sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Top, bottom vai versatile?

Deitti-ilmoituksissa näkee silloin tällöin käytettävän määritelmiä "top", "bottom" ja "versatile". Käsitteiden merkitys ei kuitenkaan välttämättä ole kaikille selvä, tai niiden merkitys vaihtelee sen mukaan keneltä asiasta kysytään. Mitä top, bottom ja versatile sitten merkitsevät naisten välisessä seksissä?

Top/bottom on alun perin homoseksiin liittyvä jaottelu. Kyse on siitä, kumpi ottaa vastaan peppuseksiä ja kumpi antaa sitä. Bottom on se, joka haluaa vastaanottaa anaaliseksiä, top on se, joka penetroi. Versatile on henkilö, joka pitää molemmista rooleista, sekä panna, että olla pantavana. Heteroseksissä top ja bottom puolestaan viittaavat usein seksiasentoihin, siihen kuka on päällä ja kuka on alla.

Naisten välisessä seksissä asia ei olekaan yhtä selkeä. Lesboseksi on monipuolista, eikä vagina- tai peppupenetraatio ole välttämättä osa lesboseksiä. Jos asiaa ei ole tullut aiemmin omalla kohdallaan miettineeksi, terminologia voi aiheuttaa päänvaivaa. Etenkin kun muuten mielenkiintoiselta vaikuttavalta kumppanikandidaatilta ei ole kovin luontevaa asiaa aivan heti kysellä. Ja silti asialla voi suhteen tulevaisuuden kannalta olla isokin merkitys. Jos kumpikin haluaa "panna", muttei olla pantavana, lopputulos voi olla se, ettei seksi toimi vaikka kemiat muuten kohtaisivatkin. Jos kumpikaan ei jousta näkemyksissään eikä tilanteeseen löydetä sopivaa kompromissiratkaisua pidemmällä aikavälillä.

Paneudutaan nyt kuitenkin siihen, mitä eri tahot asiasta sanovat. Uusimmassa lesboseksiä koskevassa kirjassa, Girl Sex 101, joka julkaistiin huhtikuussa 2015 (ja jonka saa tilattua parilla kympillä esim. Adlibriksestä), verrataan topia kapellimestariin ("conductor"). Kapellimestari on se, joka vie eli antaa stimulointia. Kyseessä ei ole sooloesitys, vaan molemminpuolinen sopimus ja suostumus, joissa kummallakin on rooli. Bottomin rooli on paitsi vastaanottaa, myös kertoa, mitä hän haluaa ("topping from the bottom"). Switch, joka tarkoittaa samaa kuin versatile, on henkilö, joka on mielellään molemmissa rooleissa.

Girl Meets Girl - A Dating Survival Guidessa, jossa asiaa on käsitelty ehkä kattavimmin, puolestaan kerrotaan, että rooleilla voi leikkiä ja mieltään voi muuttaa myös kesken seksin. Joillekin naisille näillä roolijaotteluilla ei ole mitään merkitystä, jotkut taas ottavat ne hyvinkin vakavasti. Samassa kirjassa on myös termi stone top, joka tarkoittaa naista, joka ei halua itseään koskaan pantavan/stimuloitavan seksin aikana, sekä total bottom, joka ottaa vastaan, muttei koskaan kosketa tai stimuloi kumppaniaan seksuaalisessa mielessä.

Girl Meets Girlin määritelmien mukaan "topping" tarkoittaa "shown pyörittämistä", mutta se ei tarkoittaisi etteikö topkin saisi orgasmia. Yleensä top on kuitenkin se, joka päättää mitä tehdään ja kenelle tehdään. Mikäli seksin aikana vuorotellaan, top antaa seksiä usein ensin ja haluaa oman tyydytyksensä vasta tyydytettyään kumppaninsa. Mikäli stimulointi on molemminpuolista, hän saattaa esimerkiksi haluta oman klitoriksensa hyväiltävän samaan aikaan kun hän tyydyttää kumppaninsa dildolla.
Joskus top on myös "stone" eli nainen, joka ei halua itseään koskettavan. Hän saattaa kosketella itse itseään tai hankkia oman orgasminsa jollain tavalla jossain vaiheessa myöhemmin.

Girl Meets Girlin mukaan "bottoming" on puolestaan seksin vastaanottavana osapuolena olemista ja voi käytännössä tarkoittaa mitä vaan sen halutaan tarkoittavan. Bottom on se, jota ohjataan ja joka yleensä tekee sitä mitä top käskee. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö bottomilla olisi rajoja seksin suhteen. Bottom on joka tapauksessa yleensä seksin passiivisempi osapuoli.

Girl Meets Girlissä on myös kysymyssarja, jolla voi selvittää kumpaan ryhmään itse kuuluu:
Fantasiat: Mikä sinua kiihottaa masturboidessasi eniten, haluatko toisen osapuolen toteuttavan sinun tahtosi sängyssä? Oletko kiinnostuneempi penetroimaan kumppanisi esimerkiksi dildolla (ennemmin kuin se johon dildoa käytetään)? Tykkäätkö kun kumppanisi pyytää sinulta jotakin? Kiihotutko siitä, että annat orgasmeja kumppanillesi? Tuntuuko stimuloinnin vastaanottaminen sinusta oudommalta kuin antaminen?
  • Jos vastasit "kyllä" suurimpaan osaan edellä mainituista, olet todennäköisemmin top kuin bottom.
Entäpä seuraavat: Pidätkö siitä, että sinut rakastajattaresi pakottaa sinut tahtoonsa? Haluatko seksissä sitä, että joku muu vie ja määrää mitä sinä teet? Oletko vaativa seksin suhteen, haluat lisää ja enemmän sinuun kohdistuvaa stimulointia seksin aikana? Pidätkö strap-on seksin vastaanottamisesta?
  • Jos vastasit "kyllä" suurimpaan osaan edellä mainituista, olet todennäköisemmin bottom kuin top.
Girl Meets Girl-kirjan kirjoittaja, Diana Cage painottaa myös, että roolit voivat olla eri päivinä erilaisia. Henkilö voi olla torstaina vaikkapa top ja perjantaina bottom. Tai täysin erilaisissa rooleissa eri kumppanien kanssa, jonkun kanssa bottom ja toisen kanssa top. Pariskunta voi myös vaihtaa rooleja vuorotellen.

Sen lisäksi, että topilla ja bottomilla tarkoitetaan yksittäisen rakastelukerran vastaanottaja-antajarooleja, kyse voi siis olla myös identiteetistä. Yahoo Answersin käyttäjien mielestä paras vastaus kysymykseen topin ja bottomin eroista on seuraava:

  • "a top is generally a more dominant personality in the bedroom-- she likes to get her partner off and finds her sexual satisfaction in that. physically, a top usually does stay on top of her partner. 
  • a bottom enjoys receiving and takes the more submissive role in bed. she isn't necessarily greedy, but she seeks physical, sexual contact from the top (as opposed to the top, who gets off mentally by bringing her partner to orgasm or whathaveyou)."

About.comissa määritelmä on samankaltainen:

"Question: What is a Top?
  • Answer: In lesbian sex, the top is the person who is initiates or plays a more active role the sexual encounter. Some people have a preference for being a top and will want to top most of the time. Others may switch back and forth between top and bottom, even in one love-making session.

"Question: What is a bottom?
  • Answer: In lesbian sex, the bottom is the receptive partner in a sexual encounter. Some people have a preference for being a bottom and will want to bottom most of the time. Others may switch back and forth between top and bottom, even in one love-making session."

Esimerkkejä: Jos mietitään asiaa penetraation kannalta, helpointa top/bottom-jaottelua on soveltaa strap-on seksiin. Harnessin käyttäjä on top, ja penetraation vastaanottaja on bottom. Suuseksissä aktiivinen osapuoli, se joka antaa suuseksiä on top ja vastaanottaja on bottom. Ja niin edelleen.

Identiteetin kannalta top on se, joka mielellään panee, bottom on se, joka on mielellään pantavana suurimman osan aikaa.

Konsensus topin, bottomin ja versatilen suhteen näyttää olevan lesboseksin osalta se, että termit liittyvät ennen kaikkea vastaanottamiseen, antamiseen, aktiivisuuteen ja passiivisuuteen seksin aikana. Sillä ei niinkään ole merkitystä minkälaisesta antamisesta tai saamisesta on kysymys. Vaikka top onkin aktiivisempi osapuoli, joka periaatteessa päättää mitä tehdään, kenelle tehdään ja missä järjestyksessä tehdään, bottomin tehtävä on määritellä rajat. Periaatteessa top siis vaan tekee sen, mitä bottom haluaa. Ja tässä juuri onkin määrittelyn problematiikka ja sen vaikeus, bottom kuitenkin loppujen lopuksi päättää. Ymmärsitte kuitenkin varmaan pointin, sen mitä kyseisillä termeillä yleensä tarkoitetaan.

Muita merkityksiä samoille sanoille on toki myös. Top, bottom ja versatile voivat liittyä myös BDSM:ään. Top (eli master tai mistress) on se, joka dominoi (tai on dominoiva). Bottom (eli orja tai slave) on se, joka alistuu (tai on alistuva). Versatile, eli switch, on sellainen, joka pitää sekä alistumisesta että alistamisesta. Top kontrolloi tilannetta eli alistaa bottomia, sitoo hänet, piiskaa häntä tai tekee muuta vastaavaa, jota bottom haluaa itselleen tehtävän. Kyse on siis molemminpuolisesta sopimuksesta, jossa top on tekijä ja antaja, ja bottom vastaanottaja.

Roolileikeissä top ja bottom ovat myös luontevia jaotteluja ja liittyvät usein auktoriteettiasetelmaan. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa emäntä-sisäkkö, vanginvartija-vanki, opettaja-oppilas, esimies-alainen, lääkäri-potilas jne. leikit.

On myös tärkeää huomioida, etteivät toppius tai bottomius välttämättä näy päällepäin vaikka yleisin harhaluulo on se, että butchit ovat toppeja ja femmet bottomeja. Butch, eli maskuliininen lesbo, voi aivan hyvin olla sängyssä bottom. Feminiininen lesbo voi vastaavasti olla sängyssä top. Asiasta on olemassa sanontakin, alun perin erään laulun sanoista peräisin oleva: "She's a butch in the streets, femme in the sheets". Henkilön ulkonäöstä ei voi päätellä onko hän se joka vie, vai se joka "vikisee".

Yhteenvetona: Top, bottom ja versatile viittaavat useimmiten aktiivisuuteen/passiivisuuteen tai antamiseen/vastaanottamiseen sängyssä. Joskus myös BDSM:ään. Koska käsitteille ei ole suomennoksia, terminologia ei välttämättä ole kovin tuttua kaikille ja toppius/bottomius voivat merkitä eri tilanteissa erilaisia käytännön mieltymyksiä (eri rooleihin suuseksissä, strap-on seksissä, sitomisessa jne.) määritelmä ei tarkoita välttämättä ihan samaa asiaa jokaisen yksilön kohdalla, joka sitä itsestään käyttää. Termit voivat kuitenkin helpottaa sopivamman kumppanin löytämistä, joten omasta mielestäni ne ovat hyödyllisiäkin. Käytän tässä blogissa kuitenkin mieluiten termejä antaja tai vastaanottaja, sillä kirjoitan seksin aikana tehtävistä asioista (jotka eivät välttämättä liity suoranaisesti identiteettiin), ja antaminen ja saaminen/vastaanottaminen ovat mielestäni helpompia ymmärtää. Uskoisin, että samasta syytä top/bottom-termeihin ei törmää kovin usein naisten välistä seksiä koskevassa kirjallisuudessakaan, koska asia on olennaisin lähinnä sopivaa kumppania etsittäessä, ei välttämättä siinä mitä seksin aikana käytännössä tapahtuu kahden yksilön välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti