lauantai 31. tammikuuta 2015

Esileikin merkitys seksissä

Esileikistä (seksistä erillisenä osana) on kirjoitettu lesboille suunnatuissa seksioppaissa suhteellisen vähän. Syynä lienee se, että toisin kuin usein heteroseksissä, penetraatio ei ole naisten välisen seksin tavoite. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että esileikistä ei olisi kirjoitettu. Esileikistä, "foreplay" ei vaan useimmiten ole lesboille suunnatuissa oppaissa erillistä "lukua" sillä koskettamisesta, suutelemisesta ja muusta on kirjoitettu muutenkin paljon. Kuten eräs The New Lesbian Sex Bookiin haastatelluista naisista sanoi: "Naisten kanssa esileikki ei ikinä lopu. Vanha 'ykköspesä, kakkospesä'-ajattelu ei näytä olevan merkityksellinen naisten kanssa".

Sanalla esileikki voidaankin tarkoittaa hyvin erilaisia asioita riippuen siitä, keneltä asiasta kysyy. Jos lähdetään liikkeelle sanakirjojen määritelmistä, jo pelkästään ne vaihtelevat paljon.

Suomalaisen Kielitoimistomme sähköisessä sanakirjassa "esileikki" määritellään seuraavasti:
  • "yhdyntää edeltävä sukupuolinen kiihotus."
Urban Dictionaryn suosituin määritelmä "foreplaylle" on:
  • "touching/kissing/licking each other in a stimulating manner, in order to become "turned on" before having actual sex."
Collins English Dictionaryssä "foreplay" tarkoittaa seuraavaa:
  • "mutual sexual stimulation preceding sexual intercourse"
Merriam Websterin mukaan "foreplayn" merkityksiä seksiin liittyen on kaksi:
  • "sexual actions (such as kissing and touching) that people do with each other before they have sex"
  • "erotic stimulation preceding sexual intercourse"
Tiukimpien määritelmien mukaan esileikki olisi siis yhdyntää edeltävä toiminta (aion lähettää aiheesta palautetta Kotukselle). Koska yhdynnäksi usein lasketaan lähinnä peniksen ja vaginan välinen sellainen, "yhdyntää edeltävä kiihotus" on määritelmänä mielestäni turhan ahdas. Suosikkini onkin englanninkielisestä Wikipediasta löytyvä varsin laaja määritelmä (31.1.2015 sitaatti):
 
"Foreplay can begin with one person indicating in some manner to another person a desire to engage in a sexual activity with that other person. Any act that creates and enhances sexual desire, interest, stimulation or arousal in a sexual partner may constitute foreplay. An indication of sexual desire can be through physical intimacy, such as kissing, touching, embracing or nibbling the partner. Mental engagement can also create sexual interest, such as flirting, talking, whispering or teasing. It may, for example, be a non-physical gesture that indicates sexual availability. Sexual interest can be indicated and created by nudity, such as by one partner stripping, or by wearing sexually suggestive clothing, or by creating a romantic, intimate, or overtly sexual atmosphere. The manual or oral touching of an erogenous zone may indicate sexual interest, as does an intimate kiss on the mouth, breasts, stomach, buttocks, back and inner thighs or other areas of the body. A passionate or French kiss commonly indicates sexual interest, as does any removal of a partner's clothing.

Verbally, foreplay may include compliments, subtle comments with double entendre, and intimate conversations. Non-verbally, foreplay can include provocative clothing, suggestive postures and motions, preening gestures, winking, licking or biting one's lips, standing inside a partner's personal space, and holding a gaze longer than would be expected from only a casual interest."


Seksissä ylipäätään käy harvoin niin, että pari etenisi suoraan varsinaiseen seksiin (ja tarkoitan tällä nyt sukuelinten koskettamista kiihottamismielessä) ilman minkäänlaista esileikkiä ennen suoraa seksuaalista kanssakäymistä. Tavallisesti esileikkiin kuuluukin esimerkiksi suutelemista sekä erilaisia hyväilyjä ja/tai tuhmaa tai tunnelmaa virittävää puhetta, joista kirjoitin jo aikaisemmin.

Esileikiksi voidaan lukea myös flirtti, tuhmat tekstiviestit tai vihjailevat puhelut, pornon katsominen yhdessä, roolileikit tai kumppanille strippaaminen. Ylipäätään kaikki mikä lisää kiinnostusta seksuaaliseen kanssakäymiseen ja kiihottumista seksiä haluavien osapuolten välillä.

Lukuisat psykologit ja terapeutit korostavat esileikin merkitystä seksin kannalta. Sen on sanottu jopa olevan seksuaalisen kanssakäymisen tärkein osa-alue.  Seksioppaissa esileikin on, vahvasti yleistäen, sanottu kuuluvan jokaisen naisen seksuaalisiin tarpeisiin - vaikka on naisia, jotka eivät esileikeistä perusta. Esileikkien on sanottu myös helpottavan voimakkaampien, tai useiden peräkkäisten, orgasmien saamista.

Michael Castelman, eräs suosikkiseksibloggareistani, nimittää esileikkiä, "foreplay" mieluiten "loveplayksi", eli rakkausleikiksi, korostaen kehon ja ihon koskettamisen merkitystä nautinnon kannalta. Hänen mukaansa aloittelijat eroavat kehittyneistä rakastajista siinä, että noviisit keskittyvät Castelmanin mukaan naisen rintoihin ja sukuelimiin sen sijaan, että ymmärtäisivät kehon jokaisen neliösenttimetrin potentiaalin nautinnollisuuden leikkikenttänä.

Mikäli siis sinulla ja kumppanillasi on tapana skipata esileikki, seksielämästänne on tullut yksitoikkoista tai jompikumpi kärsii orgasmi- tai kostumisongelmista, ratkaisu voi olla kestoltaan pidempi tai tyypiltään erilainen esileikki. Esimerkiksi seuraava terapeutti Lisa Thomasin ehdottama harjoitus:

  1. Suudelkaa viisi minuuttia hitaasti ja nauttien. Suuteleminen edesauttaa kiihottumista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä vähentää huolia ja pelkoja.
  2. Vuorotelkaa antajina ja vastaanottajina. Saatte samalla tilaisuuden keskustella siitä minkälaisesta kosketuksesta pidätte ja parannatte sitä kautta kumppanin kehon tuntemista
  3. Antakaa palautetta toisillenne. Kertokaa toisillenne mikä tuntuu hyvältä, joko sanoin tai äänin.
  4. Katsokaa toisianne silmiin seksin (tai esileikin) aikana. Monet kokevat sen voimakkaaksi yhteenkuuluvuutta lisääväksi asiaksi.
  5. Kokeilkaa uusia asioita. Esimerkiksi erilaista valaistusta, uutta asentoa, liukasteen käyttöä tai seksileluja, jotka stimuloivat paitsi kehoa, myös mieltä.
Muita ehdotuksia tunnelman virittäjiksi ja esileikin osiksi: yhdessä alasti nukkuminen, kumppanin silmien sitominen ja koskettaminen (muulta kuin hävyn alueelta), sitominen (bondage), tuhmat tekstiviestit tai puhelut, häpykarvojen ajeleminen yhdessä (tai toiselta), yhteinen suihku tai kylpy, seksikkäiden alusvaatteiden käyttäminen, musiikin käyttäminen tunnelman luojana, kumppanin hemmottelu hieronnalla, herkullisilla ruoilla tai juomilla, epätavallinen ei-arkinen rakastelupaikka (esimerkiksi hotellihuone).

Kuten seksissä muutenkin, kumppanin tunteminen on olennaisen tärkeätä myös esileikissä. Jos et tiedä mikä on hänen mielestään turn off ja mikä turn on, lupaavasti alkanut tilanne voi joko voimistua tai latistua. Kysy siis mistä kumppanisi pitää, ja kerro mistä itse pitäisit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti