torstai 28. elokuuta 2014

HLBTIQ-tärpit Netflixiiin ja HBO NordiciinVälillä jotain muuta kuin kaulan alapuolista asiaa. Koetin löytää sekä Netflixistä että HBO Nordicista vähemmistödokumentteja ja -elokuvia. Tehtävä osoittautui yllättävän haastavaksi, koska niitä ei hakutoiminnoilla kovin helposti muuten laajoista valikoimista löydy. Tässä kuitenkin joitakin löytämiäni.

HBO-dokumentit:


The Out List (2013)
"Tämän päivän HLBT-yhteisön näkyvät jäsenet kertovat kamppailustaan ja edistysaskelistaan eli millaista on olla "ulkona kaapista" Amerikassa. He jakavat huomionsa tärkeimmistä HLBT-tasa-arvo-kysymyksistä Timothy Greenfield-Sandersin kuvaamissa suorissa ja mukaansatempaavissa muotokuvissa" 
"Vaikka USA:n asevoimien sotilaat asettavat henkensä alttiiksi isänmaan puolesta, osa heistä joutuu elämään palvelusajan kaapissa. Päivämäärä 20.9.2011 tuo kuitenkin kaivatun muutoksen homoseksuaaleille armeijassa"
When I Knew (2008)
"Vuoroin hauska ja sydäntäsärkevä dokumentti esittelee joukon eri-ikäisiä ihmisiä, jotka muistelevat suorapuheisesti erästä elämänsä käännekohtaa: tarkkaa hetkeä, jolloin he tiesivät olevansa homoja" 
Same Sex America (2006)
"Seitsemän homoseksuaalisen parin tarinat punoutuvat yhteen, kun he käyvät läpi tunteellisen matkan alttarille. Dramaattinen välienselvittely Massachusettsin perustuslaillisessa kokouksessa on eloisa osoitus demokratiasta ja voi jättää jälkensä historiaan"

Sekä bonuksena: The Vagina Monologues (2002)
"Ohjelmassa nähdään Eve Ensler esittämässä tunnettua yhden naisen näytelmäänsä, Vaginamonologeja, ja seurataan häntä kulissien taakse ja New Yorkin kaduille. Luvassa on myös haastatteluja, joista kuvastuu koko naiseuden kirjo" 

 

Netflix-dokkarit 

 

Bridgegroom (2013)
"Ajankohtainen dokumentti Shane Bitney Cronesta, joka jää ilman avioliiton tarjoamaa laillista suojaa, kun hänen samaa sukupuolta oleva kumppaninsa kuolee"
Mr. Angel (2013)
"Tutustu transgender-aktivistin ja pornopioneerin Buck Angelin maailmaan hänen kertoessaan inspiroivan tarinan pyrkimyksestään tulla hyväksytyksi"
"Kaksi poikaa esittää Romeo ja Julia -näytelmän pääosia ja kamppailee paitsi rooliensa, myös rakkauden kanssa"
"Avomielinen ja tunnepitoinen elokuva sukupuoli-identiteetistä. Dokumentti seuraa useita transseksuaaleja ja kyseenalaistaa yleiset sukupuoleen liittyvät käsityksemme"
Pageant (2008) 
"Tässä upeassa dokumentissa mennään kulissien taakse, kun 52 miestä tälläytyy meikkiin, peruukkeihin, korkkareihin ja toppauksiin yrittäessään tulla kruunatuiksi"
"Valentino on ollut muotimaailman huipulla pian 50 vuotta. Dokumentti kertoo muodin lisäksi Valentinon omasta elämästä, työstä elämänkumppanin Giancarlo Giammettin kanssa"

Kokemuksen mukaan kummankin tarjoajan englanti-suomi-käännöksissä on GLBTIQ-termistön osalta toivomisen varaa. Esim. "transgender" on turhan usein käännetty transseksuaaliksi tai "drag" transvestiitiksi. Valistuneelle katsojalle tämä ei ole ongelma, mutta valtayleisöllä on vaara saada termistöstä väärä käsitys (tai vahvistaa jo saamiaan vääriä käsityksiä). Jos em. seikat kuitenkin pystyy dokumentteja katsoessaan ignooraamaan, ovat useimmat niistä ihan kelpoa katsottavaa.

Myöhemmin lisää tärppejä aiheesta HLBTIQ-fiktio samoissa palveluissa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti