tiistai 21. heinäkuuta 2015

Fetissit ja fetisseistä puhuminen

Kari Heusalan Naisen seksuaalisuus-kirjassa kerrotaan, että seksuaalikäyttäytymistä ja eroottisia fantasioita tutkineen psykiatri Robert Strollerin mukaan fetissit ovat "normi miehillä, muttei kuitenkaan naisilla". Mikä ei Heusalan mukaan tarkoita, etteikö naisillakin olisi fetissejä, ne vain eivät ole hänen mukaansa naisille yhtä tärkeitä kuin miehille. Mistä voinee tehdä sen johtopäätöksen etteikö fetissejä olisi naisista pitävillä naisillakin. Näin ollen, käydään seuraavaksi läpi mitä fetissit ovat ja miten ne saattavat liittyä naistenkin väliseen seksiin.

Felice Newmanin The Whole Lesbian Sex Bookissa (jossa on käsitelty lesboseksiä ja -seksuaalisuutta ehkä kaikkein kattavimmin), määritellään fetissi seuraavasti:
 • "A fetish is an erotic attachment to an ordinarily nonsexual activity, inanimate object, or body part. What qualifies as a fetish is a matter of opinion."
Fetisseistä on toki runsaasti juttua verkossakin. Psychology Todayn mukaan:
 • "Fetishism is sexual attraction to objects, situations, or body parts not traditionally viewed as sexual."

Suomenkielinen Wikipedia selittää fetissien merkitystä ja voimakkuutta seuraavasti (lainattu 20.7.2015):
 • "Fetissiin liittyvään intensiiviseen mielihyvän tunteeseen saattaa liittyä voimakasta seksuaalista kiihottuneisuutta tai orgasmeja. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien fetisistien kohdalla: esimerkiksi pukeutuminen omaksi fetissiksi koettuun vaatekappaleeseen saattaa tuottaa pelkästään voimakkaan eheyden ja voiman tunteen. Fetisistien välillä on eroja siinä, miten kokonaisvaltaisesti he toteuttavat itseään seksuaalisesti juuri fetisismin kautta. Joillekin fetisismi muodostaa osan seksuaalielämää: fetissi lisää heidän seksuaalista nautintoaan ja sitä käytetään muiden seksuaalisen tyydytyksen tavoittamisen keinojen lisänä. Joidenkin fetisistien seksuaalienergia suuntautuu yksinomaan heidän fetisseihinsä: heille fetisismi on ainoa tai pääasiallinen tapa kokea eroottista mielihyvää tai saavuttaa seksuaalinen tyydytys. Jotkin fetisistit eivät toteuta fetisismiä muuten kuin vain fantasioimalla fetissistä (esimerkiksi itsetyydyttämällä), varsinkin jos fetissinä on jokin eettisesti arveluttava tai terveydelle haitallinen asia.
 • Fetissi herättää hyvin voimakkaita mielikuvia, assosiaatioita, joihin sen kiihottavuus perustuu. Fetissi voi liittyä fetisistin selkeisiin eroottisiin fantasioihin. Fetissin luomat mielikuvat voivat olla myös hyvin intensiivisiä, mutta hyvin vaikeasti kuvailtavia tai mahdottomia pukea sanalliseen asuun. Toisaalta myös fetissin kosketus voi tuntua kiihottavalta tai mielihyvää tuottavalta."

Yleisimpiä fetissejä

Henkilö siis saa kiksit, kiihottuu tms. jostakin esineestä, materiaalista tai kehon osasta (pois lukien genitaalit, joihin kohdistuvaa eroottista mielenkiintoa ei yleensä lasketa fetisseiksi). Tunnetuimpia fetissejä ovat asuihin liittyvät fetissit eli uniformut, nahkavaatteet, kengät, kumiasut jne. Fetissi voi olla kehon osa, kuten varpaat, sormet, nilkat, vatsa, selkä jne. Yhdysvaltalaisessa ja englanninkielisessä kirjallisuudessa BDSM ja fetisismi niputetaan usein yhteen. Kirjoitan blogipostauksen pääosin englanninkielisen materiaalin pohjalta, joten teen samoin nyt. Suunnitelmissani on joka tapauksessa kirjoittaa oma postaus vielä BDSM:stä erikseen, joten suonette anteeksi mikäli käsitteistön niputtaminen häiritsee tässä yhteydessä.

Fetissien syntymekanismia ei tiedetä, mutta siitä on olemassa erilaisia teorioita, niiden mm. arvellaan liittyvän lapsuuden sooloseksikokemuksiin. Oli fetissin "syy" mikä tahansa, fetissi ei ole yksilön elämässä haitallinen, kunhan sen varjolla ei vahingoiteta toisia tai rikota lakia. Fetissi voi olla haastava asia henkilölle luonnollisesti silloin, jos fetissin omaava henkilö ei pysty nauttimaan seksistä muuten riittävästi eikä hän uskalla kertoa siitä omalle kumppanilleen ja joutuu salaamaan fetissinsä. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että usein fetissi on vain ekstrakiihoke seksiin, eikä niinkään edellytys seksistä nauttimiselle.

The Richest-verkkojulkaisu listaa kymmenen yleisintä fetissiä, jotka ovat:
 1. Dominointi ja alistuminen (domination and submission), joka tunnetaan paremmin BDSM:nä. Kyse on kahden suostumuksensa antaneen aikuisen välisestä valta-asetelmasta, jossa alistuva osapuoli tekee sen mitä dominoiva osapuoli tahtoo, mutta itse määrittelemiensä rajojen sisällä.
  BDSM on Kinsey Instituten Debby Herbenickin mukaan valtava sateenvarjotermi, jonka alle voidaan laskea kuuluviksi pehmustetuista käsiraudoista alkaen kaikki viimeisteltyihin tyrmärakennelmiin liittyvät esineet ja tilanteet.
  BDSM on saanut uutta suosiota viime vuosina erityisestä 50 Shades of Grey-kirjasarjan myötä.
 2. Seksuaaliset roolileikit (sexual role play). Seksuaalisilla roolileikeillä tarkoitetaan tilannetta, jossa kaksi tai useampi henkilöä näyttelee eli rooleja seksuaalisessa tilanteessa. Kyse voi olla periaatteessa mistä vaan seksuaalisesta fantasiasta. Seksuaalinen roolileikki voi pitää sisällään jonkun tietyn paikan harrastaa seksiä, tiettyjä asusteita (lääkärin takki, uniformut jne.) tai tiettyjä välineitä (stetoskooppi, pamppu). Fetisisti voi osallistua roolileikkiin tai vain katsoa roolileikkiä.
 3. Kumi, lateksi tai nahka (rubber, latex, leather). Joko niin, että pukeutuu niihin itse tai toivoo kumppaninsa pukeutuvan niihin. Edellä mainitut usein tiukat materiaalit voivat liittyä bondagen kaltaiseen tilanteeseen, joillekin kyse on materiaalin tuoksusta. Asusteina voivat toimia nahkahousut, tai vaikkapa kaasunaamari.
 4. Voyeurismi ja ekshibitionismi (voyeurism and exhibitionism). Caroline Instituten mukaan yksi kolmasosa ihmisistä nauttii toisten henkilöiden välisen seksin katselemisesta julkisella paikalla tai itsensä paljastamisesta julkisella paikalla.
 5. Piiskaaminen (spanking). Peppu on erogeeninen alue ja sen piiskaaminen oikealla voimakkuudella voi tuottaa joillekin henkilöille seksuaalista mielihyvää. Piiskaamiseen voi liittyä myös tuntemuksia lapsuuteen paluusta, rakastetuksi tai nöyryytetyksi tulemisesta.
 6. Jalkojen palvonta (foot worship), joka on hyvin yleinen fetissi. 90 % jalkafetisisteistä on miehiä. Jalkafetisseihin lasketaan jalkoihin, varpaisiin, sukkiin, sukkahousuihin tai kenkiin liittyvä eroottinen mielihyvä.
 7. Ristiinpukeutuminen (cross-dressing) eli vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin pukeutuminen. Henkilö voi kiihottua siitä, että hän pukeutuu johonkin häneltä sukupuolen perusteella "kiellettyyn" vaatekappaleeseen.
 8. Vesileikit (water sports) eli urolagnia. Henkilö kiihottuu pissasta, siihen liittyvistä tuntemuksista tai tuoksusta. Tyypillisimpiä vesileikkejä ovat housuun pissaaminen vaatteet päällä tai sen katseleminen kun joku pissaa housuihinsa vaatteet päällä, virtsaamisen katseleminen esimerkiksi kylpyhuoneessa tai ns. kultaisen suihkun (golden shower) vastaanottaminen (eli antaa toisen henkilön pissata päälleen).
  Virtsaan liittyvät fetissit ovat kuulemma vieläpä huomattavasti luultua yleisempiä. Pissafetissin omaavat henkilöt kokevat fetissinsä toteuttamisen vapauttavana kokemuksena.
 9. Parinvaihto ja ryhmäseksi (group sex, swinging). Heterosuhteissa parinvaihtoa tai ryhmäseksiä koskevan aloitteen tekijä on yleensä mies (75 % on miehen toiveista lähtöisin).
  En ole törmännyt aihetta koskevaan tutkimustietoon naisten välisessä seksistä, mutta oma arvaukseni on, että ryhmäseksi ja parinvaihto ovat naissuhteissa harvinaisempia.
 10. Aikuisvauvat (adult babies) eli tarve olla "vauva" uudelleen. Tällaiset henkilöt saattavat haluta käyttää vaippoja, tulla ruokituksi aikuisen toimesta, juoda tuttipullosta, imeä tuttia, pukeutua vauvavaatteisiin jne. Suomessa puhutaan myös "vaippafetissistä".

Vanhat sairausluokitukset

Fetissit ja sadomasokismi päätettiin poistaa Suomessa tautiluokituksesta toukokuussa 2011. Aiheesta kirjoitettiin tuolloin mm. Ranneliike.net-sivustolla:

THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) "pääjohtajan päätöksellä tautiluokituksesta poistuvat seuraavat kohdat:
F64.1 Transvestismi, kaksoisroolinen
F65.0 Esinekohtainen seksuaalihäiriö
F65.1 Transvestiittinen fetisismi
F65.5 Sadomasokismi
F65.6 Monimuotoiset sukupuoliset kohdehäiriöt

Poistamista perustellaan niin, että niin, että näissä luokissa lääketieteelliset kriteerit ovat epäselviä. Hoitoilmoituksissa näitä luokkia ei juuri koskaan käytetä, joten tilastoinnille siitä ei ole haittaa. Nämä luokat ovat myös potilasta leimaavia.

ICD-10-tautiluokitus on kansainvälinen, maailman terveysjärjestön (WHO) ylläpitämä kuolemansyitä, sairauksia, tapaturmia ja terveyspalveluiden käytön syitä kuvaava luokitus. Useat maat – Suomi mukaan lukien – ovat käyttäneet ICD-10:n paikallistettua versiota, johon on tehty paikallisiin olosuhteisiin sopivia, luokituksen käyttöä helpottavia täydennyksiä tai poistoja".

Aiheesta oli keskusteltu jo aiemmin ja sairausluokitusten poistoa oli kampanjoitu mm. Setan, Sexpon ja muiden järjestöjen toimesta vuotta aikaisemmin. Perusteena vaatimuksille oli ollut se, että sairausluokitukset löivät leiman potilaaseen ja niiden lääketieteelliset kriteerit olivat kyseenalaisia.

Mitä ylläolevat, jo poistetut tautiluokituksesta poistuneet kohdat sitten tarkoittivat? Asiaa avasi mm. Ylioppilaslehti syyskuussa 2010:

Tunniste F64.1
Kaksoisroolinen vastakkaiseksi sukupuoleksi pukeutumisen halu

Transvestisuus, vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin pukeutuminen päämääränä saada nautintoa toiseen sukupuoleen kuulumisen tunteesta. Henkilö ei halua vaihtaa sukupuolta lopullisesti eikä saa vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin pukeutumisesta seksuaalista tyydytystä.

Tunniste F65.0
Esinekohteinen seksuaalihäiriö

Fetisismi, seksuaalinen kiihottuminen ja mielihyvä ovat riippuvaista jostakin elottomasta objektista, esimerkiksi vaatteista tai kengistä, tai materiaalista, kuten kumista tai nahasta. Fetissiobjektien tärkeys seksuaalisen mielihyvän tuottajina vaihtelee.

Tunniste F65.1
Transvestiittinen fetisismi, vastakkaiseksi sukupuoleksi pukeutumisen halu

Vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin pukeutuminen päämääränä seksuaalinen nautinto ja toisen sukupuolen edustajalta näyttäminen. Tilaan liittyy voimakas halu riisua vastakkaisen sukupuolen vaatteet kun orgasmi on saavutettu ja seksuaalinen kiihottuminen heikkenee. Saattaa olla transseksuaalisuuden ensioire.

Tunniste F65.5
Sadomasokismi

Mieltymys seksuaaliseen käyttäytymiseen, johon liittyy kivun ja nöyryytyksen tuottaminen tai kohteena olo, tai sitominen tai sidotuksi tuleminen. Jos henkilö saa tyydytyksen kivun tuottamisesta, on kyseessä sadismi, jos kohteena olosta, masokismi. Usein henkilö saa tyydytystä molemmista.

Tunniste F65.6
Monimuotoiset sukupuoliset kohdehäiriöt

Useamman kuin yhden sukupuolisen kohdehäiriön yhdistelmä. Sama henkilö voi olla yhtä aikaa fetisisti, transvestiitti ja sadomasokisti.

Mikäli ylläolevaa tautiluokitusta sovellettaisiin edelleen, aika moni suomalainen olisi virallisesti sairas. Fetissit ja sadomasokismi luokitellaan monissa maissa edelleen sairauksiksi, mutta Suomessa näin ei tosiaan enää ole. Kyse on silti vielä monien kohdalla "nolosta" asiasta, josta ei välttämättä kehdata kertoa edes omalle kumppanille.

Fetissistä kertominen?

Fetisismi ei siis ole sairaus tai tauti, josta tulisi parantua. Fetissi voi kuitenkin aiheuttaa ahdistusta ja vaikeuttaa kumppanin löytämistä, jos potentiaalinen kumppani suhtautuu asiaan torjuvasti. Mikäli sinulla on fetissi ja se ahdistaa sinua, voit hakea tukea ja neuvoja tilanteeseen seksuaalineuvojan tai -terapeutin vastaanotolta. Fetisisteille on olemassa myös tukisivustoja ja vertaistukea löytyy siis verkon kauttakin.

Fetisseistä kertomiseenkin löytyy neuvojakin. Se, haluaako niistä kumppanille kertoa, on oma valinta. Fetissistä ei ole pakko kertoa, mutta kertominen voi helpottaa fetissiin liittyvää ahdistusta ja häpeää, ja parantaa seksielämää, mikäli kumppani suhtautuu fetissiin ymmärtäväisesti ja on valmis ottamaan fetissin hyötykäyttöön yhteisessä seksissä.

About.comiin seksuaalisuudesta kirjoittava seksuaalineuvoja Cory Silverberg antaa seuraavia neuvoja, jotka ainakin minusta kuulostavat loistavilta ja varsin perusteellisiltakin:
 1. Kysy itseltäsi miksi haluat kertoa kumppanillesi fetissistäsi. Teetkö sen vain velvollisuuden vuoksi? Tuntuuko sinusta, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin kertoa? Että kertomatta jättäminen olisi epärehellistä? Vai tuntuuko sinusta, että fetissistä kertominen lähentäisi teitä, lisäisi intiimiyttä välillänne kun paljastaisit tämänkin asian itsestäsi? Fetissistä kertomiseen ei ole oikeaa tai väärää syytä, mutta syiden pohtiminen ja niistäkin kertominen kumppanille voi helpottaa keskustelua.
 2. Tiedä, mitä kerrot. Käytä aikaa sen miettimiseen, mistä haluat kumppanillesi kertoa. Fetisseillä on eri merkityksiä eri henkilöille, saatat haluta kertoa hänelle jostakin tekemiseen ja aktiviteetteihin liittyvistä asioista, joita haluaisit tehdä, tai jostakin tuntemuksesta jonka haluat kokea tai ajatuksista joista saat nautintoa. Keskustelu, jonka aiot aloittaa, ei todennäköisestikään ole viimeinen, jonka tulette aiheesta käymään, mutta on hyvä miettiä, missä rajoissa haluat asian ilmaista. Mieti myös sitä, mitä toivot kumppaniltasi kyseisessä tilanteessa. Haluatko hänen vain kuuntelevan? Toivotko hänen reagoivan asiaan jollakin tavalla? Pyydätkö häntä kokeilemaan kanssasi jotakin vai haluatko vain kertoa, että sinulla on fetissi?
 3. Alkakaa puhua seksistä, jos ette jo ole käyneet seksiin liittyviä keskusteluja. Mikäli ette ole puhuneet seksistä aikaisemmin, fetissi ensimmäisenä seksiin liittyvänä keskusteluna voi olla hankala teille molemmille. Joskus, kun salaamme jotakin kumppaniltamme, vältämme tiedostamattamme myös muita aiheeseen liittyviä keskusteluja. Jos tilanne on teidän kohdallanne tällainen, keskustelkaa ensin seksistä yleensä. Aloita vähemmän herkistä aiheista ja rakentakaa välistänne luottamusta ja turvallisuuden tunnetta ensin.
 4. Pidä huolta itsestäsi. On ymmärrettävää, jos tunnet pelkoa tai hermostuneisuutta fetissistä puhumiseen. Empiminen voi olla väistämätöntä. On kuitenkin asioita, joita voit tehdä fetissistä puhumisen helpommaksi itsellesi ja jopa mukavan kokemuksen. Mieti, mitä tarvitset ottaaksesi tämän riskin ja toteuta se. Saatat esimerkiksi tarvita pelisäännöt asiasta kertomiseen. Turvallisuutta luova tilanne voi olla esimerkiksi keskusteleminen päivärutiinien ulkopuolinen keskustelu tai pimeässä keskusteleminen, jos kumppanin katseen kohtaaminen tuntuu pelottavalta. Joillekin ihmisille ajatusten jakaminen on helpompaa sähköpostin, messengerin, kirjeen tai muuten kirjoittamalla. Muista kuitenkin myös se, että asian ilmaiseminen kirjoittamalla voi aiheuttaa väärinymmärryksiä ja kasvotusten kertominen on sen vuoksi suositeltavampaa.
 5. Jos et ole varma miten aloittaa aiheesta puhuminen, voit käyttää jotakin aiheeseen liittyvää mediaa apunasi. Elokuvia, dokumentteja, lehtiä tai kirjoja, joissa käsitellään fetissejä. Ehdota vaikkapa jonkin aiheeseen liittyvän elokuvan katsomista tai aloita keskustelu jonkin aihetta käsittelevän lehtiartikkelin pohjalta. Ole kuitenkin tarkkana siitä, minkä artikkelin tai elokuvan valitset, koska fetissejä ei aina kuvata medioissa asianmukaisesti ja jotkut niitä ovat jopa selvästi epäasiallisia.
 6. Tunteet, ajatukset, käyttäytyminen: aloita siitä mikä tuntuu mukavimmalta. Sinun ei tarvitse aloittaa keskustelua menemällä aivan suoraan asiaan, esim. "käytän miesten alushousuja" tai että "haistelen nahkasaappaitani samalla kun tyydytän itseäni". Voit aloittaa kertomalla miltä fetissin ajatteleminen sinusta tuntuu ja miltä se tuntuu ollessaan osa seksiä. Voit aloittaa kertomalle fetissin tarkoituksesta älyllisellä tavalla. Sen kuvitteleminen, mitä aiot sanoa voi olla avuksi, sekä erilaisten vaihtoehtojen miettiminen, jotta tiedät, mikä niistä tuntuu sinusta itsellesi mukavimmalta tavalta.
 7. Kerro selvästi, mitä toivot. Vaikka ensimmäinen keskustelu fetissistä olisi vain yksi monista, tee selväksi, mitä toivot kumppaniltasi. Hän saattaa ottaa paineita reagoida jotenkin ja saattaa olla hämmentynyt siitä miten hänen tulisi asiaan sinun mielestäsi reagoida. Toivotko siis tukea? Ymmärrystä? Rehellisen mielipiteen? Pyydätkö, että ottaisitte fetissin jollakin tavalla osaksi seksielämäänne vai pyydätkö lupaa pitää fetissin omana juttunasi? Jos et tiedä, mitä toivot, kerro sekin. Sinun ei tarvitse tietää kaikkia vastauksia aloittaaksesi keskustelun, mutta on sitä parempi, mitä selvemmin kerrot motiiveistasi ja toiveistasi.
 8. Muista, että ensireaktiot ovat vain ensireaktioita. Jos olet huolissasi kumppanin mahdollisesta reaktiosta, asetu hetkeksi hänen asemaansa. Siitä riippumatta, mitä kumppanisi itse fetissistä ajattelee, hän voi reagoida siihen, ettet kertonut hänelle asiasta jo aiemmin. Vaikka sinulla on oikeus valita hetki, jolloin kerrot, kumppanisi ei välttämättä ajattele asiasta samoin. Ensimmäinen reaktio voi olla paljon positiivisempi kuin odotit, mutta vaikka hän reagoisi huonosti, se on vain ensireaktio ja hän voi hetken päästä kokea asian eri tavalla.
 9. Anna kumppanillesi aikaa ja tilaa reagoida. Kumppanisi saattaa tarvita aikaa käsitellä kuulemaansa. Ihan yhtä lailla kun pyydät ymmärrystä häneltä, anna hänellekin sitä. Ole kärsivällinen sillä aikaa kun hän prosessoi tuntemuksiaan ja ajatuksiaan. Voit esimerkiksi sanoa hänelle, ettei hänen tarvitse antaa vastausta sinulle heti, tämä on vain pitkän keskustelun aloitus ja hän saa tarvitsemansa ajan asian käsittelemiseen kunnes hän on siihen itse valmis.
 10. Kysy kumppaniltasi kysymyksiä, joilla varmistat, että hän ymmärsi asian oikein. Jos vain kerrot, että sinulla on tietty fetissi, et ole kertonut tarpeeksi. Sana "fetissi" tarkoittaa eri asioita eri ihmisille, joten älä odota, että kumppanisi ymmärtää täsmälleen mitä tarkoitat. On siis hyvä kysyä kumppanilla kysymyksiä asiaan liittyen sen jälkeen kun olet kertonut fetissistä hänelle. Vielä parempi olisi kysyä myös kuinka hän ymmärsi kertomasi. Voit korjata mahdolliset väärinkäsitykset ja tarkentaa kertomaasi. Tämä voi olla hyvä tehdä siinä vaiheessa kun kumppanisi on jo saanut aikaa ajatella asiaa tai ensimmäisen keskustelun lopuksi.
 11. Kun olette käyneet ensimmäisen keskustelun, sopikaa mitä teette seuraavaksi. Tämä voi tarkoittaa uuden keskusteluajankohdan sopimista tai sen sopimista, ettette ota asiaa uudelleen puheeksi tietyn ajan sisällä. Tärkeintä on miettiä, mitä kumpikin tilanteessa tarvitsee, kunnioitatte toistenne tarpeita ja löydätte mahdollisesti kompromissin asiassa.

Silverberg on lisäksi kirjoittanut erinomaisia artikkeleita seksistä keskustelemisesta ylipäätään sekä seksiin liittyvien keskustelujen perusperiaatteista. Vastaava Linda De Villersin kirjaan perustuva postaus löytyy myös tästä blogista.

Muista, että fetissisi voi aluksi tuntua kumppanistasi oudolta, mutta siitä voi parhaimmillaan tulla teitä molempia yhdistävä eroottinen salaisuus. Mistäpä sitä tietää, vaikka hänelläkin olisi joku fetissi tai muu mieltymys, josta hän ei ole aiemmin uskaltanut puhua sinulle.

Lopuksi

Vertaistukea löytyy suomeksi ainakin osoitteesta http://www.bdsmbaari.net. En tunne aiheeseen liittyviä yhteisöjä kovin hyvin, joten lisävinkit ja kommentit ovat tervetulleita vaikkapa tämän postauksen kommenttiosioon.

Kuva: Stuart Brown (Fine Art America)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti