keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Naisen anatomiaa osa 3 - Klitoriksen laaja oppimäärä

Lokakuussa 2014 julkaistiin Clinical anatomy-lehdessä artikkeli, jossa kyseenalaistettiin vahvasti käsitys vagina-, klitoris- ja G-pisteorgasmeista erillisinä orgasmeina. Tutkijat perustelivat asiaa sillä, että kyse olisi aina klitorisorgasmeista. Nykyään tiedetään, että klitoriksen näkyvä osa, eli pää on vain murto-osa siitä klitoriksesta, joka naisella on.  Loput, yli 90 % naisen klitoriksesta on lantion sisällä ja itseasiassa yhdynnässä/penetraatiossakin koettava nautinto on hyvin pitkälti tämän lantiossa sijaitsevan elimen ansiota.

Samat tutkijat kyseenalaistivat vahvasti myös G-pisteen olemassaolon ja kehottivat erilaisten orgasmitermien sijasta käyttämään vain yhtä, "naisen orgasmia". G-pisteeseen uskoville tämä on luonnollisesti kova pala. Tutkijat väittivät myös, että kuka tahansa nainen voi saada orgasmin, jos klitorista stimuloidaan ja koska miehen penis ei rakenteellisista syistä voi aikaansaada naisen orgasmia, tutkijat suosittelivat naisen nautinnon takaamiseksi joko sooloseksiä, suuseksiä, partnerin masturbointia ja/tai sormen käyttämistä yhdynnän tai peppuseksin aikana. Meille lesboille edellä mainittu ei ole kovin vaikea ymmärtää. Lesboseksi on tyypillisesti paljon muuta kuin penetraatiopainotteista. Mikäli uudehkoon tutkimukseen, josta kirjoitin täällä, on uskominen, me myös saamme orgasmimme varmemmin kuin muut naiset. Onko yhteys näiden kahden asian välillä juuri siinä, että keskitymme enemmän klitorikseen, erityisesti klitoriksen päähän? Mahdollisesti.

On myös siis syytä paneutua klitoriksen anatomiaan tarkemmin.

Silloin kun minä olin teini-ikäinen ja riittävän vanha saamaan seksivalistusta koulussa, elettiin 80-luvun jälkimmäistä puoliskoa. Klitoris oli silloisen opetuksen mukaan pieni pallukka osana häpyä ja sen sanottiin olevan naisen nautinnon kannalta merkittävä. Silloin kuitenkin vielä luultiin, että klitoris on se pieni näkyvä osa, jota nykyään mieluummin kutsutaan klitoriksen pääksi (eli klitoriksen terskaksi).

Jo seksologi Alfred Kinsey kyseenalaisti 1950-luvulla emättimen merkityksen naisen nautinnon tuojana tutkimustensa pohjalta. Suurin osa naisista ei saanut orgasmia yhdynnässä ja osa sai sen vain klitoriksen päätä samalla stimuloiden. Se, kuinka iso lantion sisällä sijaitseva osa klitoriksesta on, on kuitenkin varsin uutta tietoa. Urologi Helen O’Connell Royal Melbourne Hospitalista kuvasi klitoriksen magneettikuvauksessa ja sai mm. selville, että lepotilassa olevan klitoriksen pituus on jopa 9 cm. Tulokset julkaistiin vuonna 1998, mutta parempia kuvia klitoriksesta saatiin vasta niinkin myöhään kuin 2009, kun ranskalaiset tutkijat Odile Buisson and Pierre Foldès julkaisivat ensimmäiset 3D-kuvat stimuloidusta klitoriksesta (kuvissa alla keltaisella)

Voisi siis sanoa, että klitoriksella sanan uudessa merkityksessä oli tänä vuonna 5-vuotispäivä. Oikeastaan aika järkyttävää kun ajattelee, että asiaan on paneuduttu vasta nyt ja että nk. vaginaorgasmi onkin mitä todennäköisimmin "sisäinen" klitorisorgasmi. Koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, alla muita kuvia klitoriksesta:
piirros kiihottuneesta klitoriksesta Museum of Sexin sivuilta

Piirros kiihottuneesta klitoriksesta Museum of Sexin sivuilta

Piirros lepotilassa olevasta klitoriksesta sivusta päin Museum of Sexin sivuilta


Klitoris koostuu siis useasta osasta. Kuvissa näkyvä "glans" on siis klitoriksen pää (vanhalta nimeltään häpykieli eli klitoriksen terska). "Body" on klitoriksen varsi. Runko-osa (corpus), on kaksihaarainen. Kun klitoris on kiihottunut, sen corpora cavernosa-nimiset haarat, joille en löytänyt suomalaista nimeä, ikään kuin sulkevat emättimen/kohdunkaulan sisäänsä sen toiselta puolelta (ks. 3D-kuvat yllä). Pitkät toiset haarat (crura, crus clitoris) yhtyvät samoin keskiviivassa

Klitoriksen paisuvaisia (bulb of vestibule, vestibular bulbs, bulbus clitoridis) puolestaan kutsuttiin ennen eteispaisuvaisiksi, mutta niiden todettiin magneettikuvissa olevan osa klitorista. Klitoriksen paisuvaisten mahdollista tarkoitusta ei vielä tarkkaan tiedetä.

Koska kyseessä on näinkin uutta tietoa, vuodelta 2009, ei ihme, että täsmällinen klitoristietous loistaa poissaolollaan. Suomenkielistä, ajan tasalle päivitettyä materiaalia on käytännössä mahdotonta löytää. Myös kaikki vuotta 2009 vanhemmat kirjat ovat auttamatta ainakin kuvien osalta vanhentuneita. Verkostakaan päivitettyä materiaalia ei suomenkielisiltä saiteilta löydy. Väestöliiton sivujen kuvaus joutsenesta on lähinnä sitä, mitä klitoriksen rakenteesta uusimman tutkimuksen mukaan tiedetään.

Klitoris ei toki ole ainoa tie seksuaaliseen onneen eikä anatomian tarkka tuntemus itsessään ole nautinnon tae. Rakenteellisia eroja on naisten välillä paljon, joten kaikkein tärkeintä on ensinnäkin tutustua omaan pimppiinsä ja selvittää mistä se eniten pitää sekä keskustella ja kuunnella mistä oman kumppanin pimppi pitää. Eli ikään kuin lähteä nollasta liikkeelle aloittaessaan suhteen uuden naisen kanssa.

Tästä päästään myös tuoreeseen tutkimukseen anorgasmiasta (orgasmikyvyttömyydestä). Vastikään, eli helmikuussa 2014, Journal of Sexual Medicine-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan klitoriksen koolla ja sijainnilla on olennainen merkitys silloin kun nainen ei saa orgasmia. Magneettikuvauksissa havaittiin, että anorgasmiasta kärsivillä naisilla klitoriksen pää on pienempi ja klitoriksen runko itsessään on kauempana emättimestä kuin normaalisti orgasmeja saavilla naisilla.

Kuva Huffington Postin uutisesta (isompi kuva täällä)

Tähän mennessä on luultu, että syyt orgasmittomuuteen ovat henkistä laatua, kokemattomuudesta, parisuhteen ongelmista tai estoista johtuvia, hormonaalisiin, hermostollisiin, verenkiertoon tai sukuelinten herkkyyteen liittyviä syitä. Syy voikin siis olla vain anatominen, ainakin osalla naisista.

Tutkimus ei ollut ensimmäinen laatuaan. Anatomian merkitystä orgasmin saamiseen tutkittiin jo 90 vuotta sitten. Asialla oli tuolloin prinsessa Marie Bonaparte. Hän kärsi itse vaginaorgasmien puutteesta ja halusi selvittää mistä tämä "orgamikyvyttömyys" johtui. Hänen tutkimuksessaan ne 69 % naisista, joilla klitoriksen pään etäisyys vaginan aukosta oli alle tuuman (2,5 cm), olivat onnekkaimpia ja saivat orgasmeja yhdynnässä. Ne 10 % naisista, joilla klitoriksen pään etäisyys emättimen aukosta oli tasan tuuman, saivat yhdyntäorgasmeja eri asentoja ja tapoja kokeillen. Vähiten onnekkaat 21 % naisista, joihin prinsessa Bonaparte itsekin kuului, joilla klitoriksen etäisyys emättimen aukosta oli yli tuuman, eivät juuri koskaan, tai koskaan, saaneet orgasmia pelkästään yhdynnän avulla. Tutkimuksen seurauksena Bonaparte halusi siirtää oman klitoriksensa sijainnin lähemmäksi emättimen aukkoa. Leikkaukset eivät olleet kovin menestyksekkäitä.

Lääketieteellisessä mielessä orgasmiongelmista ja -kyvyttömyydestä on useita eri muotoja (Duodecimin Seksuaalisuus-kirjan mukaan):

1) Primaarinen anorgasmia eli tilanne, jossa nainen ei ole koskaan, missään yhteydessä saanut orgasmia
2) Sekundaarinen anorgasmia eli tilanne, jossa orgasmeja on koettu aiemmin, mutta ei enää millään riittävällä stimuloinnilla
3) heikentyneet orgasmit
4) Orgasmin saamiseen kuluu ahdistavan paljon aikaa
5) Orgasmeja tulee vain satunnaisesti
6) Tilannekohtainen orgasminpuute esimerkiksi tietyn kumppanin kanssa

Tässä yhteydessä on myös huomioitava, että orgasmikyvyttömyys diagnosoidaan seksuaaliseksi häiriöksi vain jos nainen itse kokee sen henkilökohtaisena ongelmana.

Mikäli sinulla tai kumppanillasi on edellä mainittuja orgasmiongelmia, apua on saatavilla, erilaisten rakasteluasentojen ja -muotojen kokeilemisen lisäksi. Voit hakeutua seksuaalineuvojan tai -terapeutin vastaanotolle ja saada neuvoja tilanteeseen. Itseapuna suositellaan omaan anatomiaan ja kehoon tutustumista sekä sooloseksiä. Mikäli haluat tavata seksuaalineuvojan tai -terapeutin, jolla on kokemusta myös homoseksuaalien hoitamisesta, voit aivan hyvin "kilpailuttaa" palveluntarjoajat ja kysyä ensin vaikkapa sähköpostitse onko neuvojalla/terapeutilla kokemusta aihealueesta. Pääsääntöisesti voinee tosin sanoa, että näiden ammattiryhmien edustajat ovat "taviksia" huomattavasti suvaitsevaisempia ja myös koulutettuja hoitamaan homoseksuaaleja. Älä siis turhaan pelkää, että sinua suuntautumisesi takia vastaanotolla nenän vartta pitkin katsottaisiin.

Seksuaalineuvontapalveluja Suomessa tarjoavat mm. Väestöliitto ja Sexpo sekä lukuisat yksityiset lääkäriasemat, YTHS ja monien sairaanhoitopiirien omat terveyskeskukset.

Se klitoriksesta tältä erää. Seuraavaksi kirjoitan naisen suurimmasta sukuelimestä. Arvaatteko jo mikä se on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti