sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Koskettamisen eri tavat

Kolmas psykologi Linda De Villersin listaama rakastamisen taito, puhumisen ja kehon tuntemuksen lisäksi, on kosketus. Miten tulla paremmaksi rakastajaksi-kirjassaan hän lainaa antropologi Ashley Montagua: "Kun sinua hyväillään, hoivataan, rauhoitellaan ja pidetään sylissä monin tavoin, opit antamaan noita samoja asioita toisille."

De Villers jakaa koskettamisen kolmeen eri tapaan: tunteita ilmaisevaan kosketukseen, aistilliseen kosketukseen ja seksuaaliseen kosketukseen. Mikäli suhteessa ei ole kaikkia kolmea näistä, suhde ei hänen mukaansa voi olla täysin toimiva. Erilaisten kosketusten avulla kumppanit voivat ilmaista toisilleen kaiken rakkaussuhteelle tärkeän, välittämisen, kiintymyksen, läheisyyden, mielihyvän ja intohimon.

Tunteita ilmaiseva kosketus luo turvallisuutta ja hyvää oloa. Kun kumppanit eivät koske toisiaan hellästi he menettävät hellyyden ja välittämisen tunteet. Jos tunteita ilmaiseva kosketus puuttuu, mutta seksuaalista kosketusta on, kumppani saattaa kokea, ettei häntä rakasteta tai hän voi kokea olevansa pelkkä seksiobjekti.

Tunnetta ilmaisevat kosketukset ovat kiintymyksen ja hellyyden osoituksia, halauksia, silittelyä, käden pitämistä olkapäillä, käsi kädessä olemista, pusuja, halauksia, hiusten silittämistä, toista vasten painautumista.

Ne, jotka koskettavat kumppaniaan pelkästään tunnetta osoittavasti, ovat ensisijaisesti seuralaisia, eivät rakastajia. Kuin olisi kämppiksen, siskon tai veljen kanssa. Silloin voi tuntea olonsa hyvinkin rakastetuksi, muttei seksuaalisella tavalla haluttavaksi. Suhdetta voi jatkaa vuosia samalla tavalla, mutta on todennäköistä, että suhteeseen liittyy hiljaista tyytymättömyyttä tai kätkettyä seksuaalista halua.

Aistillinen kosketus tuo mielihyvää ja rentouttaa. Aistillisen kosketuksen puute saattaa vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Aistillisen kosketuksen puute erottaakin usein huonon seksin hyvästä seksistä. Ilman aistillista kosketusta seksi saattaa olla pelkkää tylsää toimintaa, jonka seurauksena puolestaan voivat olla mm. orgasmivaikeudet. Moni nainen sanoo saavansa orgasmin vain jos seksiin kuuluu myös aistillista kosketusta.

Kun tunteita osoittava koskettaminen on luonut kumppaneiden välille välittämisen ilmapiirin ja tuonut kumppanit lähelle toisiaan, voivat aistilliset hyväilyt sytyttää seksuaalisen halun. Koska aistilliseen koskettamiseen ei kuulu kiire eikä tavoitteeseen pyrkiminen, voitte kokea sen erityisen voimakkaana tapana ilmaista välittämistä toisillenne. Sukupuolielimet eivät ole pääosassa, eikä päämäärä ole seksuaalinen kiihottuminen, vaikka niin voikin samalla käydä. 

Seksuaalinen kosketus sytyttää intohimon ja purkaa estoja. Seksuaalinen kosketus antaa kumppaneille vahvistuksen heidän vetovoimastaan seksuaalisina olentoina. Seksuaalinen kosketus sisältää toisen koskettamisen kaikkein erogeenisimmältä alueelta, sukuelimistä. Aistillisen ja seksuaalisen kosketuksen välinen hienoinen ero onkin päämäärä. Seksuaalisen kosketuksen tavoite on tuottaa ne fysiologiset muutokset, joita kiihottumiseen tarvitaan, saada kumppani syttymään seksiä varten. Seksuaalinen kosketus saattaa huipentua orgasmiin, tai sitten ei.

Joskus rakastajan tapa koskettaa voi olla sellainen, ettei se sovi sinulle ja tyydytä sinua seksuaalisesti. Tapa koskettaa voi siis myös olla turn off. Mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi kaikille. De Villers listaa joitakin tällaisia intohimon yleisimpiä sammuttajia, joita hänen haastattelemansa pari ovat listanneet:
 • Seksuaalinen kosketus, joka alkaa liian pian. Ennen kuin kysytään kuulumisia tai osoittamatta hellyyttä muulla tavoin
 • Mekaaninen seksuaalinen kosketus. Rutiininomainen koskettaminen
 • Tunnusteleva seksuaalinen kosketus. Hapuilu ja epävarmuus kosketettaessa
 • Seksuaalinen kosketus, joka jättää aistillisen kosketuksen väliin ja suuntautuu vain muutamaan paikkaan kehossa: "Joskus tuntuu, että olen vain pari tissejä, vaikka tiedän, että hän rakastaa minua."
 • Seksuaalinen kosketus, joka ei ole molemminpuolista: "Minusta on ikävää, kun hän on niin passiivinen; tuntuu kuin hän suostuisi rakasteluun vain minun takiani."
 • Seksuaalinen kosketus joka on liian karkeaa, tai liian hellävaraista
De Villersin kirjassa on erilaisia harjoituksia kaikista kolmesta eri koskettamisen tavasta. Tunteita ilmaisevan kosketuksen harjoitukset (3 kpl) ovat kysymyssarjoja, joihin kummankin suhteen osapuolen tulisi vastata. Tavoitteena on ymmärtää, minkälaisia tunnetta ilmaisevia kosketuksia kumppanit haluaisivat toisiltaan sekä syventää läheisyyden tunnetta ja luottamusta suhteen osapuolten välillä.

Aistillisen koskettamisen harjoitusten (3 kpl) perusperiaatteena puolestaan on vuorottelu. Antamisen ja saamisen opetteleminen vuorotellen, syventyminen kokemaansa mielihyvään ja toisaalta omien tunteiden ilmaiseminen pelkän kosketuksen avulla.

Vinkkeinä aistillisen kosketuksen harjoituksiin De Villers listaa mm. seuraavia asioita:
 • Kosketelkaa toisianne aistillisesti aina kuin se on olosuhteiden puolesta mahdollista. Joko spontaanisti tai suunnitellusti. 
 • Älkää koskaan kiirehtikö, aistillisen koskettamisen harjoitusten tulisi kestää noin 30 minuuttia.
 • Päättäkää etukäteen rakasteletteko vai ette. Pitäkää päätöksestä kiinni. Vastustakaa houkutusta, jos olette sopineet, ettette rakastele, sillä voitte oppia näin paremmin nauttimaan kaikista aistimuksistanne.
 • Päättäkää roolit etukäteen. Jos toinen on vaikkapa väsynyt tai alakuloinen, voitte keskittyä koskettamaan vain häntä. Tai vuorotella.
 • Käyttäkää öljyä tai kosteusvoidetta vähentämään kitkaa
 • Puhukaa toisillenne mahdollisimman vähän
 • Pitäkää mielessä, että aistillinen kosketus on kevyt ja hyväilevä, ei hierova. Hieronnan paine voi turruttaa ihon. Kevyt hyväily tuottaa suurempia aistimuksia, koska se aktivoi hermoja eikä lihaskudosta.

Seksuaalisen kosketuksen harjoitukset (samoin 3 kpl) perustuvat myös vuorotteluun. Vinkkinä seksuaalisen kosketuksen kokemusten laajentamiseen De Villers kehottaa hidastamaan sillä kipinän elossa pitäminen on sitä, että luodaan odotusta ja kiihkeää halua ennen seksuaalista toimintaa ja sen aikana. Liikkeiden hidastaminen antaa myös mielelle tilaisuuden ennakoida seuraavaa mielihyvän aaltoa. Tämä myös tukee sitä ajatusta, että aivot ovat tärkein sukupuolielimemme, vaikka iho onkin niistä suurin. Hidastaminen voi myös johtaa parempaan seksiin. Hermopäät saattavat turtua liiasta ärsytyksestä, jos kosketus on liian voimakas tai nopea.

Mikäli jompikumpi suhteen osapuolista kokee suhteessa "koskettamisen nälkää", luultavasti joku edellä mainituista koskettamisen tavoista puuttuu, tai sitä on liian vähän. Arjen kiireet voivat myös vaikuttaa koskettamisen vähyyteen. Koska koskettaminen lisää oksitosiinin tuotantoa, se samalla syventää suhdetta, vähentää pelkoa, lisää luottamusta ja kiintymystä välillänne. Mitä enemmän kehossamme on oksitosiinia, sitä vähemmän tunnemme stressiä, masennusta tai ahdistusta. Koskettakaa siis toisianne monin tavoin ja parannatte siten omaa hyvinvointianne sekä suhdettanne muutenkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti