lisääminen
Hakutoiminto on myös hyvin samanlainen kuin Tinderissä sitä poikkeusta lukuun ottamatta, että sukupuoleen ei oteta kantaa, koska palvelussa on vain naisia (tai naiseksi identifioituvia naisia). Valittavissa ovat sen sijaan ikähaarukka (18–70 vuotta) ja välimatka (0–300 mailia).

Kommunikointi muiden käyttäjien kanssa

Koska HER ei ole deittailusovellus, profiileja ei hyväksytä tai hylätä niitä pyyhkäisemällä tai tykkäämällä. Jokaisesta profiilista pääsee milloin tahansa katsomaan kuvat ja niihin lisätyt tekstit. Kustakin kuvasta ja tekstistä voi myös tykätä halutessaan. Kun käyttäjä tykkää jostakin kuvasta, profiilin omistajalle tulee ilmoitus tykkäyksestä ja mahdollisuus chattailla tykkääjän kanssa tykkäämällä takaisin jostakin hänen kuvastaan.

Kahdenkeskiset keskustelut ovat mahdollisia käyttäjien välillä vain silloin kun käyttäjät ovat toinen toistensa HER-kavereita tai ovat tykänneet toinen toistensa kuvista. Häiriköivän käyttäjän voi halutessaan estää block-toiminnolla tai ilmiantaa ylläpidolle.

Profiilitietojen lisäksi HER sisältää kaikille yhteisen globaalin uutisvirran, paikallisen uutisvirran sekä tapahtumatietoja. Uutisvirrassa on sekä HERin itsensä tuottamaa sisältöä, yhteisölle suunnattuja kyselyitä tai käyttäjien sinne lisäämää sisältöä, jota kuka tahansa palvelun käyttäjä voi kommentoida.

HER: Uutisvirta


HER: Tapahtumat

Oma arvioni

Oma ensivaikutelmani oli se, että palvelu on kivannäköinen ja helppokäyttöinen. Sen visuaalisuuteen on kiinnitetty huomiota. Appsissa on paljon potentiaalia eikä ainakaan täällä Suomessa ole mitään vastaavaa queer-naisille suunnattua palvelua tai sovellusta (Wing Ma'am-niminen vastaava sovellus ei ilmeisesti ole toiminut enää ainakaan iOS:llä kuukausiin). Qruiser on vastaavista yhteisöpalveluista ehkä lähin vastaava, sillä sielläkin voi käydä keskustelua lähinnä ryhmissä ja halutessaan verkostoitua muiden queer-naisten kanssa. Qruiser on kuitenkin auttamatta vanhentunut. Sen kehitys on ollut jäissä käytännössä jo vuosia pieniä uudistuksia lukuun ottamatta. Qruiser on myös selaimella käytettävä palvelu eikä sovi yhtä hyvin matkapuhelimen näytöltä käytettäväksi. Vastaaviin salaisiin LGBT-teemaisiin Facebook-ryhmiin päästäkseen täytyy puolestaan tuntea "oikeat tyypit".

Isoin kysymysmerkki HERin kohdalla on lähinnä sen vastaanotto. Jos HER ei kerää täällä Suomessa riittävää määrää käyttäjiä, se jää vain joidenkin innostuneiden ihmisten jutuksi. Palvelu, jonka mistään ominaisuuksista ei ole Extonin mukaan tulossa maksullisia (pisteet siitä!) ja jota ei aiota rahoittaa mainoksillakaan, tulevaisuus on myös mielestäni hyvä kysymys, koska jollainhan henkilökuntakustannukset ja tuotekehityskulut on pidemmällä aikavälillä katettava.

Plussat: visuaalisuus, helppokäyttöisyys, kansainvälisyys, monipuoliset kommunikointimahdollisuudet, potentiaali tulla suosituksi, ainutlaatuisuus
Miinukset: hakutoiminto (ei palvele kovin hyvin sinkkuja, jotka haluaisivat löytää seuraa), pienet bugit ja epäjohdonmukaisuudet, vielä pieni käyttäjämäärä täällä Suomessa
Kenelle?: Naisille, jotka haluavat verkostoitua ja/tai hyvällä tuurilla löytää jopa kumppanin
Arvosana: 4/5


1 kommentti:

  1. Hei onko tietoa milloin tämä olisi tulossa Suomessa Androidille?

    VastaaPoista