lauantai 10. tammikuuta 2015

Hyvän seksin resepti?

Mitä tarvitaan hyvään seksielämään, tai sen parantamiseen? Aineksia on useita, mutta ainakin seuraavia tarvitaan:
  1. reilusti motivaatiota ja kiinnostusta
  2. hyppysellinen itsetuntemusta
  3. kukkurallinen avoimuutta
  4. aimo annos kuuntelutaitoja
  5. sopivat "kemialliset" olosuhteet
Motivaatio on seksielämän kannalta omasta mielestäni kaikkein tärkein asia. Jos seksielämän parantamiseen ei ole kiinnostusta tai halua, ei ihme, jos se on yksitoikkoista, tylsää tai samanlaisena toistuvaa. Oman kokemukseni mukaan usein riittää, jos toinen osapuoli on motivoitunut ja saa kumppaninsakin kiinnostumaan. Joillekin kiinnostus syttyy vasta konkreettisten ehdotusten ja kumppanin aktiivisuuden kautta. Kiinnostusta ja motivaatiota tarvitaan myös itse seksin aikana. Yhden yön juttujen ja vakituisen seksisuhteen suurin ero onkin mielestäni usein juuri tässä. Harva panostaa yhden yön tuttavuuden miellyttämiseen samalla lailla kuin rakastamansa kumppanin rakastelemiseen, koska hyvä syy puuttuu. Yhden yön tuttavuuteen ei ole välttämättä tarvetta tehdä vaikutusta. Motivaation kautta pystyy myös vaikuttamaan reseptin muihin neljään ainesosaan.

Itsetuntemuksella tarkoitan oman anatomian ja omien mieltymysten tuntemista. Seksielämän laatuun voi vaikuttaa perehtymällä siihen mistä itse pitää. Jos ei tiedä mistä itse pitää, ei sitä osaa kumppanillekaan kommunikoida. Apuna itsetuntemuksen parantamisessa voi käyttää fantasioimista, sooloseksiä, tai vaikkapa lukea seksiin liittyvää kirjallisuutta saadakseen siten ideoita tai ajatuksia asioista, joita ei vielä ole tullut kokeilleeksi ja jotka saattaisivat olla kiinnostavia ainakin kokeiluina.

Avoimuudella tarkoitan mm. halua kokeilla uusia juttuja. Ideoita tähänkin voi saada perehtymällä lesboseksiä käsittelevään kirjallisuuteen (mikäli vastaava heteroille suunnattu kirjallisuus ei kiinnosta). Avoimuudella tarkoitan myös ennen kaikkea rohkeutta puhua kumppanille omista toiveista, niistäkin, joista on vaikea puhua ja jotka ehkä vähän nolottavatkin. Kumppanisi ei osaa lukea ajatuksiasi, joten jos et itse kerro mitä haluat, on epätodennäköistä, että hän sen ihan itse keksii, ainakaan kovin nopeasti.

Kuuntelutaidoilla tarkoitan aitoa halua kuulla ja kuunnella kumppanin toivomuksia sekä tahtoa pitää huolta hänen seksuaalisista tarpeistaan. Kumppanisi on hankala kokea omaa seksielämäänsä hyväksi tai loistavaksi, mikäli keskityt sängyssä ensisijaisesti vain omaan tyytyväisyyteesi.

Sopivilla olosuhteilla tarkoitan ennen kaikkea kahdenkeskistä aikaa. Jos olette molemmat esimerkiksi vuorotöissä eri aikoina, jompikumpi matkustaa paljon työn takia tai kohtaatte muuten vaan harvoin kahden kesken, seksielämänne ei ainakaan parane tai kehity yhtä paljon kuin se kehittyisi, mikäli teillä olisi enemmän aikaa toisillenne. Myöskin stressi, työstä tai harrastuksista johtuvat kiireet, raha- yms. huolet, sairaudet jne. voivat vaikuttaa seksielämään epäsuotuisasti.  Joihinkin edellä mainituista on hankalaa, vaikea tai jopa mahdotonta vaikuttaa, mutta joskus voi olla kyse myös priorisoinnista. Mikäli seksi ei suju ja olette molemmat olleet siihen tyytymättömiä jo pidemmän aikaa, on ehkä hyvä miettiä, olisiko joku konkreettinen ajankäyttöön liittyvä asia, johon voisitte vaikuttaa - mikäli katsotte syyn olleen osin ajankäytännöllinen. Hyvä idea voi olla vaikkapa raivata tilaa kalenteriin. Järjestää "treffit" säännöllisesti, jolloin keskitytte illan ajan pelkästään toisiinne.

Edellä mainitut ovat luultavasti suurimmalle osalle meistä itsestäänselvyyksiä, mutta kyseisestä tarkistuslistaa voi käyttää sen tarkistamiseen minkä vuoksi yhteinen "kohokas" on viime aikoina lässähtänyt. Kirjoitan kustakin näistä aiheista lisää kun aikaa on enemmän.

Kuva blogista Seasons & SuppersEi kommentteja:

Lähetä kommentti