sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Sooloseksin vaikutus seksielämään

Sooloseksiä, jota myös itsetyydytykseksi ja masturboinniksi kutsutaan, on käsitelty osapuilleen jokaisessa lukemassani seksiä koskevassa kirjassa ainakin jossain määrin. Pisimmät artikkelit aiheesta löytyvät Felice Newmanin The Whole Lesbian Bookista, joka muutenkin on hyvin perusteellinen opas naisia rakastaville naisille (14 sivua pelkästään masturboinnista) sekä The Good Vibrations Guide to Sexistä. Näin ollen käytän edellisiä pääasiallisina postauksen lähteinä.

Kirjoitin jo aiemmin masturbointiin suhtautumisesta viime vuosisatoina. Yhä edelleen monet kokevat sooloseksin häpeällisenä toimintana. Suhtautumiseemme vaikuttavat mm. kotikasvatus ja mahdolliset uskontoon liittyvät mielipiteet, sillä masturbointia pidetään edelleen "syntinä" monissa uskonnoissa. Seksologit ja seksuaaliterveyden asiantuntijat sitä vastoin suosittelevat sooloseksiä jokaiselle. Sooloseksi on erinomainen tapa tutustua omaan kehoon ja harrastaa seksiä ilman suorituspaineita. Yhdysvalloissa järjestetään jopa kursseja asiaan liittyen. Sooloseksiä suositellaan myös avuksi orgasmiongelmien hoitoon.

Sooloseksiin liittyviä myyttejä

The Whole Lesbian Sex Bookissa käydään läpi joitakin sooloseksiin liittyviä myyttejä. Suurin osa lienee tuttuja sellaisille naisille, jotka ovat olleet paikalla peruskoulun seksivalistustunneilla. Käydään ne, ja muut vastaavat masturbointimyytit kuitenkin tässä läpi.
 1. Myytti: Sooloseksi ei ole oikeaa seksiä. Seksiä voi olla vain kumppanin kanssa.
  Toinen vastaava väite on se, että seksi olisi tarkoitettu vain lasten hankkimista varten. On kuitenkin ihan ok harrastaa seksiä, myös sooloseksiä puhtaasti nautinnon takia. Nautinnon tuottaminen pelkästään omalle itselle on yksi seksuaalisuuden ilmaisutavoista.
 2. Myytti: Jos masturboit liian usein, kämmeniisi kasvaa karvoja ja/tai häpyhuulesi suurenevat, muuttavat väriä tai alkavat näyttää oudoilta.
  Pelkkää pelottelua. Sooloseksi ei millään tavoin vaikuta sukuelinten ulkomuotoon, väriin tai kokoon. Häpyjä on erimuotoisia, -näköisiä, -kokoisia ja -värisiä. Sooloseksi ei vaikuta ulkonäköön mitenkään.
  Naiset venyttävät häpyhuuliaan tarkoituksella joissakin (afrikkalaisissa) kulttuureissa, joissa mahdollisimman isot häpyhuulet ovat kauneusihanne. Häpyhuulia täytyy kuitenkin tällöin venyttämällä venyttää, ja vieläpä säännöllisesti. Ne eivät veny normaalissa seksuaalisessa kanssakäymisessä.
 3. Myytti: Parisuhteessa olevien henkilöiden ei tulisi masturboida tai vain korkeintaan silloin kun kumppani on matkoilla tai muuten saavuttamattomissa eli toisin sanoen vain silloin kun on pakko. Sooloseksi vähentää seksiä parisuhteessa.
  Tutkimusten perusteella asia on juuri päinvastoin. Seksiä usein suhteessaan harrastavat henkilöt ovat aktiivisia myös masturboinnissa. Sooloseksillä on taipumus kasvattaa halukkuutta muunkin seksin suhteen.
  Mikäli erittäin runsas masturbointi kuitenkin jostain syystä hankaloittaa seksielämäänne vähentämällä kiinnostusta seksiin, keskustelkaa asiasta. "Aikatauluttakaa" parisuhdeseksi eli sopikaa hyvissä ajoin milloin on tarkoitus rakastella ja pitäkää taukoa sooloseksissä vuorokauden ajan ennen sitä. Jos sooloseksi on jommalle kummalle osapuolelle tärkeysjärjestyksessä ensisijainen seksin harrastamisen tapa (ennemmin kuin kumppanin kanssa harrastettava seksi), on ehkä syytä jutella aiheesta ammattilaisen (pariterapeutti, seksuaalineuvoja tms.) kanssa.
 4. Myytti: Seksi tulisi säästää kumppania varten. Jos masturboit, viet naiseltasi jotain mikä kuuluisi hänelle.
  Hieno juttu, jos kumppanisi on seksin suhteen kaksoisolentosi ja nautitte seksissä täsmälleen samoista asioista täsmälleen yhtä usein ja aina yhtä aikaa. Useimmiten on kuitenkin niin, etteivät seksuaaliset mieltymyksemme aivan täysin kohtaa 24/7. Jos sinun tekee mieli, mutta hänen ei, sooloseksi on ratkaisu tilanteeseen. Sooloseksi ei ole uskottomuutta. Sen odottaminen, että kumppanisi täyttäisi kaikki sinun tarpeesi - seksuaaliset, emotionaaliset ja henkiset - on epärealistista, muttei myöskään anna tilaa sinulle olla juuri sinä, omana itsenäsi.
 5. Myytti: Jos masturboit, tulet siitä riippuvaiseksi etkä saa orgasmeja enää muilla tavoin.
  Masturbointiharjoitukset ovat suositeltavia mm. orgasmiongelmien hoidossa. Orgasmin saamista voi opetella ja harjoitella. Sooloseksi auttaa rentoutumaan seksin suhteen ja vähentää paineita seksissä kumppaninkin kanssa itsetuntemusta parantamalla.
 6. Myytti: Masturbointi on yksinäisten ihmisten hommaa.
  On totta, että sooloseksistä voi seurata yksinäisyyden, surun ja kaipauksen tunteita. Yhtä lailla kun siitä voi saada iloa, jännitystä, nautintoa ja hyvää mieltäkin. Seksi on emotionaalinen kokemus sekä yksin, että kumppanin kanssa.
 7. Myytti: Sooloseksiä tulisi harrastaa vain yksin omassa rauhassa.
  Mikäli vanhempamme olivat niin edistyksellisiä, etteivät he tuominneet masturbointia, he vähintäänkin kehottivat harrastamaan sitä ainoastaan yksin.
  Sooloseksi ei ole sen häpeällisempi tapa harrastaa seksiä kuin muukaan seksi. On ihan ok masturboida kumppanin nähden ja/tai hänen kanssaan. Sooloseksin "tuhmuus" voi olla kumppanille jopa turn on. Se voi auttaa häntä myös ymmärtämään mistä sinä pidät.
 8. Myytti: Nainen, joka masturboi liian usein, on seksiriippuvainen.
  Kuinka paljon on "liian paljon"? Kuinka paljon ja usein suot itsellesi nautintoa? Pikkiriikkisen, paljon, usein vai valtavasti? Asiantuntijat, kuten Väestöliitto ja Sexpo sanovat, ettei ole olemassa sopivaa ala- tai ylärajaa. Runsaskaan määrä (useamman kerran päivässä) ei ole ongelma, jos se tuntuu itsestä hyvältä ja sopivalta, eikä aiheuta kipua. Jos taas koet, että masturbointi haittaa sinua itseäsi, vastuiden hoitamista, työssä suoriutumista tai sosiaalista elämääsi, käy juttelemassa terapeutin kanssa. Toimintakykyä haittaava masturbointi on kaikesta huolimatta erittäin harvinaista.
 9. Myytti: Seksin harrastaminen itsensä kanssa on perverssiä. Etenkin, jos siihen liittyy roolileikkejä, seksileluja, peilin käyttämistä tai omien kehon nesteiden maistamista.
  Edellä mainitut ovat mitä parhaimpia ja turvallisimpia tapoja tutustua omaan seksuaalisuuteen. Ja peili on paras väline oman vulvan ulkonäköön tutustumiseen. Mikäli seksiin, erityisesti suuseksin vastaanottamiseen, liittyy estoja, oman pimpin maistaminen ja ulkonäön tarkasteleminen on paras lääke oman epävarmuuden poistamiseen.
 10. Myytti: Jos masturboit, sinusta tulee seksin suhteen vaativampi. Haluat orgasmeja, enemmän orgasmeja ja eroottista mielihyvää.
  Totta, sooloseksi parantaa seksielämää, koska sitä kautta tutustut itseesi ja mielihaluihisi ja osaat kertoa kumppanillesikin niistä.
 11. Myytti: Masturbointi on terveydelle haitallista.
  Sooloseksi on kaikkein turvallisin seksin muoto. Ainoat mahdolliset haittapuolet ovat ihoärsytys, seksileluista ja liukasteista mahdollisesti aiheutuvat allergiset reaktiot sekä puhdistamattomista seksileluista aiheutuvat infektiot. Edellä mainittuja haittoja voi ehkäistä pesemällä välineet huolellisesti sekä välttämällä allergisoivia materiaaleja, esimerkiksi lateksia. Dildoa, jota on käytetty peräaukossa, ei esimerkiksi tulisi käyttää emättimessä saman session aikana (lisätietoja aiheesta hygieniaa koskevasta postauksesta)
 12. Myytti: Masturbointi haittaa kestävyyttä urheillessa.
  Tämä on totta, mikäli masturboit itsesi uudelleen ja uudelleen hengästymiseen ja fyysiseen rasitukseen asti juuri ennen urheilusuoritusta. Ja pätee kaikkeen muuhunkin vastaavaan lihasrasitukseen. Lievästä "rasituksesta" ei ole haittaa seuraavan päivän urheilusuorituksille.
 13. Myytti: Masturbointi aiheuttaa psyykkisiä ongelmia.
  Seksineuvojat ja -tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, ettei sooloseksi aiheuta psyyken ongelmia (vaan pikemminkin päinvastoin). Mikäli masturboinnista (tai mistä tahansa muusta toiminnasta) tulee pakkomielteistä ja normaalia elämää haittaavaa toimintaa, koulu/työ tms. kärsii sen takia, voi kuitenkin olla hyvä keskustella asiasta seksuaalineuvojan, -terapeutin tai lääkärin kanssa.
 14. Myytti: Jos käytät vibraattoria sooloseksissä, et pysty enää saamaan orgasmia muilla tavoin.
  Menetätkö kyvyn kävellä, jos ajat myös autolla? Auto vaan vie sinut pisteestä A pisteeseen B nopeammin. Ulkoiset sukuelimet, klitoris, nännit ja eri kehon osat reagoivat erilaisiin koskettamisen tapoihin. Vibraattorit ovat voimakkaita ja aikaansaavat usein nopean orgasmin. Kyky saada orgasmi hitaammalla tavalla ei kuitenkaan katoa minnekään.
 15. Myytti: Jos et masturboi, olet frigidi tai jollakin tavalla rikkinäinen ihminen.
  Erään amerikkalaistutkimuksen mukaan 89 % naisista on masturboinut. Sooloseksi on erittäin suositeltavaa, mutta vain silloin jos se tuntuu itsestä hyvältä. Jotkut ihmiset eivät harrasta sooloseksiä ollenkaan.

Sooloseksin hyödyt

Kat Harding sanoo sooloseksin olevan ensimmäinen askel kohti huomaavaiseksi ja taitavaksi rakastajaksi muuttumista, sillä sooloseksi parantaa ymmärrystämme ja kokeilunhaluamme oman seksuaalisuutemme osalta ja tarvitsemme samoja taitoja kumppaninkin kanssa.

Sooloseksi rentouttaa, vähentää stressiä ja helpottaa nukahtamista. Masturbointi vapauttaa mielihyvähormoneja, kuten endorfiineja, dopamiinia ja oksitosiinia verenkiertoon (silloinkin kun lopputuloksena ei ole orgasmi), se vie ajatukset pois stressaavista asioista ja aktivoi mielihyvään liittyviä aivojen alueita. Sooloseksi on terveellisempi palkinto jostakin aikaansaannoksesta tai saavutuksesta kuin esimerkiksi suklaapatukka tai moni muu palkitsemiskeino (esim. alkoholi tai muut päihteet). Sooloseksi parantaa seksielämääsi, se auttaa sinua tutustumaan omaan seksuaalisuuteesi, siihen minkälaisesta kosketuksesta pidät. Se mahdollistaa sinulle fantasioiden kehittämisen, seksilelujen kokeilemisen ja roolileikit täysin omassa rauhassa ilman minkäänlaisia suorituspaineita tai nolostumista toisen ihmisen edessä. Sooloseksin aikana voi harjoitella esimerkiksi pitkitettyjä orgasmeja, peräkkäisiä orgasmeja ja ejakulointia. Tiedät kokeilemalla, miten joku juttu toimii sinun kohdallasi. Mistä kohtaa sinua on hyvä koskettaa ja mistä ei. Itsetuntemus johtaa paranevaan itsevarmuuteen, positiivisempaan kehonkuvaan ja seksuaaliseen autonomiaan kun tiedät pystyväsi tyydyttämään itsesi ilman kumppaniakin. Se voi myös antaa ideoita kumppanin koskettamisen tapoihin. Voit kokeilla jotain koskettamisen tapaa myös kumppaniisi, kun huomaat sen tuntuvan hyvältä sinusta itsestäsi.

Sooloseksi voi lisäksi auttaa vaihdevuosiin liittyvissä elimistön muutoksissa ja seksielämän ongelmissa. Emätin saattaa kaventua vaihdevuosien aikana, jolloin penetraatiosta voi tulla kivuliaampaa. Sooloseksi, erityisesti vesiohjaisen liukasteen kera, voi kuitenkin ehkäistä emättimen kapenemista, parantaa verenkiertoa, helpottaa kudoksiin ja kostumiseen liittyvissä ongelmissa sekä kasvattaa seksuaalista halukkuutta.

Sooloseksin muita positiivisia terveysvaikutuksia ovat kivun lieventäminen ja se voi auttaa esimerkiksi kuukautiskipujen hoidossa, vahvistaa lantion lihaksia, ehkäistä virtsankarkailua ja virtsatietulehdusten syntymistä huuhtomalla haitallisia bakteereja pois emättimestä. Masturbointi on modernin seksiterapian kulmakivi ja sen terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Toisin kuin monen muun terveyteemme vaikuttavan asian, masturboinnin ei ole todettu vaikuttavan psyykkiseen tai fyysiseen terveyteemme millään negatiivisella tavalla.

Masturbointi voi myös auttaa sinua pysymään seksuaalisempana silloin kuin kumppania ole. Jos masturboit seurustelusuhteiden välillä, pidät huolta paitsi kudoksistasi, niiden elastisuudesta ja verenkierrosta, myös siitä, että aivosi pysyvät seksille virittyneinä seuraavaa parisuhdetta odotellessa. Masturbointi pitää libidosi elossa.

Tutkimusten mukaan naiset, jotka ovat halukkaampia tutustumaan omaan kehoonsa, ovat kokeilunhaluisempia kumppaninsakin kanssa.

Vinkkejä sooloseksiin

Sooloseksin harrastamisen tapoja on monenlaisia, eikä mikään niistä ole enemmän "oikea" tai "väärä" kuin joku toinen tapa. Sooloseksillä voi hoitaa orgasmiongelmia, ja sooloseksin avulla voi kehittää ja monipuolistaa jo toimivaa seksielämää. On myös hyvä huomata, että se mistä pitää 20-vuotiaana, voi olla eri asia kuin mistä pitää 50-vuotiaana ja uusien juttujen kokeileminen on siinäkin mielessä hyvä asia. Sooloseksi on hyvä tapa tutustua myös niihin asioihin, joiden suhteen on utelias ja joita ei ehkä ole vielä edes ottanut puheeksi kumppanin kanssa. On siis syytä listata joitakin ideoita aiheeseen liittyen. Masturbointivinkkejä naisille löytyy monestakin kirjasta ja lehtiin kirjoitetuista artikkeleista, seuraavaksi niistä joitakin, mm. Women's Healthin sivuilta (ja loput lähteissä listatusta kirjallisuudesta):
 • Rentoudu. Valitse rauhallinen paikka, jossa sinua ei keskeytetä. Varaa myös aikaa. Rentoutuminen on välttämätöntä seksuaalisen nautinnon kokemiselle ja erityisesti orgasmin saamiselle.
 • Fantasioi. Fantasiat helpottavat kiihottumista, lisäävät seksuaalista halua ja helpottavat orgasmin saamista sekä yksin, että kumppanin kanssa. Stressin ja alakuloiset ajatukset saa pois mielestä korvaamalla ne toisilla positiivisilla ajatuksilla, esim. fantasioilla. Kehitä mielessäsi joku tarina tai tilanne, joka kiihottaa sinua. Se voi olla kuinka villi tahansa eikä sen tarvitse olla millään lailla realistinen taikka todelliseen elämään liittyvä.
 • Vaihtele kosketuksen tapoja, kehon asentoa, kohtia joita kosket koko keho huomioiden.
 • Käytä vibraattoria apuna emättimen, g-pisteen ja AFE-alueen stimulointiin. Kokeile vaikkapa peppuvibraattoria mikäli olet utelias peppuseksin suhteen, muttet ole vielä kokeillut sitä kumppanin kanssa.
 • Katso eroottisia elokuvia tai eroottisia kuvia, lue eroottista kirjallisuutta. Ne voivat ruokkia myös mielikuvitustasi ja kykyä fantasioida vastaavista tilanteista.
 • Keskustele sooloseksistä paitsi kumppanisi, myös läheisten ystäviesi kanssa. Voit saada heiltä uusia ideoita seksiin.
 • Kokeile jotain uutta juttua seuraavalla kerralla kun masturboit. Äläkä turhaudu jos se ei toimikaan. Älä ota paineita orgasmin saamisesta vaan tutustu kehoosi rauhassa ja nauti tuntemuksistasi. Saatat löytää tapoja, joista et olisi voinut kuvitella pitäväsi.
 • Pukeudu seksikkäinä pitämiisi asuihin, sytytä kynttilät ja valitse joku taustamusiikki.
 • Kokeile masturboida suihkussa, kylvyssä tai saunassa.
 • Kokeile masturboida jossakin puolijulkisessa paikassa (siis sellaisessa tilanteessa, jossa et kuitenkaan voi saada sakkoja asiattomasta käytöksestä), esim. wc-kopissa.
 • Käytä liukastetta sooloseksin aikana. Se vähentää kitkaa ja edesauttaa miellyttävien tuntemusten syntymistä
 • Tutki vulvaasi peilin avulla. Katso sitä kaikessa rauhassa ennen kuin olet kiihottunut ja koskiessasi sitä. Huomioi, kuinka sen ulkonäkö muuttuu, häpyhuulet turpoavat ja klitoris suurenee, seksin aikana. Nimeä vulvan osat ja kosketa niitä hellästi eri tavoin, eri tavoin (sormenpäillä, kämmenen sisäpuolella, rystysillä)
 • Maista emättimen nesteitäsi sooloseksin aikana.
 • Hyväile kaikkia kehon osia (nännit, rinnat, vatsa, reisien sisäpinta, peppu, polvet jne.), kehoasi kokonaisvaltaisesti ja kiinnitä huomiota niihin asioihin, jotka tuntuvat erityisen hyviltä sekä kosketuksen voimakkuuteen ja nopeuteen. Entäpä musiikki, valaistus ja miljöö? Mistä kiihotut? Mitkä fantasiat ovat ne jotka saavat sinut todella kuumaksi?
 • Nipistä nännejäsi samaan tahtiin kuin hyväilet klitoristasi
 • Mikäli pidät nännien voimakkaasta puristamisesta, kokeile nänninipistimiä
 • Ota klitoriksen pää ja varsi hellästi etusormen ja peukalon väliin ja kokeile erilaisia hierovia liikkeitä (muita koskettamisvinkkejä "Nautintoon sormin ja käsin"-postauksesta)
 • Jos käytät masturboidessa vibraattoria tai dildoa, kokeile eri voimakkuuksia, erilaista rytmiä, erilaista kulmaa.
 • Vaihda asentoa, esimerkiksi vatsallesi, jos olet aina ennen masturboinut vain selälläsi. Kokeile masturboida seisten, kyljelläsi, polvillasi
 • Jos olet normaalisti paikallasi seksin aikana, kokeile liikuttaa lantiotasi sooloseksin aikana. Vaikkapa niin, että vibraattori/dildo on paikallaan ja liikut itse sitä vasten.
 • Kokeile luopua estoistasi ääntelyn suhteen. Voihki, huuda ja puhu tuhmia sooloseksin aikana.
 • Kokeile eri määrää sormia kuin normaalisti.
 • Kokeile stimuloida klitorista vaginan kautta.
 • Työnnä sormi emättimeesi ja pyöritä sormeasi pitkin emättimen seinämiä, supista lantiopohjan lihaksia kun sormi on emättimessäsi. Lantiopohjan lihasten harjoitteleminen voi voimistaa orgasmejasi.
 • Kokeile löytää g-pisteesi ensin sormin tunnustelemalla ja stimuloida sitä vibraattorilla tai dildolla.
 • Kokeile emättimen stimulointia erikokoisten dildojen tai vibraattorien kanssa, jos se ei ole sinulle tuttu seksuaalisen nautinnon saamisen tapa.
 • Kokeile painaa reisiäsi yhteen sooloseksin aikana, tai toisin päin, levittää jalkasi sooloseksin aikana. Reisien yhteen puristaminen voi voimistaa tuntemuksia erityisesti penetraation aikana.
 • Kokeile stimuloida klitorista/emätintä jonkun esineen (esim. tyyny) tai huonekalun avustuksella. Huomioi kuitenkin ettei siinä saa olla teräviä kulmia tai irtoavia osia, jotka saattaisivat vahingoittaa sinua tai kadota emättimeen.
 • Kokeile uutta seksilelua ensin sooloseksin aikana ennen kuin kokeilette sitä yhdessä. Osaat sen jälkeen kertoa paremmin missä kohtaa ja millä tavoin kyseinen väline toimii sinun kehossasi parhaimmin.
 • Harjoittele orgasmin pitkittämistä sooloseksin aikana. Stimuloi itsesi hyvin lähelle orgasmia ja pidä riittävä tauko. Toista edellinen pariin otteeseen ja koe lopuksi erilainen (hyvin todennäköisesti voimakkaampi) orgasmi.
 • Harjoittele peräkkäisiä orgasmeja. Pidä hetken tauko orgasmin jälkeen ennen kuin aloitat stimuloinnin uudelleen. Hanki niin monta orgasmia kuin tällä tavoin jaksat. Tutki, mitkä ovat ne tavat, joilla saat varmimmin useamman kuin yhden peräkkäisen orgasmin.
 • Kokeile g-pisteen stimulointia dildolla tai vibraattorilla. Jos se tuntuu hyvältä, jatka kunnes saat orgasmin. G-pisteen yhtäjaksoisen stimuloinnin sanotaan olevan varmin tie naisen ejakulaatioon.
 • Kokeile erilaista hengitystekniikkaa. Moni nainen pidättää hengitystään kiihottuessaan, mutta syvien pitkien hengitysliikkeiden sanotaan voimistavan orgasmia. Hengitä siis syvään, niin, että hengität ulos aina suun kautta. Kun lähestyt orgasmia, yritä tahdistaa orgasmin aikainen uloshengitys laukeamiseen.
 • Ole kärsivällinen. Ei ole epätavallista, että orgasmin partaalle pääseminen vie tunninkin. Pidä paussi, jos turhaudut ja yritä hetken päästä uudelleen tai vähennä kosketuksen intensiivisyyttä ja anna kiihottumisen tason voimistua uudelleen.
 • Masturboi kumppanisi nähden. Se voi olla hänelle turn on ja opettaa hänelle minkälaisesta kosketuksesta pidät.

Muuta

Yhdysvalloissa tosiaan järjestetään orgasmikouluja ja masturbointikursseja naisille. Tunnetuimmat niistä ovat "masturboinnin äidiksi" kutsutun Betty Dodsonin järjestämiä. Bettyn kurssien lisäksi kursseja löytyy useimmista naisten omistamista erotiikkaliikkeistä, esimerkiksi Good Vibrations-ketjun liikkeistä. Videomateriaalia aiheesta ovat tuottaneet mm. Betty Dodson (masturbointiharjoitteluun opastava video Celebrating Orgasm) ja Fanny Fatale (video How to Female Ejaculate).

Verkosta asiallista materiaalia löytyy mm. Betty Dodsonilta http://dodsonandross.com/ sekä masturboinnille omistetulta Clitical-sivustolta http://clitical.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti