lauantai 17. tammikuuta 2015

Itsetunnon vaikutus seksielämään

Sillä kuinka puoleensavetäviksi koemme itsemme, voi olla paljonkin vaikutusta seksielämään. On helpompaa rentoutua sängyssä ja nauttia toisen ihmisen läheisyydestä, jos pitää itseään kauniina tai jos on varma vetovoimastaan kumppaniinsa nähden.

Valitettavasti vallitseva yhteiskunta ei tue hyvän itsetunnon kehittymistä juuri millään tavoin. En tunne yhtään naista, joka olisi täysin tyytyväinen omaan kehoonsa. Jos vaikkapa kahdeltakymmeneltä naiselta kysytään muuttaisivatko he kehostaan jonkun kohdan, jokainen nimeään varmasti ainakin yhden. Minäkin, vaikka omaan ns. hyvän itsetunnon.

Itsetunnon parantaminen ei ole helppoa, koska vallitsevan kauneusihanteen mukaan kaunis nainen on hoikka, timmissä kunnossa oleva, rypytön ja selluliititon malli, jolla on isot rinnat. Näitä kauneusihanteen mukaisia naisia me kaikki näemme jatkuvana virtana televisiossa, elokuvissa, mainoksissa ja lehdissä. Fakta on kuitenkin se, että etenkin valokuvissa mallien ulkonäköä on lähes aina paranneltu Photoshopilla. Tapa on niin yleinen, että suomen kielessä on sille oma verbinsäkin, "photoshopata".  Moni ulkonäkötyöläinen myös harjoittaa epärealistista elämäntapaa, syöden minimaalisesti ja liikkuen määriä joka ei arjessaan kiireiselle tavalliselle ihmiselle välttämättä ole edes mahdollinen. Moni ulkonäöllään itsensä elättävä on myös käynyt kosmeettisessa leikkauksessa.

Kauneusihanteet ovat vaihdelleet paljon vuosisatojen aikana. Fakta on myös se, ettei meistä suurin osa hae itselleen mallin näköistä kumppania. Muun muassa minä itse pidän ihan tavallisista, kurvikkaista suomalaisnaisista, sellaisista, joissa on kiinnipidettävää ja kehon kaaria hyväiltäväksi asti. Kehonsa kanssa sinut oleva kurvikas nainen on "kuuma". Moni tuntemani lesbonainen on samaa mieltä.

Kuinka itsetuntoa sitten voisi parantaa? Asiaa vähintäänkin sivutaan jokaisessa seksiin liittyvässä kirjassa, jonka olen lukenut. Joissakin neuvotaan aloittamaan kuntoilu. On totta, että kuntoilu voi parantaa itsetuntoa, mikäli huono itsetunto johtuu esimerkiksi liikakiloista. Mielestäni kuntoilu ratkaisuna huonoon itsetuntoon on kuitenkin vain laastari haavan päälle. Kestävin ratkaisu olisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, ryppyineen, selluliitteineen, jenkkakahvoineen, roikkuvine tisseineen päivineen. Yksinkertaisesti siksi, että kauneusihanteen mukainen kauneus ei ole ikuista. Me kaikki vanhenemme joskus.

Olen ollut omissa parisuhteissani onnekas, sillä minulla on ollut pariinkin eri otteeseen kumppani, joka on kehunut ulkonäköäni hyvin aktiivisesti, vaikka olen omasta mielestäni ihan tavallisen näköinen. Vielä parikymppisenä itsetuntoni oli samaa luokkaa kuin muidenkin sen ikäisten naisten. Näin lähes pelkästään virheitä ja puutteita katsoessani peiliin. Silloinen kumppanini oli kuitenkin erittäin hyvä ilmaisemaan viehätysvoimaani hänen suhteensa sekä sanoin, että non-verbaalisin keinoin. Pari ensimmäistä vuotta intin mielessäni aina vastaan kun hän sanoi minua kauniiksi tai seksikkääksi tai kehui jotakin kohtaa minussa. Hän kuitenkin jatkoi kehumista vuosi toisensa jälkeen ja pikkuhiljaa aloin uskoa niihin itsekin. Kiloja kertyi niinä vuosina yli 20 lisää, mutta se ei vaikuttanut hänen mielipiteeseensä minusta millään tavalla.

Sen vuoksi, että omat kokemukseni asiasta ovat hyviä ja oma itsetuntoni on parantunut erityisesti juuri rakastavien parisuhteiden seurauksena sen jälkeenkin, suosittelen lämpimästi oman kumppanin kehumista lääkkeeksi mahdollisiin itsetunto-ongelmiin. Jokainen meistä haluaa kokea olevansa haluttava. Kerro se kumppanillesi omin sanoin, ole aito. Kerro, mikä kohta hänessä on sinusta erityisen seksikäs tai kaunis. Sano hänen rintojensa olevan ihanat. Kerro hänen tuoksuvan hyvältä ja maistuvan hyvältä. Kerro hänen olevan "pantavan ihana". Niillä sanoilla, jotka ovat sinulle luontevia. Sano ääneen ne positiiviset asiat, jotka hänen kehossaan pidät, mitä tahansa ne ovatkin. Ulkonäköön liittyvät kommentit eivät ole merkki pinnallisuudesta ja ne voivat myös vähitellen myös saada hänet näkemään itsensä muiden ihmisten silmin.

Vaikka omalla kohdallani kumppaneideni kehuilla onkin ollut itsetunnon paranemisen kannalta huomattavasti isoin merkitys, muitakin keinoja itsetunnon parantamiseen ja itsekriittisyyden vähentämiseen on. Lukemassani kirjallisuudessa esimerkiksi seuraavia:

Kuva: http://www.peterpaulrubens.org - Venus at a Mirror
  • Riisuudu alasti, katso itseäsi peilistä ja mieti mitä näet. Älä kritisoi itseäsi ja yritä unohtaa ne ihanteet, joiden mukaisilta sinun "pitäisi" näyttää. Kehu ääneen niitä piirteitä, joista itsessäsi pidät.
  • Mieti, mistä negatiiviset ajatuksesi ovat alun perin peräisin.
  • Kirjoita lista asioista, joista itsessäsi pidät. Säilytä lista ja täydennä sitä ajan kanssa. Näytä lista kumppanillesi.
  • Kun joku seuraavan kerran kehuu ulkonäköäsi, ota kohteliaisuus vastaan. Usko se, äläkä intä mielessäsi (tai ääneen) vastaan tai keksi tekosyitä kyseiselle kohteliaisuudelle. Hän näkee sinut niin. Se on hänen mielipiteensä sinusta. Anna muiden arvostaa itseäsi. Kyseinen henkilö pitää ulkonäöstäsi.
  • Puhu ulkonäköpaineistasi jonkun läheisen ystäväsi kanssa. Kertokaa toisillenne mitkä piirteet teidän mielestänne ovat kauniita tai seksikkäitä toisessa. Saatat yllättyä positiivisesti kuullessasi millaisena ystäväsi sinut näkee.
  • Kun menet seuraavan kerran johonkin paikkaan, jossa on alastomia tai vähäpukeisia naisia, katso ympärillesi. Meitä on monen muotoisia ja -näköisiä. Arvosta näkemääsi, kaikkia muotoja ja kokoja. Älä arvostele, vertaile tai tuomitse. Yksi syy ulkonäkökriittisyyteemme on se, ettemme näe todellisuutta ympärillämme. Käsityksemme kauneudesta on vääristynyt, koska se on pitkälti photoshopattujen mallien jne. värittämä. Suurin osa naisista ei näytä mallikaunottarilta. Varsinkaan alasti.
  • Voit myös pyytää kumppaniasi kertomaan mistä piirteistä sinussa hän pitää, mikäli hän ei muista sitä kovin usein kertoa.
  • Mikäli olet epävarma oman pimppisi ulkonäöstä, muista että niiden ulkonäössä on isoja eroja eikä voi sanoa, että mikään pimppi olisi ainoa oikeanlainen. On hyvin tavallista, että esimerkiksi häpyhuulet ovat "eri paria". Aivan kuin rinnatkin. Toinen on usein toista isompi. Käy esimerkiksi Large Labia Project-sivustolla katsomassa minkälaisia niitä on.
  • Mikäli haluat, voit vielä kokeilla tehdä pieniä muutoksia ulkonäköösi. Vaihtaa kampausta tai tyyliä.
  • Jos kärsit syömishäiriöstä, hae apua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti