sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Naisen anatomiaa osa 4 - Suurimmat sukupuolielimet

Naisen suurin sukupuolielin on luonnollisesti iho. Käsittelen tässä blogipostauksessa myös aivojen ja hormonien merkitystä seksuaalisen nautinnon kokemisessa.

Iho

Ihon alueita, joiden koskettelu ja hyväileminen tuottaa mielihyvää kutsutaan erogeenisiksi alueiksi. Erogeenisiä alueita naisilla ovat esimerkiksi huulet, kaula, niska, korvalehdet, kyynärtaipeet, ristiselkä, napa, pakarat, reisien sisäpinnat, polvitaipeet ja nännit sukupuolielinten lisäksi. Näiden erogeenisten alueiden koskettelu lisää oksitosiinin erittymistä aivolisäkkeessä. Oksitosiini puolestaan herkistää naisen ihoa ja kovettaa nännejä, sekä lisää nännien, emättimen ja ulkoisten sukupuolielinten tuntoherkkyyttä.

Hormonit

Hormonien vaikutus seksiin on varsin moniulotteinen ja koska moni niistä vaikuttaa toistensa määriin verenkierrossamme, myös hiukan hankala ymmärtää. Koska hormonitasot voivat kuitenkin olennaisesti vaikuttaa sekä halukkuuteen, kiihottumiseen että nautinnon kokemiseen, käyn seuraavassa lyhyestä läpi tärkeimmät seksiin liittyvät hormonit (lähteinä Duodecimin Seksuaalisuus sekä Kari Heusalan Naisen seksuaalisuus)

Estrogeeni

Estrogeenit toimivat keskushermoston virittäjänä. Estrogeeni vaikuttaa emättimen seinämän paksuuteen ja emättimen kostumiseen sekä parantaa sukupuolielinten kosketusherkkyyttä. Estrogeenin vaikutuksesta verisuonet laajenevat ja emättimen ja klitoriksen verenvirtaus lisääntyy.

Estrogeenin määrää elimistössä lisäävät mm. oksitosiini, krooninen alkoholismi, krooninen maksasairaus, ylipaino sekä soijatuotteet. Soijan on todettu olevan hyvä estrogeenin lähde, joten sitä suositellaan erityisesti naisille, joiden oma estrogeenin tuotanto on vaihdevuosien tai laihuuden takia vähäistä.

Vähärasvainen ja kuitupitoinen ravinto vähentävät estrogeenin vaikutusta. Estrogeenimäärän väheneminen esimerkiksi imetysaikana, hormonaalisen ehkäisyn vuoksi, munasarjojen poiston jälkeen tai vaihdevuosina voi puolestaan aiheuttaa seksuaalisen halun vähenemistä, yhdyntäkipuja, ongelmia orgasmin saamisessa sekä vähentynyttä kosketus- ja reaktioherkkyyttä.

Testosteroni

Testosteronia tarvitaan seksuaaliseen kiihottumiseen ja halukkuuteen. Naisilla testosteronin eritys tapahtuu munasarjoissa ja osittain myös lisämunuaisissa. Testosteroni on aktivoiva, itseluottamusta ja -tietoisuutta lisäävä hormoni. Testosteronin määrä nousee hetkellisesti alkoholin nauttimisen seurauksena, joten alkoholin kohtuullinen nautiskelu voi lisätä seksuaalista halukkuutta. Testosteronin määrää kasvattavat myös voittaminen, seksin ajatteleminen ja harrastaminen, lihan syöminen sekä fyysinen harjoittelu. Luonnostaan sen määrä elimistössä on korkeimmillaan aamuisin. Testosteronin määrää puolestaan laskevat stressi, häviäminen ja kasvisruokavalio.

Serotoniini

Serotoniini on hermovälittäjäaine, jolla on suuri vaikutus tunteisiimme ja esimerkki siitä, kuinka eri hormonit vaikuttavat toisiinsa. Serotoniiniarvojen laskiessa testosteronitasot kohoavat ja päinvastoin. Serotoniini tasapainottaa tunne-elämää, saa meidät voimaan hyvin ja tuntemaan iloa. Serotoniini ehkäisee masennuksen ja paniikin syntymistä. Serotoniinivaje puolestaan saa aikaan vastakkaisia reaktioita, mieli on masentunut ja ailahteleva. Serotoniinivaje saa meidät myös himoitsemaan hiilihydraattipitoista naposteltavaa, kuten karkkia.

Seksissä serotoniini lisää hermopäätteiden herkkyyttä ja saa siten aikaan ihon tuntoherkkyyden lisääntymistä. Näin ollen se myös edistää seksuaalista herkkyyttä ja kiihottumista. Jopa niin paljon, että voi aiheuttaa spontaanin orgasmin.

Serotoniini siis luo seksille otollisen olotilan, mutta jos serotoniinitasot ovat pitkään korkealla, se lopulta vähentää seksuaalista innostusta ja aistiherkkyyttä sekä vaikeuttaa orgasmin saamista. Serotoniinin katsotaankin hetkellisen innostuksen jälkeen itse asiassa vähentävän seksuaalista halukkuutta.

Serotoniininkin määrään voidaan vaikuttaa. Serotoniinitasoja voi nostaa esimerkiksi lähtemällä luontoon kävelemään, venyttelemällä, lukemalla tai hiljentymällä. Myös hiilihydraattipitoinen ruoka vaikuttaa elimistömme serotoniinin määrään, koska se sisältää serotoniin eritystä lisäävää tryptofaania. Hyviä tryptofaanin lähteitä ovat mm. kokojyväviljat, pasta, peruna, tortillat, leipätuotteet, riisi, hedelmät ja sokeri. Serotoniinitasoja puolestaan alentavat valonpuute, laihdutuskuurit, fenyylialaniini (jota on esim. keinotekoisissa makeutusaineissa). Serotoniiniarvojen on havaittu olevan matalimmillaan pimeään vuodenaikaan. Alhaisten serotoniiniarvojen on puolestaan havaittu lisäävän naisissa sadomasokistisia fantasioita, pakonomaista itsetyydytystä sekä vapaita sukupuolisuhteita.

Dopamiini

Dopamiini on kiihdyttävä välittäjähermoaine, kiihdyttäen hermoimpulssien kulkua neuronilta toiselle. Dopamiini ei pelkästään lisää aktiivisuuttamme, vaan myös kasvattaa libidoamme ja saa meidät haluamaan nautinnollista seksiä. 

Dopamiini on myös erilaisiin riippuvuuksiin liittyvä hormoni. Voimakas aerobinen liikunta kuluttaa dopamiinia ja johtaa hetkelliseen dopamiinivajeeseen aivoissa. Tämä puolestaan saa aikaan voimakkaan rentoutuneisuuden tunteen henkilöille, joiden dopamiinitasot ovat korkeat. Vaikutus on kuitenkin lyhytaikainen, ja henkilölle tulee pian taas tarve lähteä liikkumaan ja rentoutumista kokeakseen.

Liikunnan lisäksi dopamiinia vapautuu jännittävissä tilanteissa, riskinotossa ja seksuaalisessa kanssakäymisessä. Ravinnollakin on merkitystä johtuen siitä, että dopamiinia tuotetaan tyrosiini-nimisen aminohapon kautta. Tyrosiinia puolestaan sisältävät kaikki proteiinipitoiset ruoat. Esimerkiksi pihviateria kohottaa dopamiinitasoja ja voi siten lisätä seksuaalista halukkuutta. Vaikutus alkaa 10-30 min sisällä ruoan nauttimisesta. Yhdessä alkoholin (esim. viini) testosteronia nostavan vaikutuksen kanssa, hyvällä ateria voikin olla seksuaalista halukkuutta kasvattava vaikutus.

Oksitosiini

Aivojen hypotalamuksessa erittyvää oksitosiinia syntyy kosketuksen seurauksena. Oksitosiinin ansiosta kosketus tuntuu hyvältä. Mitä enemmän meitä kosketaan, sitä enemmän kosketusta haluamme. Oksitosiinin tehtäviin kuuluvat myös stressin, depression ja hermostuneisuuden ehkäiseminen.

Oksitosiinin merkitys korostuu erityisesti naisilla, sillä sen vaikutus on sidoksissa estrogeeniin. Estrogeeniarvojen ollessa alhaiset oksitosiininkin vaikutus on heikompi. Oksitosiinin on myös huomattu valmistavan naista seksiin, herkistävän naisen ihon kosketukselle ja tehostavan kiihottumista. Se myös saa aikaan emättimen ja nännien tuntoherkkyyden lisääntymisen. Oksitosiinin ansiosta kohtu supistelee orgasmin aikana ja orgasmi saavuttaa intensiteettinsä. Oksitosiinin määrän on havaittu kohoavan 3-5 kertaiseksi juuri ennen orgasmia.

Esileikeillä, alkulämmittelyllä onkin suuri merkitys seksuaalisen nautinnon kannalta. Erogeenisten alueiden, erityisesti nännien hyväily ja sukupuolielinten hellä käsittely parantavat seksuaalista nautintoa ja edesauttavat kiihottumista. Oksitosiini on myös kiintymyshormoni ja sillä on parisuhdetta vahvistava vaikutus.

Oksitosiinin määrää nostavat koskettelu, emättimen ja kohdunkaulan venyminen, sukuelinten koskettelu ja asetyylikoliini, joka toimii kiihottavana väliaineena monissa keskushermoston ja kaikissa ääreishermoston synapseissa. Oksitosiinin eritystä puolestaan vähentävät alkoholin käyttö sekä estrogeenin ja koskettelun vähyys.


Feromonit

Ihmisen erittämät feromonit näyttävät olevan tärkeitä seksuaaliselle kanssakäymiselle ja halukkuudelle. Feromonit ovat aineita, joita eritämme ja jotka toinen henkilö aistii, vaikuttaen jälkimmäisen henkilön käytökseen. Feromonit voivat olla miellyttäviä tai vastenmielisiä. Feromoneja aistiva solukko on erilaista kuin hajuaistin, eikä feromoneja välttämättä havaitakaan tuoksuina. Ihmisen erittämiin feromoneihin vaikuttavat myös perimän lisäksi kuukautiskierron vaihe ja ikä. Naiset aistivat toistensa feromoneja ja toisilleen läheisten naisten kuukautiskierto voi synkronoitua feromonien vaikutuksesta. Feromonien on todettu vaikuttavan ainakin parinvalintaan, seksuaaliseen motivaatioon, seksuaaliseen haluttavuuteen ja viehättävyyteen, seksuaaliseen aktiivisuuteen ja lähisukulaisten seksuaaliseen karttamiseen.

PEA

PEA eli fenyylietyyliamiinia on mm. suklaassa. PEA:n määrä kohoaa meissä myös silloin kun olemme rakastuneita ja sitä kutsutaankin rakkauden molekyyliksi. Hullaantumisen tunne johtuu siitä, että PEA on amfetamiinin luonnollinen vastine.

Myös romanttisen tarinan lukeminen, romanttisten elokuvien katsominen ja hitaiden musiikkikappaleiden kuunteleminen nostavat PEA-arvoja. PEA:n määrä nousee ovulaation aikana ja sen arvellaankin olevan syyllinen ovulaation aikaiseen tavallista voimakkaampaan seksuaaliseen halukkuuteen. PEA myös stimuloi seksiin ja rakastuneet ihmiset rakastelevatkin huomattavasti useammin kuin pidempään yhdessä olleet pariskunnat. PEA-arvot kohoavat myös orgasmin aikana ja on arveltu, että PEA:lla on oma merkityksensä orgasmissa nautinnollisen tunteen luojana.


Aivot

Vaikka iho onkin ihmisen suurin sukupuolielin, aivot ovat ihmisen merkittävin sukupuolielin. Ilman aivoja kosketus tuntuu vain kosketukselta ilman seksuaalista merkitystä. Hormonit ovat voimakkaina hermostoon vaikuttavina tekijöitä ja vaikuttavat siten aivojen tapaan käsitellä tietoa.

Naisen aivot on kuvattu sooloseksin ja orgasmin aikana. Klitoris, emätin ja kohdunkaula stimuloivat kukin omaa aluettaan aivokuoressa, joten niiden yhtäaikainen hyväileminen voi aikaansaada voimakkaamman nautinnon kokemuksen. Stimuloinnin jatkaminen ruokkii aivojen hippokampusta, joka on myös unenomaisista muistoista tunnettu aivojen alue. Aivojen tunneilmaisuun ja voimakkaisiin tunteisiin liittyvät, aivojen tunnetietokoneeksikin kutsutut mantelitumakkeet aktivoituvat. Juuri ennen orgasmia pikkuaivot käynnistävät reisien, vatsalihasten ja takapuolen lihasten jännittämisen samaan aikaan kun aivojen etummainen aivokuori alkaa vaikuttaa edesauttaen mm. seksuaalifantasioiden syntymistä. Aivojen pihtipoimun etummainen osa sekä aivosaari, joiden tehtävänä on lievittää kipua, käynnistyvät, minkä johdosta koemme mielihyvää.

Ekstaasin aikana myös hypotalamus reagoi vapauttaen oksitosiinia, joka puolestaan aikaansaa kohdun supistelun orgasmin aikana. Nautinto voimistuu entisestään dopamiinin saavuttaessa mielihyväkeskukseksikin kutsutun NA-tumakkeen.

Orgasmin jo loputtua, nautiskellessamme sen jälkihehkusta, aivojen ilotulitus on ohi.


Tapahtumien kulku selitettynä myös Daily Mailin artikkelissa täällä

Follow my blog with Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti