keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Naisen seksuaaliset reaktiot

Seksuaalisten reaktioiden sarjasta voidaan tunnistaa eri vaiheita seksuaalisen kiihottumisen jatkuessa riittävän eroottisen (fyysisen tai psyykkisen) ärsykkeen seurauksena.

William Mastersin ja Virginia Johnsonin jaottelu vuodelta 1966 on näistä jaotteluista tunnetuin ja perustuu yli 10 000:n yhdynnässä ja sooloseksin aiheutetun orgasmin havainnointiin laboratorio-olosuhteissa sekä mittauksiin sukuelimistä ja muista kehon osista.

Mastersin ja Johnsonin mukaan seksuaalinen reaktiosarja jaetaan neljään vaiheeseen:
  1. Kiihottumisvaihe
  2. Tasannevaihe
  3. Orgasmi
  4. Laukeaminen
Mastersin ja Johnsonin mallia on kritisoitu siitä, että se on pelkkään fysiologiaan liittyvä malli, eikä sisällä seksuaalista halukkuutta. Malli ei myöskään kerro mitään kiihottumisen syistä. Lisäksi he tutkivat vain naisia ja miehiä, joiden oli helppo saada orgasmi laboratorio-olosuhteissa ja yhdynnässä.

Nykyään kiihottumis- ja tasannevaiheet katsotaan samaksi vaiheeksi, kiihottuminen on vain pidemmällä tasannevaiheessa. Lisäksi vaiheet eivät usein etene suoraviivaisesti, vaan voidaan palata erittäin kiihottuneesta tilasta vähemmän kiihottuneeseen tilaan ja kiihottua taas lisää uudelleen.

Koska fysiologisten reaktioiden tunnistamisesta on hyötyä, käyn kuitenkin seuraavaksi läpi naisen sukuelinten reaktiot näissä eri vaiheissa Mastersin ja Johnsonin mallin mukaisesti.

Mikäli terminologia ei ole ennestään tuttu, anatomiaan liittyvät sanastot selityksineen ja kuvineen löytyvät aiemmista postauksista: Ulkoiset sukuelimet eli vulva, Sisäiset sukuelimet eli vagina sekä Klitoriksen laaja oppimäärä.

Kiihottumisvaihe (excitement)

Klitoriksen kudosten paisumista havainnollistava kuva kiihottumisvaiheesta.

Klitoriksen eli häpykielen pää paisuu, verentungos saa aikaan klitoriksen varren paksuuntumisen ja pitenemisen.

Ulompien häpyhuulten läpimitta kasvaa verentungoksen vaikutuksesta, ulommat häpyhuulet siirtyvät sivuille.

Sisemmät häpyhuulet paksuuntuvat ja venyvät pidentäen emätintä noin 1 cm:llä.

Bartholinin rauhasissa ei tapahdu muutoksia.
 
Emättimessä transsudaatin eli tihkunesteen eritys alkaa nopeasti, yleensä jo 10-30 sekunnissa. Emätin laajenee ja avautuu, seinien väri muuttuu purppuranpunaisesta tummanpunaiseksi. Kiihottumisen jatkuessa erittyvän nesteen määrä kasvaa ja toisinaan sitä voi tulla ulos emättimestä ja valua pitkin reisiä. Neste on useimmiten väritöntä, joskus valkoiseen vivahtavaa ja se voi olla juoksevaa tai hiukan tahmeaa. Nesteen haju voi vaihdella riippuen emättimen mikro-organismeista.

Kohtu kohoaa osittain, rungon ärtyvyys lisääntyy.

Nännit jäykistyvät, suonikuviot rinnoissa korostuvat ja laajenevat. Nännin pituus saattaa kasvaa 0,5-1 cm ja nännin pohjan halkaisija 0,25-0,5 cm. Nännien jäykistyminen ei välttämättä tapahdu täysin samanaikaisesti, toinen nänni saattaa jäykistyä ensin toisen seuratessa hitaammin jäljessä.

Tasannevaihe eli voimakkaampi kiihottuminen (plateau)

Klitoriksen kudosten paisumista havainnollistava kuva tasannevaiheesta.

Klitoriksen varsi ja pää vetäytyvät normaalista riippuvasta asennosta häpyliitoksen reunaa vasten. Klitoriksen koko on noin kaksinkertainen normaaliin verrattuna. Klitoriksen pää saattaa kuitenkin vaikuttaa siltä, että se katoaisi näkyvistä, johtuen klitoriksen erektiosta aiheutuvasta kulman muutoksesta sekä häpyhuulten voimakkaasta turpoamisesta. 

Ulommat häpyhuulet turpoavat voimakkaasti laskimoverestä.

Sisemmissä häpyhuulissa tapahtuu voimakas värin muutos kirkkaan punaisesta tumman viininpunaiseen synnyttäneillä naisilla. Synnyttämättömillä naisilla värimuutos on vaaleanpunaisesta kirkkaanpunaiseen. Tämä punotus leviää emättimen aukon molemmille puolille, tavallisesti myös klitoriksen huppuun. Sisemmät häpyhuulet myös kasvavat 2-3 kertaa normaalia paksummiksi.
 
Bartholinin rauhasista erittyy pisara tai pari limaista ainetta emättimen eteiseen.

Emättimen uloimpaan kolmannekseen muodostuu orgasmivyöhyke, verentungos lisääntyy, emätin avartuu ja pitenee edelleen. Emättimen kostuminen jatkuu ja voi vielä lisääntyä kiihottumisvaiheesta, mutta mikäli tasannevaihe kestää yli viisi minuuttia, erittyvän nesteen määrä voi huomattavasti vähentyä tai jopa loppua.

Kohtu kohoaa kokonaan lantion yläosaan, kaulan kohoaminen avartaa emätintä keskeltä.

Nännit paisuvat, rintojen koko kasvaa, nännipihat paisuvat. Nännipiha paisuu siinä määrin, että ne osittain kohoavat nännien päälle antaen vaikutelman siitä, että nännien erektio olisi osittain hävinnyt.
Ennen kuin nainen kokee lopullisen sysäyksen orgasmia kohti, rinnat, joilla ei ole imetetty, ovat kasvaneet jopa 20-25% kiihottumattomasta koostaan. Rinnat, joista ei ole imetetty, eivät tavallisesti suurene yhtä paljon, johtuen veren virtaamisherkkyyden noususta jonka maidon tuottaminen on aiheuttanut. Silloin kun rinnoilla on imetetty useampaa kuin yhtä lasta, rintojen merkittävää suurenemista tapahtuu harvoin.

Orgasmi

Klitoriksen kudosten kutistumista havainnollistava kuva lähes välittömästi orgasmin jälkeen.
Klitoriksessa ei muutoksia tasannevaiheeseen nähden.

Ulommissa häpyhuulissa ei muutoksia tasannevaiheeseen nähden.

Sisemmissä häpyhuulissa ei muutoksia tasannevaiheeseen nähden.

Bartholinin rauhasissa ei muutoksia tasannevaiheeseen nähden.

Emättimen orgasmivyöhyke alkaa supistella 0,8 sekunnin välein, supistuksia voi olla muutamista kymmeniin, jopa satoihin.
Emättimen supistelu saattaa myös alkaa kouristuksenomaisella supistuksella emättimen uloimmassa kolmanneksessa ennen kuin 0,8 sekunnin välein toistuvat orgasmisupistukset voittavat tämän tahattoman kouristuksenomaisen supistuksen.

Kohdun runko alkaa supistella, supistusten laajuus on suoraan verrannollinen orgasmin voimakkuuteen. Kohdunpohjan supistukset alkavat 2-4 sekunnin kuluttua siitä kun nainen on subjektiivisesti tietoinen orgasmin alkamisesta.

Nänneissä ei muutoksia, rinnat eivät millään merkittävällä tavalla reagoi orgasmin aikana.

Laukeaminen

Klitoris eli häpykieli palaa normaaliin asentoon 5-10 sekunnissa emättimen orgasmivyöhykkeen supistusten päättymisestä. Klitoriksen pään ja varren verentungos voi sen sijaan kestää 5-10 tai jopa 15-30 minuuttia orgasmin jälkeen. Jos nainen ei ole saanut orgasmia, klitoriksen varren ja pään verentungos voi kestää tuntikausia kiihottavan toiminnan päättymisen jälkeen.

Ulompien häpyhuulten paisuminen laukeaa ja ulommat häpyhuulet palautuvat lepoasentoon keskiviivaan.

Sisempien häpyhuulten väri muuttuu tummanpunaisesta vaaleanpunaiseksi 10-15 sekunnissa ja ne palautuvat alkuperäiseen kokoonsa.

Bartholinin rauhasissa ei muutoksia.

Emättimen verentungos vähenee nopeasti, emättimen seinämien väri palautuu entiselleen 10-15 minuutissa.

Kohtu palautuu lantion alaosaan 5-10 minuutissa.

Nännien erektio laukeaa, nännipihat kutistuvat, rintojen koko palaa entiselleen 5-10 minuutin kuluessa orgasmista.

Lisätietoa aiheesta:


Seksitutkimuksen pioneereista Mastersista ja Johnsonista on tehty myös fiktiosarja, Masters of Sex, josta on esitetty kaksi kautta HBO Nordicilla. Suosittelen sarjaa lämpimästi kaikille seksologiasta ja seksitutkimuksen historiasta kiinnostuneille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti