lauantai 31. tammikuuta 2015

Naisten välinen turvaseksi

Seksivalistuksemme, mukaan lukien seksitauteihin liittyvä valistus, on maassamme kovin kovin heterokeskeistä. Homomiehiä valistetaan seksitaudeista meitä lesbonaisia paremmin. Olisikin helppoa päätellä, ettei seksitauteihin liittyvä valistus olisi meille naisille yhtä tärkeää. Väärin. Kyllä on, sillä: 
Suomeksi sanottuna, jos olet harrastanut jonkun kanssa muutakin seksiä kuin hyväilleet toisianne käsin, ettekä ole olleet toistenne ainoat seksikumppanit, saatat kantaa ja levittääkin seksitautia tietämättäsi, koska todella moni seksitauti on naisillakin oireeton tai lähes oireeton. Seksitauti voi tarttua vaikkapa suuseksin harrastamisen seurauksena tai jos olette käyttäneet samaa dildoa ilman kondomia tai puhdistamatta sitä välillä.

Mitä seksitauteja naisten välisessä seksissä voi sitten saada? Aiheeseen on niin hankala saada selkeää vastausta suomeksi, että jouduin taas menemään merta edemmäksi "kalaan" eli Yhdysvaltain terveysviranomaisen infosivulle, jossa käydään läpi naisten välisessä seksissä tarttuvat seksitaudit niiden yleisyydenkin kannalta.

Vastaus kysymykseen on: Osapuilleen samoja kuin heteroseksissäkin, tarttumistavoissa ja yleisyydessä on eroja. Bakteerit, virukset ja alkueläimet tarttuvat vaginan eritteiden, ihokontaktin, suuseksin, kuukautisveren, peppuseksin ja seksilelujen jakamisen välityksellä.

Bakteerivaginoosi

Bakteerivaginoosi (BV) eli emättimen bakteeritasapainohäiriö on ainakin Yhdysvalloissa yleisempi lesbo- ja bi-naisilla kuin heteronaisilla. Syytä tähän ei kuitenkaan tiedetä. Lesbopareista usein molemmat sairastavat bakteerivaginoosia.

Hoitona bakteerivaginoosissa on joko itsehoito lieviin oireisiin, tai lääkehoito.

Klamydia

Klamydia voi tarttua vagina-, suu- tai peppuseksin välityksellä. Klamydian oireet voivat olla todella lievät ja se voi olla täysin oireetonkin. Niinpä klamydia onkin yksi Suomen yleisimmistä seksitaudeista.
Klamydia ei parane itsekseen, joten hakeudu laboratoriotesteihin, mikäli epäilet tartuntaa. Hoitona on lääkärikäynti ja antibioottikuuri. Partneri täytyy myös tutkia tartunnan varalta.

Genitaaliherpes


Kondylooma eli papilloomavirus

Papilloomavirus tarttuu naisten välisessä seksissä genitaalialueen limakalvokosketuksessa, eli esimerkiksi vagina-vaginakosketuksessa tai samoja seksileluja käytettäessä.
Kondylooma todetaan gynekologisen tutkimuksen lisäksi irtosolunäytteestä eli ns. papa-kokeella. Hoitona on lääkehoito, sekä laser- tai kirurginen hoito, jos syyliä joudutaan lisäksi poistamaan.

Satiaiset

Trikomoniaasi

Trikomoniaasin aiheuttaa Trichomonas vaginalis -niminen alkueläin ja se tarttuu suojaamattoman seksin lisäksi kosteissa ympäristöissä eli esimerkiksi märkien pyyhkeiden tai kosteiden vaatteiden välityksellä.
Trikomoniaasi todetaan naisilla gynekologisesta irtosolunäytteestä ja/tai valkovuotonäytteestä ja se hoidetaan lääkkeillä. Myös kumppani hoidetaan.

Muut, harvinaisemmat seksitaudit

 

Tippuri
Tippuri tarttuu vaginan nesteiden kautta tai suuseksin välityksellä, mutta se on naisten välisessä seksissä harvinaisempi.
Hepatiitti B
Hepatiitti B (HBV) tarttuu ihmisveren ja sukupuoliyhteyden välityksellä ja virusta kantavasta äidistä syntyvään lapseen.
Hepatiitti B -infektiota vastaan on olemassa erittäin tehokas rokote, Yksi kolmen rokoteannoksen sarja (ajanhetkinä 0, 1, 6–12 kk) antaa elinikäisen suojan.

HIV ja AIDS
HIV on naisten välisessä seksissä melko harvinainen. Mahdollinen joka tapauksessa, sillä se tarttuu vaginan eritteiden, äidinmaidon ja veren välityksellä.
Kuppa
Kupan aiheuttaja on kierteinen bakteeri, Treponema pallidum. Bakteeri tarttuu limakalvolta toiselle, mutta ei pysty tunkeutumaan terveen ihon läpi. Taudin oireeton itämisaika on yleensä 3–4 viikkoa. Sen jälkeen 2/3 saa näkyviä oireita. Tarttuvuus on suuri taudin primaari- ja sekundaarivaiheessa.


Seksitaudeilta suojautuminen lesboseksissä


Kuinka seksitaudeilta sitten voi suojautua naisten välisessä seksissä? En löytänyt mitään virallista suomenkielistä naisille suunnattua ohjetta aiheesta. Surkeaa, että tilanne on tämä. Väestöliiton kysymyspalstalta löytyi myös seuraavanlainen ohje vastauksena aiheeseen liittyvään kysymykseen:

"Seksitauteja ehkäistään ainoastaan välttämällä riskitilanteita tai käyttämällä kondomia. Seksitaudit tarttuvat limakalvokosketuksessa; ne eivät kuitenkaan tartu miten tahansa, vaan tartuntaan tarvitaan aina seksikontakti (suojaamaton yhdyntä, suuseksi ja/tai yhteiskäytössä olevat seksivälineet). Jotta seksitauti voisi tarttua, täytyy toisella kumppaneista olla jokin seksitauti. Jos kummallakaan ei ole aikaisemmin ollut seksikontaktia, seksitauti ei voi tarttua.

Myös suuseksissä kannattaa suojautua, koska seksitaudit voivat tarttua myös suun limakalvoille. Kun tekee suuseksiä naiselle, voi käyttää suojana esimerkiksi halkaistua kondomia. Kondomista leikataan ensin spermasäiliö, eli kondomin päässä oleva pussi pois. Tämän jälkeen halkaistaan kondomi keskeltä auki niin, että kondomista saadaan suoja naisen sukupuolielinten päälle. Suuseksi tehdään suojan läpi. Jos käytetään seksivälineitä, niin myös niiden puhtaudesta tulee huolehtia, eikä samoja välineitä tule käyttää toisen kanssa. Suuseksiin on saatavana myös siihen tarkoitettuja ”hygienialiinoja”. Ne pysyvät paremmin paikallaan suuseksiä annettaessa kuin kondomit. Niitä voi ostaa erotiikkaliikkeistä.
"

Lisäksi seksitauteja voi naisten välisessä seksissä välttää (lista peräisin Whole Lesbian Sex Bookista):
  • kertakäyttökäsineitä käyttämällä (hanska tulee poistaa ennen kuin koskee itseään samalla kädellä) vagina- ja peppuseksissä
  • käyttämällä vesipohjaista liukastetta kertakäyttökäsineiden kanssa kitkan vähentämiseksi
  • käyttämällä kondomia dildon kanssa (kondomi tulee vaihtaa ennen kuin toinen osapuoli käyttää sitä)
  • puhdistamalla seksilelut antibakteerisella aineella käytön jälkeen
  • pesemällä kädet antibakteerisella saippualla
  • välttämällä seksiä kuukautisten aikana
  • välttämällä suutelemista tai suuseksiä silloin kun suussa on haavoja
  • välttämällä haavaisten alueiden kontaktia limakalvojen kanssa (esim. sormien haavat)

Jos epäilet seksitautia, testeihin voi hakeutua terveyskeskuksissa. Helsingin seudulla testeihin voi hakeutua myös HUSin sukupuolitautien poliklinikalle, jonka yhteystiedot tästä linkistä http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/iho-ja-allergiasairaala/poliklinikat/Sivut/Sukupuolitautien-poliklinikka.aspx

Lähteet ja lisätietoja:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti