lauantai 7. helmikuuta 2015

Aikuisten naisten lelut - dildot, vibraattorit ja kiihottimet

Ilahduin huomatessani, että TV5:ltä alkaa uusi realitysarja "Aikuisten lelukauppa" tulevan viikon maanantaina (tunnin pituisten jaksojen esitysaika on maanantaisin illan leffan jälkeen). 6-osainen sarja on kuvattu Britannian suurimman seksivälineverkkokaupan Lovehoneyn arjesta. Olen tilannut heiltä joitakin välineitä aikaisemmin ja kokemukset ovat olleet erinomaisia. Onkin kiva nähdä minkälaista arki heillä on.

Kauppalehden elokuussa 2014 julkaistun uutisen mukaan seksilelubisnes on Suomessakin ollut nousussa viime vuodet ja se on aiempaa kannattavaa, verkko-ostaminen kun on tehnyt ostamisesta erittäin helppoa. Suosisin itsekin mieluiten suomalaista, mutta oma kokemukseni on se, että valikoima on täällä huomattavasti huonompi kuin esimerkiksi brittiläisissä tai amerikkalaisissa verkkokaupoissa, joissa seksuaalivähemmistöt on huomioitu paremmin. Hinnatkin, postikuluineen ovelle tuotuna, voivat olla brittikaupoista tilatessa jopa halvemmat kuin suomalaisesta erotiikkaliikkeestä tilattu täsmälleen sama tuote. Ulkomaisissa kaupoissa on myös usein saatavilla käyttäjien kirjoittamia tuotearvosteluja ja ylipäätään enemmän tietoa tuotteista, mm. hyödyllisiä tuote-esittelyvideoita, yksityiskohtaisempia kuvia ja mittoja. Suomalaisesta verkkokaupoissa tuotteen materiaalia ei välttämättä edes kerrota vaikka materiaali on olennaista tietoa esimerkiksi mahdollisten allergisten reaktioiden välttämiseksi ja sopivan liukasteen valitsemiseksi. Jos siis tilaat mieluummin suomalaisesta verkkokaupasta esimerkiksi sen takia, ettei sinulla ole luottokorttia, katso onko mittoja tai valmistusmateriaaleja kerrottu, koska kauppojen välillä on suuria eroja. Esimerkiksi Sin City ja Kaalimato.com kertovat materiaalit ja mitat hyvin tarkkaan, mutta monet muut eivät.

Seksileluista on kirjoitettu lesboille suunnatuissa seksioppaissa paljon. Syynä lienee se, että moni kirjoittaja on jossain vaiheessa työskennellyt erotiikkaliikkeessä ja tuntee hyvin valikoiman, sekä naisten keskenään hyvin erilaiset tarpeet ja toiveet. Aiheesta onkin helppoa koota blogipostaus, jossa käydä läpi tärkeimmät asiat. Varoituksen sanoina kuitenkin, että postauksesta tulee poikkeuksellisen pitkä, sillä valikoima on valtava ja käyttötarkoituksia on monia. Lähteenä käytän pääasiassa GLBTIQ-ystävällisen Good Vibrations-erotiikkaliikkeen kirjaa The Good Vibrations Guide to Sex sekä erilaisten blogipostauksessa mainittujen verkkokauppojen sivuja.

Periaatteessa mitä vaan esinettä, vaatekappaletta tms. voidaan kutsua seksivälineeksi, jos sitä käytetään seksuaalisen mielihyvän saamiseksi tai kiihottamiseksi. Esimerkiksi siis kynttilät, porkkanat, kurkut, höyhenet, köydet, kankaan kappaleet sidonnassa tms. Käyn kuitenkin seuraavassa läpi kaupallisessa mielessä saatavilla olevat tuoteryhmät, joita myydään tai markkinoidaan seksileluina keskittyen tässä postauksessa dildoihin, vibraattoreihin ja erilaisiin kiihottimiin.

Yleisiä käyttövinkkejä

Pidä seksivälineet lähellä sänkyä, esim. yöpöydän laatikossa, jotta ne ovat helposti ulottuvillasi kun tarvitset niitä. Pese välineet aina käytön jälkeen, jotta ne ovat välittömästi käytettävissä kun tarvitset niitä seuraavan kerran. Pidä välineet mieluiten juuri laatikossa, jotta ne eivät a) keräisi pölyä b) keräisi katseita kun anoppi tulee seuraavan kerran kylään, tai jotta lapset tai lemmikkieläimet eivät pääsisi niihin käsiksi.

Saman dildon jakaminen kumppanin kanssa vuorotellen ei ole suositeltavaa, mikäli olette huolissanne mahdollisista infektioista tai seksitaudeista. Tulehdukset ja seksitaudit saattavat levitä dildon kautta vaginasta toiseen. Mikäli dildoja on vain yksi, käyttäkää kondomia sen päällä ja vaihtakaa uusi kondomi ennen kuin toinen ottaa saman dildon käyttöön.

Edellä mainittu pätee myös peppuseksiin. Pepussa käytettyä dildoa ei suositella käytettävän vaginassa, jotta vältetään emättimen ja virtsateiden tulehdukset. Käytä siis kondomia, kahta tai useampaa dildoa tai kaksipäistä dildoa, jos haluat sekä peppuun että vaginaan dildon seksin aikana.

Dildot

Dildoksi kutsutaan erilaisia peniksen muotoisia, pitkulaisia seksivälineitä, joita usein käytetään penetratiiviseen seksiin eli vaginassa tai pepussa, joko sooloseksissä tai kumppanin kanssa. Jotkut laskevat dildoihin kuuluvaksi myös värisevät vibraattorit, mutta käyn ne erikseen läpi alempana.

Vanhin löydetty dildo, 20-senttinen kivinen sellainen, löytyi Saksasta ja on arviolta 28 000 vuotta vanha. Dildoja on siis ollut "aina".  Nykypäivänä erotiikkaliikkeistä voi löytää laajan valikoiman erimuotoisia, erivärisiä, eripituisia ja -paksuisia ja erilaisista materiaalista tehtyjä dildoja. On myös olemassa erikseen peppuseksiin tarkoitettuja dildoja, kaksipäisiä tai pumpattavia dildoja, samoin kuin strap on-seksiin soveltuvia dildoja.

Yleisimpiä dildojen valmistusmateriaaleja ovat silikoni, vinyyli, kumi, akryyli, lasi ja metalli. Materiaaleilla on erilaisia hyviä ja huonoja ominaisuuksia ja materiaali vaikuttaa usein paitsi hintaan, myös käyttöikään. Halvalla ei siis välttämättä saa helposti puhdistettavaa ja pitkään hyvänä säilyvää dildoa.

Hyvä dildon ostajan kysymys- ja tarkistuslista on seuraavanlainen:
 • Ulkonäkö: haluatko dildon, joka muistuttaa peniksen ulkonäköä vai dildon, joka ei ole realistisen näköinen?
 • Väri: jos haluat ihonvärisen dildon, sopivimmat löytyvät todennäköisimmin vinyylistä, cyberskinistä, vixskinistä tai kumista tehtyinä. Mikäli haluat jonkun muun kuin ihonvärisen, niitä löytyy eniten silikonisina tai kumisina
 • Hinta: Vinyyli ja kumi ovat halvimmat materiaalit. Silikoni on kalliimpi, mutta pitkäikäisempi materiaali. Cyberskin on sitten jo silikoniakin kalliimpi. Mikäli et osaa sanoa minkälainen paksuus tai pituus olisi käytössä sopiva, ei ehkä kannata heti valita kalleinta mallia vaan aloittaa halvemmalla ja hankkia kestävämpi silikoninen kun tiedät tarkemmin minkä kokoinen on käytössä hyvä.
 • Materiaali: Jos haluat taipuisan ja joustavan dildon, valitse kumi tai cybeskin/vixskin. Jos haluat dildon, joka on vähemmän taipuisa, mutta helppo puhdistaa, valitse silikoni. Mikäli haluat jäykän dildon esimerkiksi g-pisteen stimulointiin, valitse akryyli, metalli tai kova silikoni.
 • Ympärysmitta/halkaisija: Varmista, minkä kokoisen dildon tarvitset eli dildon halkaisija (engl. diameter) tai ympärysmitta (engl. girth, circumference). Huom. halkaisija on dildon läpimitta, ympärysmitta on mitta, joka muodostaa ikään kuin ympyrän dildon ympärille (eli lukuna aina suurempi kuin läpimitta eli halkaisija).
  Paksuus on sen vuoksi tärkeämpi kuin pituus, ettei siihen voi vaikuttaa, mikäli dildo onkin liian ohut eikä tunnu juuri missään. Pituutta taasen voi kontrolloida valitsemalla sen kuinka syvällä dildoa käyttää.
  Useimmat käyttäjät ovat tyytyväisiä halkaisijaltaan 1-2 tuumaa (2,5-5 cm) oleviin dildoihin. Halkaisijaltaan pieniä dildoja suositellaan paitsi aloittelijoille, myös naisille, jotka kärsivät anorgasmiasta, tai joiden edellisestä penetraatiosta on aikaa, sekä naisille, jotka ovat vastikään käyneet läpi genitaalialueen leikkauksen. Peppuseksidildojen joukosta löytyy myös pienempiä ja ohuempia malleja.
  Mikäli olet epävarma koosta, mittaa jo omistamasi dildon ympärysmitta tai jos et vielä omista dildoa, voit testata sopivaa paksuutta esim. eripaksuisilla kondomin sisällä olevilla pestyillä porkkanoilla, kurkuilla, kesäkurpitsoilla tai kynttilöillä ja mitata niistä sopivimpien ympärysmitat mittanauhan avulla tai halkaisijan halkaisemalla sen. Kondomia suositellaan käytettäväksi mahdollisten allergisten reaktioiden sekä torjunta-aineiden välttämiseksi. Jos olet säilyttänyt tuotetta jääkaapissa, kannattaa myös antaa sen lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen testiä.
 • Pituus: Mikäli sinä tai kumppanisi haluatte käyttää dildoa strap on-seksissä, valitkaa dildo, joka on vähintään 6 tuumaa (15 cm) pitkä. Strap on-dildoissa mainitaan joko pituus (engl. lenght) ja/tai sisään työnnettävissä oleva pituus (engl. insertable length)
 • Käyttötarkoitus: Mikäli sinä tai kumppanisi haluatte käyttää dildoa strap on-seksissä, valitkaa dildo, jossa on littana ja leveä tyviosa, jotta dildo pysyy paikoillaan sille tarkoitetussa harnessissa seksin aikana.
  Mikäli dildoa on tarkoitus käyttää peppuseksiin, valitse dildo, jossa on paksumpi tyviosa sen estämiseksi ettei dildo uppoa vahingossa kokonaan peräsuoleen (mikäli siis haluat välttää mahdolliset nolot terveyskeskuskäynnit)
  Mikäli haluatte käyttää yhtä ja samaa dildoa kumppanisi kanssa yhtä aikaa, valitkaa kaksipäinen dildo.
 • Muoto: Muotoja on hyvin erilaisia, suoria ja käyriä, sellaisia, jotka ovat pinnaltaan sileitä, sellaisia, joissa on pieniä nystyjä tai "suonia" sellaisiin, joissa on g-pistettä stimuloivia voimakkaita muotoja tai aaltoja (rippled/textured dildo). Valitse sellainen, josta sinä tai kumppanisi pidätte tai jollaista haluaisitte kokeilla.

Halkaisija (diameter) tuumina ja senttimetreinä Babeland.comin sivuilta

  Alla tarkempaa tietoa erilaisista vaihtoehdoista.

  Silikonidildot

  Silikonidildoja (silicone dildos) ovat dildot, jotka on valmistettu silikonista. Silikonin valmistusreseptejä on erilaisia, jokaisella dildovalmistajalla oma salainen sellaisensa. Materiaali ei ole huokoinen, joten se on helppo puhdistaa. Jäykkyydeltään silikoniset dildot ovat joustavia, mutta napakoita. Ne myös lämpenevät nopeasti kehon lämpöiseksi niitä käytettäessä. Silikoni myös välittää värinöitä paremmin kuin muut materiaalit, joten se on suosittu materiaali vibraattoreissa. Vaikka silikonidildoa voi väännellä ja käännellä, se palautuu alkuperäiseen muotoonsa. Pinta voi saada naarmuja ja lohkeilla kynsien ja hampaiden käsittelyssä, mutta jos silikonidildosta pidetään hyvä huoli, sen pitäisi kestää käyttöä kymmeniä vuosia.

  Silicone dildo (Lovehoney.co.uk)

  Ja kuten kuitenkin kaikki kotikokkailusta innostuneet tietävät, silikoni on materiaali, joka kestää korkeita lämpötiloja. Silikoniset dildot voi vaikka keittää kiehuvassa vedessä (max. 3 min ajan) tai pestä tiskikoneessa (kannattaa kuitenkin varmistaa, etteivät ne unohdu sinne kuivumaan seuraavien kyläilijöiden vierailun ajaksi). Silikonidildon voi puhdistaa myös silikonisille seksileluille tarkoitetulla puhdistusaineella tai miedolla saippualla ja vedellä.

  Silikonidildoa käytettäessä on hyvä muistaa, ettei silikonipohjainen liukaste sovi silikonidildoille ollenkaan, vaan pilaa sen pinnan, koska liukasteen ja dildon erilaiset silikonit voivat sekoittua toisiinsa. Käytä siis vain vesipohjaisia liukasteita silikonidildojen kanssa.

  Muut kumimaiset/muovimaiset dildot

  Erilaisia kumi- ja muoviyhdistelmiä sisältäviä dildoja, jotka eivät ole silikonia, löytyy monenlaisilla materiaalinimillä, englanniksi esim. rubber, jelly rubber, hard plastic, vinyl, latex tai Cyberskin. Materiaalien välillä on käyttöön liittyviä eroja.

  Lateksidildot (latex dildos) on tehty kumipuusta saadusta luonnonkumista. Lateksidildot voi puhdistaa miedolla saippualla ja vedellä, huudella hyvin ja antaa kuivua itsekseen. Ne eivät kuitenkaan kestä mitään öljypohjaisia liukasteita tai öljyisiä aineita. Kondomia ei käytettäessä tarvita (ellette koe tarpeelliseksi välttää seksitauteja ja käytätte samaa dildoa vuorotellen), koska dildot on helppo puhdistaa muutenkin. Lateksi ei kestä lämpöä tai valoa, vaan saattaa sulaa, joten lateksiset välineet tulisi suojata suoralta auringonvalolta. Lateksi ei luonnollisestikaan sovi lateksiallergikolle ja kuten hoitoalalla työskentelevät tietävät, lateksi myös itsessään allergisoi ja lateksin säännöllinen käyttäminen voi aiheuttaa allergian puhkeamisen.

  Vinyylistä tehdyt dildot (vinyl dildos) ovat usein kevyitä, ne ovat joko onttoja tai niissä on vaahtotäyte. Vinyylidildot voi puhdistaa miedolla saippualla ja vedellä, huudella hyvin ja antaa kuivua itsekseen. Ne eivät myöskään kestä mitään öljypohjaisia liukasteita tai aineita. Kondomia ei käytettäessä tarvita (ellette käytä samaa dildoa vuorotellen), koska dildot on helppo puhdistaa muutenkin.

  Kovamuoviset dildot (hard plastic dildos) voi puhdistaa miedolla saippualla ja vedellä, huudella hyvin ja antaa kuivua itsekseen. Ne eivät myöskään kestä mitään öljypohjaisia liukasteita tai aineita. Kondomia ei käytettäessä tarvita (ellette käytä samaa dildoa vuorotellen), koska dildot on helppo puhdistaa muutenkin.

  Kumidildot (rubber dildo) ovat painavampia kuin vinyylidildot. Materiaali on huokoista, joten ne ovat myös hankalampia puhdistaa. Kondomin käyttäminen dildon kanssa helpottaa puhtaana pitämistä. Ne voi puhdistaa miedolla saippualla ja vedellä, huudella hyvin ja antaa kuivua itsekseen. Öljyjä tai öljypohjaisia liukasteita kumisetkaan dildot eivät kestä. Kumisten dildojen hyvä puoli on se, että ovat joustavia ja pehmenevät käytössä. Dildosta tulee siis ajan myötä aiempaakin pehmeämpi käyttää.

  Jellydildot (jelly rubber dildos) nousivat suosioon 90-luvulla kun valmistajat alkoivat tehdä muitakin kuin realistisen näköisiä dildoja. Pääasiallisesti jelly koostuu PVC:stä ja saattaa sisältää luonnonkumiakin. Ne ovat pehmeitä, notkeita ja sileitä dildoja, joissa on usein joku pirteä värisävy. Materiaali on halpa, joten hinnat ovat edullisia. Huono puoli on se, että materiaali on huokoista ja kondomin käyttäminen on suositeltavaa, jotta dildo pysyy puhtaana. Jellyyn pätevät samat ohjeet kuin kumidildoihinkin, ne voidaan pestä miedolla saippualla tai vedellä, huuhdella hyvin ja antaa kuivua itsekseen, eikä niiden kanssa tule käyttää mitään öljypohjaisia liukasteita. Joidenkin käyttäjien mielestä jellydildot tuoksuvat liian teollisilta ja ovat liian joustavia käyttöön. Toisaalta ne sopivat erityisen hyvin peppuseksiin, koska materiaali on pehmeä ja joustava ja sopii sen vuoksi anuksen pehmeille kudoksille. PVC-muovia sisältävien tuotteiden hävittäminen on poikkeuksellisen hankalaa sen sisältämän kloorin vuoksi, eikä PVC-pitoisia tuotteita saa laittaa esimerkiksi energiajakeeseen. Näin ollen se päätyy sekajätteen mukana kaatopaikalle.

  Cyberskin, jota joissain yhteyksissä kutsutaan myös softskiniksi, on rekisteröity tuotemerkki jonka koostumus on salainen (se on eri arvioiden mukaan kumin ja muovin seos). Cyberskinin sanotaan muistuttavan eniten ihmisen omaa ihoa. Cyberskin on huokoisena ja helposti tahrautuvana materiaalina hankalasti puhtaana pidettävä ja niiden kanssa suositellaankin kondomia. Pesu miedolla saippualla ja vedellä on toiseksi suositeltavin vaihtoehto. Dildoa kuivatessa taputtelu kankaalla on suositeltavampaa kuin vetävin tai hankaavin liikkein kuivaaminen. Tiedetään myös, että Cyberskin ei pidä öljyistä tai silikonista, joten em. aineita sisältävien liukasteiden käyttäminen ei ole mahdollista. Myös suoraa kosketusta muihin kumisiin dildoihin tulee välttää, jottei Cyberskin-dildon pinta mene pilalle. Tarkempia ohjeita löytyy dildon käyttöohjeesta, mutta kaiken kaikkiaan hankala materiaali käyttää, säilyttää ja pestä, joskin materiaalilla on omat faninsakin.

  Metalliset dildot

  Metallinen dildo (metal/metallic dildo) kovana ja liukkaana materiaalina mahdollistaa erilaisia tuntoaistimuksia kuin esimerkiksi kuminen.

  Metallic dildo (Lovehoney.co.uk)

  Akryylidildot

  Akryylistä tehty dildo (acrylic dildo) on täysin kova, eikä se taivu. Ne eivät ole huokoisia ja ovat sileitä ja oivallisia esimerkiksi g-pisteen stimuloimiseen. Akryylidildojen käyttöön suositellaan liukastetta.
  Akryylidildon voi pestä miedolla saippualla ja vedellä, huuhdella hyvin ja kuivata esimerkiksi pyyhkeellä. Kuuma vesi saattaa aiheuttaa pieniä halkeamia dildon pintaan, joten käytä pesuun vain lämmintä vettä.

  Lasiset dildot

  Lasiset dildot (glass dildos) ovat tavallista kestävämpää karkaistua lasia, jotta ne eivät menisi helposti rikki. Lasinen dildo kovana ja liukkaana materiaalina mahdollistaa erilaisia tuntoaistimuksia kuin esimerkiksi kuminen.

  Realistiset dildot

  Oli aika, jolloin muuta ei ollut saatavilla kuin peniksen näköisiä dildoja. Nyt vaihtoehtoja kuitenkin onneksi on, koska mieltymyksiä on monia. Realistisiksi dildoiksi (realistic dildos) kutsutaan dildoja, jotka ovat peniksen näköisiä ja usein myös peniksen värisiä ja jotka jäljittelevät miehen peniksen muotoa sekä ulkonäköä. Joissakin malleissa on myös "kivekset". Joissakin malleissa on tyvessä imukuppi (suction cup), jolla sen voi kiinnittää tasaiselle pinnalle, kuten lasille, kylpyhuoneen kaakeliin tai ammeeseen sooloseksin ajaksi, jotta kädet vapautuvat muuhun käyttöön. Joissakin realistisissa dildoissa on valmistusmateriaalina Cyberskiniksi kutsuttu materiaali.
  Lisätietoa realistisista dildoista esimerkiksi Lovehoneyn sivulla http://www.lovehoney.co.uk/sex-toys/dildos/buyers-guide/which-is-the-best-realistic-dildo/

  G-pistedildot

  G-pistedildot on nimensä mukaan suunniteltu erityisesti g-pisteen stimulointiin. Niissä on siis kaareutuva pää, jotta g-pisteeseen pääsee paremmin "käsiksi" joko sooloseksin aikana tai kumppanin sitä käyttäessä.

  G spot dildo (Lovehoney.co.uk)

  Strap on-dildot

  Strap on-dildot (strap-on dildos, strap on dildos) ovat strap on-seksiin suunniteltuja dildoja, joissa on littana ja leveä tyviosa. Niitä voi käyttää myös tavallisina dildoina, ilman harnessia. Litteä ja leveä tyvi kuitenkin mahdollistaa dildon pysymisen paikoillaan kun se on kiinnitetty strap on-seksiin tarkoitettuun harnessiin, jota joskus panovyöksikin kutsutaan. Suora käännös harnessille olisi valjaat, mutta mielestäni harnessit eivät muistuta vyötä taikka valjaita. Harness kiristetään usein soljilla (kuten valjaatkin) lantion ja reisien ympärille tai jalkojen välistä joten pelkästä vyöstäkään ei oikein voi puhua. Moni suomalainenkin erotiikkaliikekin käyttää tämän vuoksi harness-nimitystä.

  Harness (Lovehoney.co.uk)


  Jotkut strap on-dildot ovat myös onttoja ja niihin voi siten laittaa mukana tulevan bullet-mallisen voimakkaan vibraattorin antamaan lisästimulaatiota vastaanottajalle ja/tai antajalle.

  Strap on dildo (Lovehoney.co.uk)

  Käyn harnessit ja strap on-dildot tarkemmin läpi myöhemmin strap on-seksiä koskevassa omassa postauksessa, mutta tämä tässä vaiheessa lyhyesti tiedoksi, mikäli ryntäät saman tien seksivälinekauppaan tutkailemaan valikoimia tämän blogipostauksen luettuasi ja ihmettelet mitä eroa on dildolla ja strap on-dildolla.

  Kaksipäiset dildot

  Kaksi päätä, tuplasti iloa. Kaksipäinen dildo (double dildo, double ended dildo) voi olla hyvä valinta, mikäli haluatte käyttää samaa dildoa yhtä aikaa. Lisäksi markkinoilla on dildoja (double penetration dildos, double penetrator), joissa toinen pää on tarkoitettu vaginaan, toinen peppuun samanaikaisesti.

  Kaksipäisten, täysin suorien mallien huono puoli on se, että ne lipsahtavat helposti ulos. L-kirjaimen muotoiset dildot on helpompi pitää paikoillaan kuin suorat. Tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Nexus, Feeldoe tai Share.

  Tantus Feeldoe Classic (Lovehoney.co.uk)

  Vixen Nexus Senior (Lovehoney.co.uk)

  Kaksipäisten dildojen käyttäminen saattaa olla hyvin hankalaa, vaikka ajatus hieno onkin. Dildo ei välttämättä pysy hyvin paikoillaan ja saattaa vaatia erityisen hyviä lantiopohjan lihaksia pysyäkseen paikoillaan sillä osapuolella, joka on penetratiivisessa seksissä antava osapuoli. Tämän voi huomata myös tuotteiden saamista käyttäjäarvioista. Mikäli kuitenkin haluat kokeilla kaksipäisellä dildolla harjoitettavaa akrobatiaa ja petyt tuotteeseen, dildoa voi toki myöhemmin käyttää ekstrapitkänä tavallisena dildonakin.

  Pumpattavat dildot

  Pumpattava dildo (inflatable dildo) voi olla hyvä valinta silloin, jos dildon paksuuteen halutaan vaihtelua tai dildon halutaan olevan todella paksu. Ideana on siis pumpata dildo haluttuun paksuuteen kun se jo on vaginassa tai pepussa.

  Inflatable dildo (Lovehoney.co.uk)

  Vibraattorit ja kiihottimet

  Moni yllä, dildojen yhteydessä mainittu asia pätee vibraattoreihinkin materiaalien ja hoidon osalta. Koska vibraattori, jota hieromasauvaksikin ja kiihottimeksikin kutsutaan, kuitenkin on hierovalla moottorilla varustettu dildo, sitä ei voi keittää tai pestä tiskikoneessa. Mikäli vibraattori on täysin vesitiivis, sitä voi käyttää suihkussa tai kylvyssä ja pestä vedessä suhteellisen huolettomasti. Mikäli vibraattori EI ole 100 % vedenpitävä, on varottava, ettei sen moottori-, patteri- tms. herkkään osaan joudu vettä, saippuaa tai liukastetta.

  Kun perehdyin saatavilla olevien kiihottimien ja vibraattorien valikoimaan tätä blogipostausta varten, ällistyin. Saatavilla on valtava määrä kiihottimia ja vibraattoreita eri tarkoituksiin. Vanhoista tutuista ja edullisista malleista high techiin ja kullalla päällystettyihin malleihin. Verkkovirralla ja paristoilla toimivista malleista usb:n kautta tai laturilla ladattaviin, langallisella kaukosäätimellä varustetuista älypuhelinsovelluksella toimiviin. Koetan kuitenkin käydä vaihtoehdot läpi lyhyesti, mutta kattavasti alla.

  Ideana vibraattorissa on se, että se stimuloi käyttäjää myös värisemällä ja/tai liikkumalla. Vibraattorien ulkonäkö vaihtelee yhtä paljon kuin dildojenkin ulkonäkö, realistisen näköisistä penisdildoista kielen liikkeitä simuloiviin malleihin. Lisäksi on olemassa erilaisia klitorikselle ja g-pisteen stimulointiin tarkoitettuja vibraattoreita ja kiihottimia, jotka tunnistaa usein jo ulkonäön perusteella tiettyyn tarkoitukseen suunnitelluksi. Materiaalien kirjo on yhtä laaja kuin dildojenkin.

  Perinteiset hieromasauvat

  Perinteiset hieromasauvat, eli pitkulaiset dildot, joissa on hierova moottori, ovat vibraattorien ryhmän yleisin, vanhin ja tunnetuin kategoria. Monissa malleissa on useampia eri hieromanopeuksia, joista käyttäjä voi valita itselleen sopivimman. Mikä tekee verkko-ostamisesta hyvin haastavaa, koska verkkokaupan tietojen perusteella on erittäin vaikea arvioida, onko vibraattorin värinän voimakkuus itselle tai kumppanille sopiva. Käytännössä paras tapa valita omaan makuun sopiva vibraattori onkin käydä erotiikkaliikkeessä henkilökohtaisesti vertailemassa eri vaihtoehtoja.

  Amerikkalaiset verkkokaupat ovat kuitenkin kunnostautuneet edes jonkinlaisen vertailuasteikon kehittämisessä. Jos siis haluat hankkia jonkun yleisesti myynnissä olevan vibraattorin tai mietit kahden eri vaihtoehdon väliltä, kannattaa ehkä kurkata sellaiset verkkokaupat kuin Babeland.com ja Goodvibes.com sen varalta, että kyseistä mallia myydään USA:ssakin. Molemmissa kaupoissa on tuotteen tarkemmissa tiedoissa arvioitu värinän voimakkuus (intensity) ja äänekkyys (volume) asteikolla 1-5 verrattuna muihin vibraattoreihin. Ei kuitenkaan ehkä kannata ostaa tuotetta amerikkalaisesta kaupasta, johtuen mahdollisista vero- ja tullimaksuista, joista kirjoitin aiemmin. Monet tunnetut tuotteet löytyvät kuitenkin lähempääkin, esimerkiksi Englannista, jota tilatessa ei tarvitse maksaa tullia tai veroa, saati tehdä tulliselvitystä.

  Silikoni on kumimaisista materiaaleista tehokkain värinöiden välittäjä, kun taas kumilla on taipumus "imeä" värinää. Silikoni onkin suosittu vibraattorien valmistusmateriaali.

  Thrusting dildos-ryhmään lasketaan mallit, joissa dildon pää, pyörii tai nytkyttää antaen lisästimulaatiota värinän lisäksi. Näitä näyttäisi kuitenkin olevan nyt valikoimissa vähemmän kuin parikymmentä vuotta sitten, koska teknologinen kehitys on myös vibraattorien osalta edennyt hurjasti. Thrusting dildojen seuraava sukupolvi ovat "pulsaattorit". Fun Factory-niminen vibraattorivalmistaja myy vibraattoreja, joita se kutsuu pulsaattoreiksi (pulsator). Tälle dildoryhmälle lienee käyttöä ainakin erityisesti AFE-alueen stimuloinnissa.

  Koska liikkuva kuva selittää enemmän kuin tuhat sanaa, Pulsator-laitteen esittelyvideo alla:  Minivibraattorit

  Minivibraattoreiksi (mini vibrator, bullet vibrator) kutsutaan pieniä, käsilaukkuun, kosmetiikkalaukkuun tai matkatavaroihin helposti mahtuvia vibraattoreita, jotka on pääsääntöisesti tarkoitettu ulkoiseen, erityisesti klitoriksen, stimulointiin. Ne on usein tehty jostain kovasta materiaalista, kuten muovista. Jotkut niistä on suunniteltu erityisesti strap-on dildon kanssa käytettäväksi, jotkut pienen pussin sisältäviin pikkuhousuihin laitettavaksi (vibrating knickers). Jotkut minivibraattorit saattavat ulkonäöltään muistuttaa esimerkiksi huulipunaa (lipstick vibrator), jotta niitä voi kuljettaa vaikkapa käsilaukussa huomiota herättämättä. Jotkut on tarkoitettu sormeen kiinnitettäväksi klitoriksen stimuloimisen avuksi (finger stimulator, finger vibrator, finger bullet). Pieni vibraattori on kätevä myös silloin kun harrastetaan penetratiivista seksiä ja halutaan samalla stimuloida klitoriksen päätä.

  Bullet Vibrator (Lovehoney.co.uk)

  G-pisteen stimulointiin suunnitellut vibraattorit

  G-pistevibraattorit (g spot vibrators) eroavat perinteisemmistä hieromasauvoista lähinnä muotonsa osalta. Ne ovat kaarevan muotoilunsa takia erityisen sopivia stimuloimaan g-pisteen aluetta emättimen etuseinämässä.

  G spot vibrator (Lovehoney.co.uk)

  Klitoriskiihottimet

  Klitoriskiihottimia (clitoral vibrator, clitoral massager), on myöskin moneen lähtöön, edellä jo mainituista minivibraattoreista kielen liikkeitä matkiviin malleihin ja klitorispumppuihin (clitoral pump). Tunnetuimpia ja vanhimpia klitoriksen(kin) stimulointiin tarkoitettuja vibraattoreita lienevät pupuvibraattorit (rabbit vibrators), joissa hierovan sauvan varressa on erillinen klitoriskiihotin. Klitoriskiihottimien ryhmään kuuluvat myös suuseksisimulaattorit, kuten Sqweel tai LELOn Ora 2-malli (tongue vibrator, oral vibrator, oral sex simulator, rotating clitoral vibrator).

  Sqweel 2 (Lovehoney.co.uk)

  Pareille suunnitellut vibraattorit

  Pareille suunnitelluissa vibraattoreissa idea on yleensä saada ekstrastimulaatiota yhdynnän aikana. Sellaisiksi lasketaan esim. ns. perhoset (butterfly vibrator), klitoriskiihottimella varustetut penisrenkaat (vibrating cock rings) sekä kaukosäätimellä varustetut vibraattorit (remote controlled vibrators), joilla kumppani voi ohjata vibraattorin käynnistämistä, nopeutta ja sammuttamista. Edullisimmissa malleissa kaukosäädin on langallinen, kalleimmissa värinää ohjataan puhelimella iphone- tai androidsovelluksen avulla.

  Butterfly vibrator (Lovehoney.co.uk)

  Naisparit voivat käyttää keskenään kaikkia edellisiä. Klitoriskiihottimella varustetun penisrenkaan voi kiinnittää vaikkapa strap on-dildoon, mikäli harnessissa tai dildossa ei ole itsessään bullet-mallisen vibraattorin paikkaa.

  Hieromakoneet

  Tunnetuin ja luultavasti kaikkien aikojen myydyin vibraattori on Hitachin Magic Wand, jota on kutsuttu vibraattorien äidiksi, vibraattorien Rolls-Royceksi ja vibraattorien Cadillaciksi, ja jota myös Sex and the City-sarja teki tunnetuksi. Laite on niin tunnettu, että siitä on oma, todella pitkä wikipedia-artikkelinsa.

  Hitachi kehitti jo 60-luvulla kehon hierontaan tarkoitetun laitteen, jota hyvin pian alettiin käyttää sooloseksissä, eniten seksineuvoja Betty Dodsonin ansiosta. Hitachi ei luonnollisestikaan ollut suuresti innoissaan laitteen saamasta maineesta, mutta koska sitä myytiin todella paljon, he häivyttivät siitä nimen Hitachi ja laite tunnetaankin nykyään nimellä Magic Wand Original. Nykyäänkin malli onkin tunnettu nimenomaan seksileluna. En itse ole kokeillut kyseistä, verkkovirralla toimivaa laitetta, mutta sen värinän sanotaan olevan todella voimakas. Valitettavasti oikeata Magic Wandia ei saa ostettua mistään Yhdysvaltojen tai Kanadan ulkopuolelta, koska kuten sanottua, se toimii verkkovirralla eikä laitteesta ole olemassa esim. Euroopan maihin sopivia versioita eikä valmistaja suosittele adapterin käyttämistä sen kanssa. Yhdysvaltalaiset verkkokaupat ovat myös sitoutuneet olemaan myymättä laitetta Yhdysvaltojen ulkopuolelle.

  Magic Wand Original (en.wikipedia.org)

  Magic Wand-nimellä luonnollisesti myydään kymmeniä halvempia kopioita. Hitachi varoittaakin verkkosivuillaan näistä kopioista tehden selväksi sen, etteivät ne ole heidän valmistamiaan sekä varoittaen kopioiden mahdollisista vaaroistakin. Mikäli siis törmäät jossakin verkkokaupassa Magic Wandiin, joka postitetaan myös Suomeen, se ei ole alkuperäinen Hitachi Magic Wand tai Magic Wand Original (ellei tietenkin joku yksityishenkilö myy käytettynä omaansa). Hitachin omilta sivuilta löytyy myös tarkka selostus siitä, kuinka alkuperäisen erottaa kopiosta.

  Luksusvibrattorit

  Vibraattorimyynnin uusin trendi viime vuosina ovat olleet ns. premiumvibraattorit (premium vibrators, luxus vibrators, rechargeable vibrators). Yhteistä näille kalliille ja erityisen kestäviksi mainostetuille vibraattoreille on paitsi korkeampi hinta ja brändin nimen esilletuominen, myös muotoilun tärkeys.

  Luksusvibraattorien hintahaitari ulottuu noin sadasta dollarista aina hiukan alle 4000 Yhdysvaltain dollariin asti. Tunnetuimpia merkkejä ovat ruotsalainen LELO, amerikkalaiset Jimmyjane, Crave, Minna, OhMiBod ja Revel Body, kanadalaiset We-Vibe ja BMS Factory, japanilainen Tenga, brittiläiset Je Joue ja Nalone, ranskalainen L'amourose sekä saksalainen epi24.

  Tällä hetkellä kallein myynnissä oleva luksusvibraattori, jonka löysin, on 24 karaatin kullalla päällystetty LELOn Yva-malli, josta kuva alla. Hinta on 3900 USD...

  Luksusvibraattoreissa on usein käytetty viimeisintä tekniikkaa. Ne ovat ladattavia, usein vedenpitäviä ja viimeisteltyjä. Joissakin LELOn malleissa on ihokosketukseen perustuva virtakytkin, jolloin laite käynnistyy kun se painetaan ihoa vasten. OhMiBod on erikoistunut musiikkivibraattoreihin, joissa vibraattori värähtelee sen musiikin tahtiin, jota älypuhelimestasi soitat. Monet luksusvibraattorit myös sisältävät useampia värinäohjelmia kuin halvemmat mallit, ja muistavat edellisen asetuksen seuraavallakin käyttökerralla. Joitakin luksusvibraattoreita voi käyttää etänä älypuhelimen avulla, jolloin pitkäkään välimatka ei ole esteenä "yhteisen" seksin harrastamiselle. Saksalaisen epi24:n Womanizer-nimisen stimulaattorin, joka "imee" klitorista, saa taasen halutessaan Swarowski-kristallein koristeltuna versiona. Vain mielikuvitus lienee rajana lähivuosien tuotekehityksessä, LELO on joidenkin arvioiden mukaan jo markkinajohtaja vibraattoribisneksessä, joten luksusvibraattoreilla on oma innokas ja maksukykyinen käyttäjäkuntansa.

  Muuta

  Hengästyitkö valikoiman laajuudesta? Niin minäkin. Tarkistuslistalla on todella monta asiaa vibraattoria hankittaessa. Apuna voi käyttää yllä kerrottua dildon hankintalistaa värin, materiaalin, koon ja käyttötarkoituksen osalta. Lisäksi täytyy huomioida myös värinän voimakkuus, laitteen äänekkyys, värinäohjelmien määrä, haluaako kauko-ohjattavan mallin, paristoilla, verkkovirralla, vai usb-liitännän kautta ladattavan mallin, vesitiiviin mallin jne. Onneksi aika monesta merkistä ja mallista löytyy esittelyvideo joko valmistajan tai myyjän verkkosivuilta.

  Tässä siis juttua dildoista ja vibraattoreista. Kirjoitan oman postauksen myöhemmin liukkareista ja muista aikuisten naisten leluista.

  Videot:

  "How are dildos made" eli vierailu Vixen Creationsin tiloihin:
  "How to choose the right size vibrator" eli asioita, joita on hyvä huomioida vibraattorin valinnassa:  "How to choose the right vibrator intensity" eli vibraattorien voimakkuus ja äänekkyys:

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti