perjantai 14. marraskuuta 2014

Naisen orgasmi

Orgasmin yleisyys eri ryhmissä

Kinsey-instituutti julkaisi elokuussa kuluvana vuonna uuden orgasmitutkimuksensa tulokset. Tutkimus tehtiin internetkyselynä ja siinä oli mukana 6151, iältään vähintään 21-vuotiasta sinkkua amerikkalaista. Tutkimuksen kohteeksi rajattiin 2850 vastaajaa, 1497 miestä ja 1353 naista, jotka olivat harrastaneet seksiä jonkun kanssa edellisen vuoden aikana. Tutkimuksessa kysyttiin sukupuolen ja iän lisäksi seksuaalinen suuntautuminen (hetero, homo, lesbo, biseksuaali) ja kuinka usein he saivat orgasmin seksuaalisessa kanssakäymisessä tutun partnerin kanssa edellisen 12 kuukauden aikana. Vakituisessa parisuhteessa olevat ja yhden yön jutut suljettiin tutkimuksen ulkopuolelle, sillä tarkoitus oli tutkia nimenomaan sinkkujen orgasmin saamista tutun partnerin kanssa.

Tutkimustulosten mukaan varmimmin orgasmin saivat miehet. Sukupuolten välillä ero oli huomattava. sinkut miehet saavat orgasmin tutun partnerin kanssa 85 % varmuudella. Sinkut naiset sitä vastoin vain 63 % varmuudella. Merkittäviä eroja oli paitsi sukupuolten välillä, myös seksuaaliseen suuntautumiseen liittyen, erityisesti naisten välillä. Miesten välillä ei ollut tilastollisesti merkittäviä eroja, mutta lesbonaiset saivat orgasmin tutun partnerin kanssa lähes yhtä varmasti kuin bi-miehet, hetero- ja bi-naiset sen sijaan merkittävästi harvemmin.
Kyseisen tutkimuksen perusteella, orgasmin todennäköisuus-listalla miehet siis valloittivat kärkisijat: 
  1. Heteromiehet 85,5 %
  2. Homomiehet 84,7 %
  3. Bi-miehet 77,6 %
  4. Lesbonaiset 74,7 %
  5. Heteronaiset 61,6 %
  6. Bi-naiset 58,0 %
Miesten ja naisten väliset erot eivät tulleet yllätyksenä tutkijoille, ja syykin lienee selvä, yhä vallitseva miesten nautinnon priorisoiminen seksuaalisessa kanssakäymisessä. Mistä näin isot erot sitten eri naisten välillä johtuvat? Asiaa on luonnollisesti spekuloitu usean tahon toimesta. Kinsey-instituutin tutkijat totesivat, että asiaa täytyy tutkia tarkemmin. sillä sitä on tutkittu varsin vähän ennen tätä heidän uusinta tutkimustaan. Pioneeritutkijat Alfred Kinsey, sekä myöhemmin Masters & Johnson olivat jo kylläkin löytäneet eroja heteroiden, homojen ja lesbojen väliltä. Masters & Johnson väittivät jo 1960-luvulla, että lesbot saisivat orgasmin useammin kuin heteronaiset. Nykytutkijoiden mukaan asia saattaa johtua siitä, että penetraatio, erityisesti yhdyntä, on heteronaisten seksielämässä olennaisesti keskeisemmässä roolissa kuin lesbonaisilla. Lisäksi lesbojen välinen kommunikaatio toiminee paremmin kuin miehen ja naisen välinen kommunikaatio, omista mieltymyksistä puhuminen ja toisen kuunteleminen on mahdollisesti luontevampaa naisten välisissä suhteissa.

Seksuaalista tyytyväisyyttä tutkimuksessa ei mitattu. Henkilö voi olla seksuaalisesti tyytyväinen, vaikkei saisikaan orgasmia. Tässä blogipostauksessa keskityn kuitenkin nimenomaan orgasmiin, mikä se on, mitä orgasmin aikana tapahtuu, ja mitkä ovat sen vaikutukset meissä.

Orgasmin tarkoitus

Orgasmeja on tutkittu paljon lääketieteellisestä näkökulmasta fysiologisiin ja psykologisiin reaktioihin liittyen (vaikutukset verenpaineeseen, pulssiin, hermostollisiin ja hormonaalisiin muutoksiin kiihottumisen ja kliimaksin aikana). Eroista orgasmin kokemukseen liittyen tiedetään kuitenkin suhteellisen vähän, vain se, että niitä koetaan olevan erilaisia.

Naisen orgasmin tarkoituksesta on myös näkemyseroja. Joidenkin tutkijoiden mukaan kyse on lisääntymistä edesauttavasta asiasta, jotkut tutkijat taas kyseenalaistavat tämän todisteiden puuttuessa. Orgasmin merkityksen korostaminen hedelmöittymistä edistävänä tekijänä myös omalta osaltaan vaikuttanee orgasmin medikalisoimiseen, naiset diagnosoidaan orgasmihäiriöisiksi huomattavasti useammin kuin miehet, jos he eivät saa orgasmia yhdynnässä. Siitä tutkijat ovat samaa mieltä, että seksin aikana erittyvät hormonit, erityisesti oksitosiini vahvistavat parisuhdetta. Orgasmilla taasen arvellaan olevan naisen seksuaalista halukkuutta vahvistava vaikutus vaikka se ei lisääntymisen kannalta olekaan välttämätön naisille.

Klitoriksen merkitys orgasmissa

Shere Hite julkaisi 70-luvulla laajan ja kohua aiheuttaneen Hite-raportin naisen seksuaalisuudesta. Kolme tuhatta eri-ikäistä ja erilaisissa elämäntilanteissa ollutta amerikkalaisnaista vastasi perusteelliseen kyselyyn seksistä, orgasmeista ja masturboinnista. Tulokset olivat varsin selviä. Niistä 82 %:sta naisia, jotka masturboivat, 95 % pystyi samaan orgasmin helposti ja säännöllisesti. Hiten päätelmän mukaan tulos oli ristiriidassa vallalla olevien käsitysten kanssa, joiden mukaan naiset kiihottuvat hitaasti ja pystyvät saamaan orgasmin vain epäsäännöllisesti. Hän myös arvosteli voimakkaasti yhteiskunnan sanelemia määritelmiä seksuaalisuuteen liittyen ja naisen alistettua roolia siinä, sekä erityisesti seksin yhdyntäkeskeisyyttä. Syystäkin, sillä saman kyselytutkimuksen mukaan vain vajaat 30 % naisista sai säännöllisesti orgasmin yhdynnässä, eikä toiset vajaat 30 % saanut sitä yhdynnässä koskaan. Osa sai yhdynnässä orgasmin vain samanaikaisen klitoriskontaktin avulla. Hiten johtopäätös oli, että klitoriksella, jota nainen yleensä stimuloi masturboidessaan, on olennainen merkitys myös yhdynnässä saadun orgasmin kannalta, koska ero orgasmin saamiseen masturboimalla oli niin merkittävä.

Hiten tehdessä tutkimustaan olikin vallalla käsitys kahdesta erilaisesta orgasmista, vagina- ja klitorisorgasmeista. Samaan kahtiajakoon törmää vielä tänäkin päivänä. Jotkut puhuvat myös G-pisteorgasmeista. Itse olen sitä mieltä, ettei ole olemassa aivan erillisiä klitoris- tai vaginaorgasmeja, on vain orgasmeja, jotka eroavat toisistaan ja tuntuvat erilaisilta siltä kannalta onko emättimessä tai vaikkapa peräaukossa jotain orgasmin hetkellä. Orgasmit ovat lisäksi erilaisia eri päivinä enkä tiedä tai tunne ketään naista, joka pystyisi tuottamaan itselleen juuri tietynlaisen orgasmin tiettynä hetkenä vaikka klitorista tai vaginaa voikin stimuloida monin eri tavoin ja monet meistä tietävät itse parhaiten mikä on se paras tapa. Orgasmi voi myös olla voimakkaampi tiettyyn aikaan kuukaudesta, silloin kun orgasmia ei ole saanut pitkään aikaan, jos orgasmin hankkii rakkaan ihmisen kanssa, jos harrastaa pidempiä esileikkejä ennen orgasmia, jos orgasmiaan pitkittää tarkoituksella tai jos harrastaa seksiä nimenomaan sillä tavalla, joka juuri itselle on suurinta nautintoa tuottavaa. Mikään automaatio orgasmin saaminen, varsinkaan tietynlaisen sellaisen, edes sooloseksillä ei ole.

Hite pyysi tutkimukseensa osallistuneilta myös kuvailemaan orgasmejaan. Kuvauksia saatiin monenlaisia, tässä niistä eräs, joka kuvaa orgasmin yleisimmät tuntemukset ja ennen kaikkea sen kuinka vaikea orgasmin kokemusta on sanoin kuvailla:

"Emättimessäni tuntuu melkein hillitöntä kihelmöintiä, kipua ja nautintoa, ja häpykielen alue tuntuu melkein kyltymättömältä, se on myös tavattoman kuuma ja minä en enää hallitse itseäni enkä mitään, ja sitten seuraa uskomattoman kuuma räjähdys ja tuon kihelmöinnin, kivun ja nautinnon laukeaminen! Se on todella sanoinkuvaamatonta, ja se mitä olen juuri kirjoittanut, ei selitä sitä lainkaan!!! Pelkkiä SANOJA!"


Orgasmi lääketieteessä

Väitänkin, että orgasmeja vaan on erilaisia kullakin meistä ja ne tuntuvat erilaisilta kiihottumisen asteesta ja kiihottamisen tavasta riippuen. Kokemusta on hyvin vaikea kuvata sanoin ja aukotonta tutkimustapaa sille, miltä orgasmi tuntuu, ei ole. Lääketieteellisessä mielessä orgasmista tiedetään se, että orgasmin aikana emättimen, kohdun ja peräaukon alueella esiintyy tahdottomia supistuksia alle sekunnin välein. Uusimmat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että kaikilla naisilla supistelua ei ilmene orgasmista huolimatta. Supistelujen määrällä ei myöskään ole vaikutusta orgasmin voimakkuuden kokemiseen.

Orgasmin aikana sydämen lyöntitiheys on 110-180 kertaa minuutissa, ruotsalaisen tutkimuksen mukaan sydän voi jopa pysähtyä muutamaksi sekunniksi orgasmin aikana. Systolinen verenpaine kohoaa orgasmin aikana 30-80 mmHg ja diastolinen 20-40 mmHg, hengitystiheys voi olla jopa 40 kertaa minuutissa.

Orgasmin saadessaan naisen selkä voi kaartua hiukan karrelle, lihasjännitys on maksimissaan ja kasvotkin voivat vääntyä tahdosta riippumattomasti. Kaulassa ja rinnoilla mahdollisesti esiintyvä puna on voimakkaimmillaan. Jotkut naiset ääntelevät voimakkaasti, jotkut päästävät vain hiljaisempia äännähdyksiä ja jotkut ovat täysin hiljaa. Tajunnan tilassakin voi tapahtua muutoksia. Jotkut naiset myös ejakuloivat.

Seksin aikana aivot tuottavat hormoneja. Oksitosiinin määrä on juuri ennen orgasmia 3-5 kertainen normaaliin nähden, PEA:n (eli fenyylietyyliamiinin), jota myös rakkauden molekyyliksi kutsutaan, määrä lisääntyy seksin aikana. Onkin arveltu, että PEA:lla on merkittävä rooli orgasmissa nautinnollisena kokemuksena. Orgasmi vapauttaa elimistöön myös endorfiineja ja kortikosteroideja, jotka lievittävät kiputiloja, esim. kuukautisiin liittyen, ja jopa kuuden tunnin ajaksi. Testosteronin ja DHEA-hormonin määrien kohoamisella on sydäntäkin suojaava vaikutus. Orgasmin jälkeen kohonneella estrogenitasolla on myönteinen vaikutus naisen ihoon, hiuksiin ja verenkiertoon.

Kiihottavilla tuntemuksilla on aivoihin neljä reittiä. Lantiohermo johtaa aivoihin emättimen signaalit, häpyhermo klitoriksen, alavatsahermo kohdun ja kohdunkaulan signaalit. Jotkut selkäydinvaurioiset naiset pystyvät saamaan orgasmin kohdusta viestejä välittävän kiertäjähermon "ohituskaistan" kautta, sillä se on suoraan yhteydessä aivoihin selkäytimen sijasta.

Jotkut naiset voivat myös saada orgasmin pelkästä nännien koskettamisesta. Kyky johtunee siitä, että nännien hively voi aiheuttaa kohdun supistelua ja sitä kautta mielihyvää. Nänneistä saattaa myös alustavien tutkimusten mukaan johtaa myös suoria hermoyhteyksiä samoille aivoalueille kuin sukupuolielimistäkin.

Orgasmin saaminen voi olla mahdollista myös unessa, tai sellaisessakin tilanteessa, jossa orgasmin saanutta naista ei olla edes kosketettu. Tämä johtuu tutkijoiden mukaan siitä, että fantasioiminen ja eroottisten unien näkeminen aktivoivat samoja aivojen alueita kuin seksuaalinen hyväilykin, joskaan vaikutus ei ole yhtä voimakas. Ilman kosketusta saadun orgasmin on eräänkin tutkimuksen mukaan kokenut jopa 64 % naisista, joten kyse ei ole kovin harvinaisestakaan ilmiöstä. Liikunnan aikana saadut orgasmit puolestaan johtunevat kehon lihasten jännittämisessä ja tahattomassa sukupuolielinten stimuloinnissa. Eniten näitä liikuntaorgasmeja saatiin nimittäin vatsalihasrutistuksissa ja painonnostossa, kiipeilemällä köyttä pitkin, pyöräilemällä tai joogaamalla. Sen sijaan juostessa tai kävellessä orgasmit olivat harvinaisempia.

Orgasmin ja seksin muita terveydellisiä vaikutuksia ovat tutkimusten mukaan vastustuskyvyn parantuminen T-solujen määrää lisäävän vaikutuksen vuoksi. Edinburghin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan keskivertoa useammin seksiä harrastavat naiset ja miehet näyttivät nuorekkaammilta kuin vähemmän seksiä ja orgasmeja saaneet. Selitys piilee seksin ja orgasmin aikana erittyvissä hormoneissa, jotka ovat hyväksi iholle ja hiuksille.

Orgasmi edesauttaa myös hyvää yöunta, aikaansaamansa kemiallisen tasapainotilan ja aivojen aktiviteetin laskemisen kautta. Orgasmista johtuva hyvän olon tunne lisää myös henkilön itsetuntoa ja onkin havaittu, että orgasmin saavilla naisilla on vähemmän psyykkisiä oireita kuin naisilla, jotka eivät niitä saa. Voidaan sanoa, että seksi vähentää masentuneisuutta ja aggressiivisuutta hyvän olon hormonien kautta.


Orgasmin saamiseen liittyvät ongelmat ja orgasmihäiriöt

Tutkimusten mukaan on kuitenkin ryhmä naisia, jotka eivät ollenkaan saa orgasmeja. Tai pikemminkin, eivät ehkä vain vielä ole saaneet niitä. Noin kymmenen prosenttia eri tutkimuksiin osallistuneista naisista sanoo, ettei koskaan ole saanut orgasmia. Moni ei saa niitä pelkästään emätintä stimuloimalla, useimmat saavat sen ainakin masturboiden. Vain 2 % naisista on täysin kyvyttömiä saamaan orgasmin selkäytimen tai sympaattisen hermoston vaurion, paikallisen tuntohäiriön, hormoniepätasapainon tai verenkiertohäiriön takia. Tämä siis tarkoittaa sitä, että noin 98 % naisista kykenee saamaan orgasmin, mutta miten niitä voisi saada ylipäätään, tai ensimmäisen kerran, useammin tai voimakkaampina, on oma laajempi aihealueensa, josta kirjoitan lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti