lauantai 10. tammikuuta 2015

Seksioppaista ja niiden tilaamisesta

En ole kovin tyytyväinen aikaisempaan seksioppaita koskevaan blogikirjoitukseeni, koska se ei ollut kovinkaan kattava ja kirjakokoelmani on karttunut melko lailla sen jälkeen. Niinpä lisäsin listan lesboille sopivista seksioppaista omalle Luettavaa-välilehdelleen ja pyrin kirjoittamaan ainakin tärkeimmistä niistä kustakin oman arvionsa, jotta voitte halutessanne helpommin arvioida mikä kenties sopisi sinun tai teidän tarpeisiinne parhaiten - mikäli haluatte syventyä aiheeseen tätä blogia syvällisemmin ja englannintaitoakin on riittävästi.

Suurin osa omistamistani tai mainitsemistani lesboille suunnatuista seksioppaista löytyy ainakin käytettynä verkkokaupoista vaikka painos olisi jo myyty loppuun. Oman kokemuksen mukaan Amazon.co.uk on suomalaisen lukijan kannalta varmin paikka, jos kirjaa ei löydy suomalaisista vastaavista uutena (Suomalainen, Akateeminen, Adlibris, Booky, Cdon isoimpia mainitakseni). Käytettyinä kirjoista on Suomessa valitettavasti turha haaveilla, meillä kun ei ole aiheesta suomenkielistäkään kirjallisuutta eikä kovin monen lesbon yöpöydän laatikostakaan ilmeisesti löydy niitä myytäväksi asti. Huutonet kannattaa siis skipata lesboille suunnatun kirjallisuuden osalta. Piirrän rastin seinään, jos sieltä joku päivä löytyy joku lesboille suunnattu seksiopas.

Verkosta tilatessa kannattaa olla tietoinen muutamasta asiasta. Mikäli tilaat EU:n ulkopuolelta, saatat joutua maksamaan ALV:n ja tullia tuotteen hinnan ja postituksen lisäksi. Sen vuoksi yksinkertaisinta on tilata kotimaisista tai englantilaisista verkkokaupoista, joilla on hyvä valikoima. Käytettyinä kirjoja löytyy varmimmin Amazonista. Jos tilaat kirjoja kyseisen kaupan englantilaisesta versiosta Amazon.co.uk:sta, kannattaa myös huomioida, että palvelu listaa myös muita kuin EU-maiden kauppoja eli saatat huomaamattasi sittenkin tilata esimerkiksi amerikkalaisesta kaupasta ja joutua maksamaan ne verot ja tullit, jollet ole tarkkana. Jos kirja on saatavilla jossain englantilaisessa nettiantikvariaatissa, se näkyy todennäköisesti kauppojen listan alkupäässä, sillä postikulut briteistä Suomeen ovat yleensä halvemmat kuin USA:sta Suomeen ja siten lähetyksen kokonaissumma on halvempi (Amazon näyttää kirjakaupat kirjan ja sen kuljetuksen hinnan mukaan halvimmasta kalleimpaan). Listassa näytetään myös missä maassa (ja osavaltiossa) kyseinen antikvariaatti toimii.

Tullia tai veroa ei kuitenkaan tarvitse maksaa, jos tuotteen JA sen postituksen yhteenlaskettu arvo on riittävän pieni. Minä en esimerkiksi ole joutunut maksamaan yhdestäkään käytetystä kirjasta tullia tai veroa, koska olen tilannut ne yksitellen, eivätkä postikulut ja kirjojen hinnat ole olleet kovin suuria.

Tullin varsin kattava ohjeistus eri tuotteiden internettilaamisesta löytyy täältä. Nyt kirjoitushetkellä, tammikuussa 2015, ohjeistus EU:n ulkopuolelta tilatessa on seuraava:

"Tullittomuus ja verottomuus sekä pienin kannettava tullin ja arvonlisäveron määrä:
  • Lähetys on tulliton, jos lähetyksen sisältämien tavaroiden kokonaisarvo on enintään 150 euroa. Tätä arvorajaa ei kuitenkaan sovelleta alkoholituotteisiin, tupakkaan, tupakkatuotteisiin, hajuvesiin eikä eau de toilette-tuotteisiin.
  • Arvonlisäverotuksessa lähetyksen verottomuuden arvoraja on 22 euroa. Tupakkatuotteisiin, alkoholiin, alkoholijuomiin ja hajuvesiin ei kuitenkaan sovelleta tätä verottomuuden rajaa arvonlisäverotuksessa.
  • Pienin kannettava tullin määrä on 10 euroa.
  • Pienin kannettava arvonlisäveron määrä on 5 euroa."

Arvonlisäveroprosentti vaihtelee tuoteryhmittäin. Kirjojen osalta se on tällä hetkellä 10 %. Vero lasketaan kirjan hinnan ja kuljetuskustannusten yhteenlasketusta hinnasta. Ostohinta muunnetaan tullauspäivän mukaisen Tullin vahvistaman valuutan muuntokurssin mukaan euroiksi.

Edellä mainitun voi siis kääntää seuraavasti: Jos lähetyksen arvo on varmasti pienempi kuin 150 euroa, et joudu maksamaan tullia, vain pelkän ALV:n (sen 10 % jos tilasit kirjoja). Jos lähetyksen arvo postikuluineen on enemmän kuin 22 euroa muttei niin paljon, että pienin perittävä summa sinulta Tullille olisi 5 euroa, vältyt veroltakin. Käytännössä siis, jos kirja postikuluineen maksaa alle 50 euroa, et maksa tullia etkä myöskään ALV:tä.

Halpoja käytetyt kirjat toki ovat Yhdysvalloistakin tilaamalla, halvin tilaamani lesboille suunnattu käytetty kirja maksoi Amazonissa postikuluineen alle 6 euroa, kallein käytetty kirja samasta maasta Amazonin kautta puolestaan hiukan alle 30 euroa. Ei siis olla oltu lähelläkään edellä mainittuja rajoja. Priorisoin kuitenkin brittikaupat, jos jotain kirjaa ei suomalaisesta vastaavasta löydy, koska se nyt vaan on helpointa. Ei tarvitse yhtään miettiä tuleeko vielä lisäkuluja ja toisekseen on ihan kiva priorisoida toisessa EU-maassa sijaitseva kirjakauppa.

Uusien, tai erityisen hyväkuntoisten kirjojen osalta hinta on luonnollisesti korkeampi. Kallein tilaamani uusi kirja maksoi hiukan alle 40 euroa postikuluineen USA:sta tilattuna. Lähentelee siis jos veron alarajaa. Uusien kirjojen osalta tilanne on kuitenkin se, että moni niistä löytyy täältäkin. Kannattaa tsekata esim. CDON, Adlibris, Booky, Suomalainen ja Akateeminen siis ensin. Etenkin, jos kirja on julkaistu 2010-luvulla. Kirjakauppoja vertailemalla voit myös säästää huomattavasti. Suurin hintaero ja summa, jonka olen yhdestä kirjasta hintoja vertailemalla säästänyt, on ollut noin 15 euroa kun joulukuussa vertailin keskenään suomalaisten kirjakauppojen ja erään ruotsalaisen kirjakaupan hintoja tietyn kirjan osalta.

Muuta huomioitavaa: Suomalaisissa kirjakaupoissa voi maksaa pankki- ja luottokorteilla, usein myös laskulla tai postiennakolla. Amazoniin tarvitset luottokortin (mm. Mastercard ja Visa käyvät). Paketeissa ei koskaan minun kohdallani näkynyt sen sisältöä tarkemmin, eli on turha pelätä kuriirin tai postinkantajan näkevän tilaamasi kirjan tai tuotteen nimeä sen tarkemmin. Yhdysvalloista ja briteistä tilatessa paketin päällä on näkynyt "used book" tai "new book" tilanteen mukaan ja se on tullille riittävä tieto, he osaavat sen perusteella määritellä 10 % ALV:n ja täytyykö sitä maksaa kun näkevät paketin päällä olevassa lapussa myös kirjasta maksamasi hinnan ja postikulut.

Erotiikkaliikkeistä tilaaminen on tässä mielessä hankalampaa. Seksileluja myyvät verkkokaupat ovat äärimmäisen tarkkoja asiakkaansa yksityiselämän suojaamisessa. Paketin päältä ei näy, että kyse on seksileluista tai seksileluja myyvästä liikkeestä (ellei nyt sitten kyseinen virkamies satu ulkoa muistamaan millä virallisella nimellä jonkun tietyn ulkomaisen erotiikkaliikkeen lähetykset tulevat). Näin ollen, jos tilaat esim. Yhdysvalloista erotiikkaliikkeestä lähetyksen, jonka arvo on yli 22 euroa postikuluineen, kannattaa varautua tekemään tarkempi tulliselvitys eli kertoa virkailijalle minkä tyyppisiä tavaroita lähetyksessä on kun sinuun otetaan yhteyttä. Siksi, että paketissa lukee mahdollisesti vain "nahkatuotteita", "kumituotteita" tms. mikä ei meillä Tullille tiedoksi riitä kun kerran ALV:n suuruus vaihtelee tuoteryhmittäin ja sen joutuvat lähetyksellesi laskemaan

Näillä tiedoilla pääset alkuun, jos aihe kiinnostaa. Itselläni on em. verkkokaupoista tilaamisesta käytännössä lähes pelkästään hyviä kokemuksia. Yhdysvaltalaiset ja brittiläiset kirjakaupat haluavat vähintään 4-5 tähden arviot Amazoniin asiakkailtaan, joten he pyrkivät kaikin tavoin huolehtimaan asiakkaan tyytyväisyydestä. Ulkomaisista kirjakaupoista tilatessa ongelmia ei olekaan koskaan ollut. Suurin osa kirjoista on tullut arvioituun aikaan ja nekin muutamat, jotka ovat olleet päivän tai maksimissaan viikon arvioidusta aikataulustaan myöhässä, ovat ajoittuneet joulunpyhiin tai muuhun loma-aikaan, jolloin kuriirit tai postimiehet eivät muutenkaan työskentele. Syy ei siis ole välttämättä ollut lähettäjän.

Muutama suomalaisista kirjakaupoista tilaamani kirja on jäänyt lojumaan "lähetys kesken"-tilaan jopa kuukausiksi kun heillä ei ole ollutkaan kirjaa tarpeeksi nopeasti saatavilla. Siksi maksankin tilaukseni nykyään mieluiten luottokortilla, joka on muutenkin turvallisin ja usein halvinkin tilaustapa (mm. postiennakko maksaa enemmän) jotten maksa pankkikortilla ostosta joka ei sitten koskaan tulekaan. Pankkitilille hyvittäminen kun ilmeisesti on yritykselle hankalampaa kuin luottokorttimaksun peruuttaminen ja ainakin joissain tapauksissa luottokorttia veloitetaan vasta kun tilauskin lähtee kirjakaupasta postiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti